Élelmiszerhiányt hozhat a hard brexit

A Nagy-Britanniában elfogyasztott élelmiszer 80 százalékát importálják, ezért komoly gondban lehetnek a britek, ha végül alku nélkül hagyják el az Európai Uniót - írja a Business Insider alapján az Index.
Domokos László, 2019. január 5. szombat, 17:00
Fotó: AFP

A HSBC számításai alapján a brit élelmiszerimport - minden alapanyagot figyelembe véve - eléri a 80 százalékot - írta a portál.

Eközben sokan hajlamosak az alku nélküli brexit lehetséges következményeit alábecsülni, a konzervatív párt tagjai között például egy felmérés szerint 76 százaléknyian vannak, akik túlzónak vagy egyenesen légből kapottnak tartják az ezzel kapcsolatos negatív előrejelzéseket, aggodalmakat.

A HSBC szerint komoly áruhiány alakulhat ki az élelmiszerpiacon, ha megvalósul a no-deal forgatókönyv, ráadásul mélyhűtött termékek felhalmozásával sem lehet készülni a dologra, mert már most 100 százalékon üzemel Nagy-Britannia hűtőkapacitása.

Ráadásul az ágazat dolgozóinak jó része külföldi vendégmunkás, így a brexit utánra prognosztizált munkaerőhiány érzékenyen érintheti a szektort. A banki kutatócsoport szerint a nagy cégek, például a Tesco lehetnek a legjobb pozícióban a várható káosz kezeléséhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.05 21:45

Pár éve az oroszoknak is azt jósolta az igazmondó liberálmédia hogy éhenhalnak. Azóta a világ legnagyobb élelmiszer-exportőrei.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html