Elképesztő titkolt bevétele van Észak-Koreának

Észak-Korea tavaly csaknem 200 millió dollár bevételre tett szert tiltott exporttevékenységből – áll egy pénteken hírügynökségek számára elérhetővé vált titkos ENSZ-jelentésben, amelyet független szakértők készítettek a Biztonsági Tanács (BT) szankcióbizottságának.
Domokos László, 2018. február 3. szombat, 11:31
Fotó: Shutterstock

Észak-Korea úgy szállított szenet Oroszországnak, Kínának, Dél-Koreának, Malajziának és Vietnamnak, hogy a szállítólevélen egy másik ország - például Oroszország vagy Kína - volt feltüntetve szállítóként. A jelentéstevők szerint Észak-Korea a tiltott polgári célú exportcikkek - szén, vas, ólomérc, textil, halászati termékek - mellett fegyvert is szállított, nevezetesen Szíriának és Mianmarnak - írta a hirado.hu az MTI híre alapján.

Az ENSZ BT 2006 óta számos büntetőintézkedéssel - köztük exporttilalommal - próbálja elérni, hogy Phenjan ne tudja finanszírozni nukleáris és rakétaprogramját, ne tudjon importálni kőolajat és olajipari termékeket. A jelentéstevők szerint azonban Észak-Korea a világkereskedelem különféle csatornáit kihasználva kijátssza a szankciókat.

A szakértők vizsgálták Szíria és Mianmar együttműködését a ballisztikus rakéták fejlesztésénél és vegyifegyver-gyártásnál. Ezek alapján kiderült, hogy Észak-Korea is szállított Szíriának olyan termékeket, amelyek felhasználhatók az ilyen jellegű tevékenységek során. A talált bizonyítékok Szíriára nézve amiatt is terhelők, mert a damaszkuszi rezsimnek 2013 óta tilos vegyi fegyvert tárolnia és előállítania.

Fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK