Elzárja a görög pénzcsapot az IMF?

A Der Spiegel című német magazin vasárnap - forrás megjelölése nélkül - azt írta, hogy az IMF nem venne részt Görögország további pénzelésében, ami a cikk szerint 10-50 milliárd eurós injekciót jelentene a külföldi hitelezők részéről.
MTI-Eco, 2012. július 22. vasárnap, 16:26
Fotó: Napi.hu

Görögország ahhoz hasonló válságon megy keresztül, mint amilyet a világ a harmincas években élt át - jelentette ki vasárnap Antonisz Szamarasz görög kormányfő, amikor Bill Clinton volt amerikai elnökkel találkozott vasárnap Athénban.

A politikus helyzetértékelése két nappal azelőtt hangzott el, hogy Görögországba látogat, és várhatóan további megszorításokat kér a kormánytól az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Központi Bank közös küldöttsége.

Az idei, immár az egymás utáni ötödik recessziós év végére a görög bruttó hazai termék (GDP) a becslések szerint az ötödével csökken a válság előtti szinthez képest. Athén a nemzetközi segítségért cserébe eddig 17 milliárd eurós kiadáscsökkentést és bevételnövelést vállalt. A hitelezők további 12 milliárdot követelnek 2013-2014-ben, hogy a GDP 9,3 százalékát kitevő tavalyi költségvetési hiány 3 százalék alá csökkenjen.

Szamarasz szeretné elérni, hogy a hiány csökkentéséhez további két évet kapjon az ország. A hitelezők azonban ezt ellenzik, mert úgy vélik, hogy ehhez még nagyobb pénzügyi segítségre lenne szükség az eddigi 130 milliárd eurón felül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zolko_123, 2012.07.23 12:00

Az európai politikusokat - akik már legalább 2 éve nyúzzák a dolgokat - mikor fogják valamilyen bíróság elé állítani ? Ezek milliárd Eurókat csalják százával, megtörnek minden szabályt, megleckéztetnek minden ellentmondót ... és m?g mindig itt vannak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

SzaszaG, 2012.07.22 17:13

Itt lassan Görögország diktál. Világos hogy mindenáron mentuk őket. Az eurozónát vagy magát az eu-t békésen elhagyni nem lehet. :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html