Újabb gond egy orosz atomerőműben

Az elmúlt hónapok sorozatos reaktorleállításai után újra hasonló lépésre kényszerültek egy oroszországi nukleáris létesítményben, ráadásul ezúttal a a biztonsági rendszer hibája miatt. Az üzemeltető szerint nincs itt semmi látnivaló, lehet továbbhaladni.
Komócsin Sándor, 2019. augusztus 19. hétfő, 09:52
Fotó: Getty Images - képünk illusztráció

Az oroszországi Urál hegységben lévő Belojarszk atomerőmű negyedik reaktorát le kellett állítani a hét végén, mert a létesítmény biztonsági rendszere hamis választ adott egy tesztkérdésre - adta tovább a Moscow Times az erőművet üzemeltető cég, a Roszenergoatom közleményét.

Ez a vállalat az orosz állami atomenergia-óriás, a paksi bővítés fővállalkozója, a Roszatom leányvállalata. A leállítást a rutinszerű eljárás szabályai szerint hajtották végre - hangsúlyozza az közlemény.

A Roszenergoatom azonnal hozzátette ehhez, hogy a térségben a radioaktív háttérsugárzás nem haladta meg a megszokott szintet. Az érintett atomerőmű meglehetősen régi: 1964-ben nyitották meg.

A bejelentés nem sokkal követi az elmúlt hónapok több hasonló bejelentését. A legnagyobb feltűnést az keltette, amikor egy Moszkva közelében lévő atomerőműben három reaktort kellett leállítani a transzformátor rövidzárlata miatt. Ezeket a blokkokat azóta újra üzembe helyezték.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kman, 2019.08.19 12:26

Véleményem szerint, Komócsiny elvtárs megint fingott egy oroszellenes cikket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html