A Fidesz azonnal kilép a Néppártból, ha felfüggesztik

A Fidesz akkor tud az Európai Néppártban maradni, ha szerdán nem csupán a párt kizárására, de tagságának felfüggesztésére sem kerül sor - mondta az MTI-nek Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a párt alelnöke.
Szabó Dániel, 2019. március 20. szerda, 13:22
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Gulyás azt is elmondta, hogy a Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a Néppártot. Ha a kizárás alaposságának vizsgálatára létrejön egy "három bölcsből" álló bizottság, a Fidesz önkéntes döntéssel azt vállalja, hogy a testület munkájának lezárultáig nem vesz részt a Néppárt testületeinek munkájában.

"A Fidesz és az ország méltóságáról is szó van" - vélekedett a miniszter, aki Brüsszelből nyilatkozott az MTI-nek. "Olyan kompromisszumot nem tudunk kötni, amely korlátoz bennünket a szabadságunkban és abban a politikában, amellyel elutasítjuk a bevándorlást" - magyarázta a kijelentését.

Az elmúlt hetekben a Fidesz mindent megtett a kompromisszum érdekében, a Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber által szabott feltételeket teljesítette - jelentette ki a politikus, aki szerint egyébként is a Néppárt tizenhárom bevándorláspárti tagpártja kezdeményezte, amelyeknek együttesen 34 mandátuma van a 217 fős frakcióban.

A szabályok értelmében azonban a kérdést megtárgyalja a pártcsalád választmánya - tette hozzá a miniszter-pártvezető.

A konfliktus azután robbant ki, hogy a magyar kormány plakátkampányt kezdett az európai parlamenti választásokra fordulva támadta Jean-Claude Junckert, a pártszövetség tagját, jelenlegi bizottsági elnököt. Weber ezért három feltételt szabott a magyar kormánynak: tüntessék el a plakátokat, a CEU maradhasson Budapesten és kérjen bocsánatot a Fidesz az EPP-től. Mint azt részletesen bemutattuk, már egyre többen szorgalmazzák a Fidesz kizárását, de a CDU egyelőre csak a felfüggesztést akarja támogatni, amely most lényegében ugyanazzal az eredménnyel jár, ha a magyar kormánypárt valóban kilép.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2019.03.20 13:28

ez az egyik legtetűbb alak a zrt-ben
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html