Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Gulyás azt is elmondta, hogy a Fidesz a felfüggesztést nem tudja tudomásul venni, ilyen döntés esetén azonnal elhagyja a Néppártot. Ha a kizárás alaposságának vizsgálatára létrejön egy "három bölcsből" álló bizottság, a Fidesz önkéntes döntéssel azt vállalja, hogy a testület munkájának lezárultáig nem vesz részt a Néppárt testületeinek munkájában.

"A Fidesz és az ország méltóságáról is szó van" - vélekedett a miniszter, aki Brüsszelből nyilatkozott az MTI-nek. "Olyan kompromisszumot nem tudunk kötni, amely korlátoz bennünket a szabadságunkban és abban a politikában, amellyel elutasítjuk a bevándorlást" - magyarázta a kijelentését.

Az elmúlt hetekben a Fidesz mindent megtett a kompromisszum érdekében, a Néppárt csúcsjelöltje, Manfred Weber által szabott feltételeket teljesítette - jelentette ki a politikus, aki szerint egyébként is a Néppárt tizenhárom bevándorláspárti tagpártja kezdeményezte, amelyeknek együttesen 34 mandátuma van a 217 fős frakcióban.

A szabályok értelmében azonban a kérdést megtárgyalja a pártcsalád választmánya - tette hozzá a miniszter-pártvezető.

A konfliktus azután robbant ki, hogy a magyar kormány plakátkampányt kezdett az európai parlamenti választásokra fordulva támadta Jean-Claude Junckert, a pártszövetség tagját, jelenlegi bizottsági elnököt. Weber ezért három feltételt szabott a magyar kormánynak: tüntessék el a plakátokat, a CEU maradhasson Budapesten és kérjen bocsánatot a Fidesz az EPP-től. Mint azt részletesen bemutattuk, már egyre többen szorgalmazzák a Fidesz kizárását, de a CDU egyelőre csak a felfüggesztést akarja támogatni, amely most lényegében ugyanazzal az eredménnyel jár, ha a magyar kormánypárt valóban kilép.