Orbán és Macron harca polarizálhatja Európát

A jövő évi európai parlamenti választások kulcstémája lehet az Európai Unió reformja. Az erről szóló vitákban a nacionalizmus kerülhet szembe a föderalizmussal, melyeknek jeles képviselői Orbán Viktor és Emmanuel Macron. A vitát azonban nem lenne szabad ebbe az irányba terelni - véli a föderalista EU mellett érvelő politikusokból álló Spinelli-csoport elnöke.
Szabó Zsuzsanna, 2018. szeptember 6. csütörtök, 07:08
Fotó: AFP

A jövő évi európai választások kampányában minden bizonnyal sok politikus prédikál majd az EU "reformjának" szükségességéről, de csak kevés tudja, hogy miről is beszél - állítja Adrew Duff, az EU-párti, föderalista EU mellett érvelő európai parlamenti képviselőket és politikusokat tömörítő Spinelli-csoport elnöke az Euractiv brüsszeli portál oldalán. Duff szerint két politikus van, aki valóban tudja miről beszél: Orbán Viktor miniszterelnök és Emmanuel Macron francia elnök.

Orbán szeretné megfékezni az imperialista Brüsszelt a kelet-európai illiberális erők egyesítésével. Macron ezzel szemben föderalista Európát szeretne - értékeli röviden a helyzetet Duff, aki szerint a 2019-es kampányban e két ideológia fogja polarizálni Európát. A volt brit liberális EP-képviselő továbbá úgy véli, hogy az ilyen polarizáció a fősodorhoz tartozó politikai pártokat is fel fogja rázni EU-s szinten, amelyek egyébként mostanáig a nemzetállamok politikai palettájának a klasszikus bal-jobb spektrumához ragaszkodtak.

Önállóbb EU

Duff megjegyzi, hogy az európai pártok hamarosan előállnak majd a programjaikkal, de a kampányban a fő törésvonal a föderalista berendezkedés fölötti összecsapás lesz, amely igazából meg fogja határozni, hogy az EU merre tarthat.

A fentiekkel kapcsolatban Duff rámutat, hogy az alkotmányos ügyekkel foglalkozó Spinelli-csoport olyan reformok sorozatára tett javaslatot, amelyek a véleményük szerint az EU-t a demokratikus kormányzás egy újabb szintjére emelné.

A csoport tagjai 10 éves perspektívában gondolkodva egy önálló szuverenitással rendelkező EU-t szeretnének, amelyet egy olyan kormány irányít, amely, ha egy tagállam bajba kerül, rendelkezik elég kapacitással arra, hogy megfelelő segítséget nyújtson. A Spinelli-csoport szerint az EU-nak jelenleg nincsenek meg a megfelelő eszközei ahhoz, hogy a jelentkező kihívásokkal szembenézzen, beleértve az eurózóna stabilitását is. Ugyanakkor sajnálatosnak tartják, hogy az unió a lisszaboni szerződés óta alkotmányos deficittel küzd.

Szorosabb EU

Szerintük az EU-nak integráltabbá kell válnia, ha a hosszabb távú jövőjét biztosítani szeretné. A mélyebb integráció azonban egy hatékonyabb és láthatóbb kormányt is megkövetel, amely egy erősebb jogalkotónak is felelősséggel tartozik.

A végrehajtó hatalmi hatásköröket a Tanácstól az Európai Bizottsághoz (EB) kellene áthelyezni, melynek értelmében a biztosság alelnöke pénzügyminiszterré is válna.

A kormányfők megtartanák a stratégiai szerepüket a csúcstalálkozókon, de nagyobb kollektív felelősséggel tartoznának az Európai Parlamentnek. Az Európai Tanács feladata lenne a Miniszterek Tanácsának működtetése, lehetővé téve a rotációs elnökség eltörlését.

A Spinelli-csoport nem tartaná szerencsésnek az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnöki posztjának összevonását, az ugyanis szerintük meggyengítené mindkét intézményt.

Az Európai Bíróságból szövetségi legfelsőbb bíróságot csinálnának. Úgy látják, ezáltal a törvényhozás nyitottabbá és egyszerűbbé válna: a minősített többségi szavazás válna a normává.

Megerősítenék az EU állampolgárságot

A Spinelli-csoport azt szeretné, ha a városok és régiók nagyobb szerepet játszanának az európai ügyekben, és az EU állampolgárságot is megerősítenék. A csoport emellett támogatná, hogy az Európai Parlament állítson transznacionális listát a 2024-es választásokra. Az együttműködést - külügyi, biztonsági és védelmi téren - erősíteni kellene.

Javaslatuk szerint a Konvenció által javasolt jövőbeli szerződésmódosítást csak a Tanács egyhangú szavazatával lehetne blokkolni. Az alkotmányos módosítások pedig akkor válnának hatályossá, ha minden tagállam ratifikálja azt.

Az ódzkodókra is figyelnek

A javaslatok között szerepel a partnerség egy új fajtája is, amelyet olyan tagállamok számára vezetnének be, amelyek nem szeretnének előrébb lépni a szövetségi unióban, de elképzelhető, hogy Norvégia, Izland, Svájc és az Egyesült Királyság számára is vonzó opcióvá válna.

Duff megjegyzi, hogy a választópolgárok általában távol tartják magukat az alkotmányozástól és az európai politikusok is tartózkodnak tőle a szerződés módosításának 2005-ös bukása óta. Ugyanakkor azt is hozzáteszi, hogy szerinte a nacionalizmus és a föderalizmus közötti vitákat, abban a formában, ahogy azt Orbán és Macron teszi, kerülni kellene.

Mi a tét?

Szerinte az állampolgárok javára válna, ha a demokratikus intézmények vennék át a technokratikus szabályozások helyét. Az állampolgárok reagálni fognak egy olyan modernebb unióra, amely képes megfékezni a korrupciót, gyorsan és hatékonyan tudja orvosolni a problémákat, illetve nagyobb belső és külső biztonságot nyújt. Egy minden fontos aspektusában befejezett gazdasági és monetáris unió pedig a regionális és pénzügyi instabilitásokra is jobban tud válaszolni.

Duff szerint a Spinelli-csoport javaslatai egy olyan föderális unió felé mutatnak utat, amely a liberális demokrácia értékein, a szolidaritáson és a jogállamiságon nyugszik. A jövő évi választáson Duff szerint olyan politikusok között kell majd választani, akik Európa egyesítését tovább viszik, és azok között, akik azt kockáztatják hogy Európa visszatér a nacionalizmus által uralt múltba.

Képünk forrása: AFP/udovic Marin.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nandras51, 2018.09.09 08:13

De bizony ebbe az irányba kell terelni a vitát, ugyanis ez a lényege az ellentéteknek. Szerintem vagy Európai Egyesült Államok lesz, vagy Európa se lesz. Aki nem fogja föl, hogy termelésben, fogyasztásban és politikai befolyásban a méret a lényeg, az hülye. Szuverénkedő barmok kihalásra vannak ítélve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.09.07 10:17

@terabit:
igy van. fokozottabb hatosagi jelenlettel probaljak megakadalyozni a tovabbi atrocitasokat, tobbnyire sikerrel. aki nem kepes beilleszkedni, azok bizony ki lesznek toloncolva, vagy be lesznek bortonozve. igen, nem egy idilli allapot, ami most van, de konszolidalodik. az ido kereket nem lehet visszaforgatni, most erre a helyzetre kell reagalni. szerintem nem csinaljak rosszul. egyebkent a chemnitzi zavargas is egy ilyen lepes, ami tovabbi eroteljes rendfenntartasi igenyt mutat. ez a vilag rendje...

a keseles es nemi eroszak pedig nemcsak a bevandorlok altal elkovetett buncselekmeny. pl magyarorszagon is letezik, aranyaiban joval nagyobb szamban, mint nemetorszagban. azt megsincs belole orszagos hir, kampany stb. anno a jobbik es a garda volt, aki nyomatta a temat, orbanek meg mentettek a fajtajukat, ahogy tudtak. akkor jott a "2 het alatt rend lesz" olajszokito pinter...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.09.07 10:12

@Borisz1106:
nezd, 2 hetig ez a tema, aztan vege. onnantol legfeljebb a tabortuznel kerul elo, meg a sor mellett, orszagos szinten mar nem lesz tema. ha ugy vesszuk ebben a 2 hetes intervallumban meguti az ingerkuszobot, de itt egyesek permanens migransproblemarol beszelnek, ez a legkevesbe az...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.09.06 21:37

Ez elég egyenlőtlen polarizálódás lesz. Jót kapunk még a képünkbe mocskos vezetőink miatt. Tisza István is eljátszotta az országot rendesen, de szobra van. Orbán most az ő nyomdokaiban. Csak könyöröghetünk megint mint Ady: "Ne tapossatok rajta nagyon,
Ne tiporjatok rajta nagyon,"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2018.09.06 19:37

@atombandi:
Ja, csak amikor a késelés, erőszak, nemi erőszak mindennapos, akkor az már rendszerszintű problémát jelez. Akit megkéseltek épp egy számára idegen nőt akart megvédeni.
Ha a rendszer gyenge, a helyét kitölti más, ami akciót indukál, arra pedig jön a reakció, majd oda-vissza, míg újra beáll egy nyugalmi helyzet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html