EU-s vétó: megvan a megállapodás a lengyel miniszterelnök-helyettes szerint (frissített)

A lengyel miniszterelnök-helyettes, Jaroslaw Gowin a Bloomberg szerint bejelentette, megszületett a megállapodás Németországgal az uniós költségvetés és helyreállítási alap ügyében. A DW lengyel nyelvű oldala már részleteket is közölt az állítólagos megállapodásról.
Szabó Zsuzsanna, Barabás Júlia, 2020. december 9. szerda, 12:49
Fotó: Pixabay

Gowin a tvn24.pl híre szerint Varsóban riportereknek azt mondta, hogy egyelőre a Varsó-Berlin-Budapest háromszögben van megállapodás. A miniszterelnök-helyettes a kompromisszum tartalmáról annyit mondott, hogy annak bemutatására Mateusz Morawiecki miniszterelnök jogosult, ugyanakkor annyit megjegyzett, hogy a három ország megállapodása megőrzi Lengyelország szuverenitását és az EU-t egységben tartja.

A soros elnökséget betöltő Németországgal elért megállapodást Gowin - aki egyébként egyike azoknak, akik a leginkább szorgalmaznák a vétótól való elállást - szerint most mutatják be a többi 24 uniós tagállam vezetőinek és azt péntekre véglegesíthetik.

A Bloombergnek a német kormány helyettes szóvivője azt mondta, hogy még nincs meg a teljes megoldás, és még minden tagállamnak bele kellene egyeznie. "Tudjuk, hogy azért van ez a vétó Magyarország és Lengyelország részéről, mert a pénzügyi keret a jogállamisági feltételekhez van kötve" - mondta Martina Fietz, aki azt is hangsúlyozta, hogy a kancellár ma délelőtt megmondta, hogy még nem mondhatja azt, hogy megszületett a megoldás.

A hírügynökségnek egy magyar tisztviselő is megerősítette a megállapodás tényét, elmondása szerint az illetékesek a megállapodás végleges megerősítésére várnak. A Bloombergnek nyilatkozó uniós tisztviselő azt mondta, hogy szerdán az uniós nagykövetek megvitatják a költségvetés helyzetét.

A hírre a zloty szeptember óta nem látott szintre erősödött, a forint szintén feljebb kúszott az euróval szemben - írja a Bloomberg.

Merkel délelőtt még mást mondott

A hír azért érdekes, mert szerda délelőtt Angela Merkel német kancellár a Bundestagban még arról beszélt, hogy még keresik a megoldásokat, hogy miként lehet feloldani ezt a blokádot, a jogállamisági mechanizmus megtartása mellett. "Sajnos, egyelőre nem tudom megmondani, hogy ez sikerül-e" - jegyezte meg a kancellár.

Ehhez képest nem sokkal később jött Gowin bejelentése, a Deutsche Welle (DW) lengyel nyelvű oldalán pedig már részleteket is közöltek a megállapodásról. A portál arról írt, hogy Brüsszelben jelentősen megnőtt a remény Lengyelország és Magyarország költségvetési vétójának feloldására. Az uniós tárgyalóasztalon most három ígéret fekszik - írja egy magasrangú diplomatára hivatkozva a DW.

Záradék lesz

A javaslat ezúttal a jogállamisági mechanizmushoz kapcsolt záradékban ölt testet. A DW szerint ebben a rendelet tartalmát megismétlik, csak más szövegezéssel, és hangsúlyozzák, hogy a jogállamiságra és az uniós pénzügyekre vonatkozik a jogszabály és nem használhatják önkényesen politikai célokra, például migrációra vagy családjogra vonatkozóan.

A javasolt záradékban megerősítik az úgynevezett "vészfék mechanizmust", amely lehetőséget teremt arra, hogy az Európai Bizottság szankciós javaslatát az uniós állam- és kormányfők elé lehessen terjeszteni.

Továbbá a jogállamisági mechanizmus alkalmazását felfüggesztik mindaddig, míg az Európai Bíróság meg nem állapítja. Ez a jogi procedúra viszont akár két éven át is elhúzódhat.

Orbán visszavonja a vétót?

Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője a Facebookon győzelemként értékelte a hírt. Posztjában azt írta sajtóhírekre hivatkozva, hogy "Orbán Viktor visszavonja a vétóját, és nem zsarolja tovább az Európai Uniót. Hiába próbálta megakadályozni a jogállamisági mechanizmus életbe lépését, ez nem sikerült: Európa "erős embere" alulmaradt". Továbbá hozzátette: "ez a mechanizmus az EU-s források rendszerszintű ellopását akadályozza meg, és Orbán Viktor minden próbálkozása ellenére az ősszel elfogadott megállapodás alapján fog hatályba lépni."

Sok pénzt kapna Magyarország és Lengyelország is

Az összesen 1800 milliárd eurós keretről, amely magában foglalja a következő hétéves költségvetést és a koronavírus-járvány hatásának enyhítését szolgáló helyreállítási alap forrásait, a csütörtök-pénteken tartandó EU-csúcson dönthetnek a tagállamok állam- és kormányfői. Magyarország és Lengyelország egyébként a legnagyobb haszonélvezői az uniós pénzosztásnak, a következő hét évben előbbi összesen 38,8 milliárd eurót, utóbbi pedig 125,5 milliárd eurót hívhatna le a közös kasszából.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oligomer, 2020.12.10 13:33

@OV: Szavaidból ítélve a fiatal, vagy maximum középkorú emberek csoportjába tartozol, és nagy valószínűséggel összekevered a liberalizmust az anarchizmussal.
Vannak igazi liberális barátaim, és érdekes módon megértjük egymást, jókat szoktunk nevetni azokon az embereken, akik azt hiszik, hogy tudják a "tutit" közben a tojáshéj a seggükön. Szégyellem magam, mint konzervatív, hogy a most regnáló "politikai elit" ( ez az egész világra igaz) mit tett az emberi fajjal, és mi hagytuk.
Én ezzel a diszkurzust be is fejezem, mert ami e témához szólt, szerintem több szót nem érdemel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2020.12.10 13:25

@halacska40: Gratulálok halacska, igazi asszertív hozzászólás volt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska40, 2020.12.10 13:21

@oligomer: A Brüsszeli köcsögbulin annyira összekovácsolódtatok,hogy majdnem össze is ragadtatok:) Ásó-kapa - ereszcsatorna válasszon el benneteket. Túl sok "kovácsolódó " bulit rendeztek mostanában:)
Ha-ha-ha:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2020.12.10 13:13

@OV:
Ezekre nem tudok értelmeset ( hülyeséget sem) válaszolni, mert nem abba a korosztályba tartozom , mint akire hivatkoztál. Én nem vagyok tagja sem a Facebook-nak, sem a TikTok-nak és nem érdekel, hogy néhány sz@rossegű önmagát világelváltónak gondoló gyerek mit csinál Orbánnal. A "Z" generáció majd feleszmél ( vagy sem) , és lesz majd utánuk jövő generáció, akiket a "Z" generáció sem fog megérteni.
Én a mában élek, emlékszem a múltra és tervezem a jövőmet.
Igen emlékszem a múltra, 2006 őszére is, és ezért írtam, hogy inkább egy diktátor, mint egy hamis demokrata.
Megrögzött liberális vagy? akkor tudnod kell, hogy mi a liberalizmus alapelve!
" szabad gondolatok széles spektrumát jelentő eszmerendszer, melyek közös vonása, hogy az egyén szabadságát jelölik meg mint legfontosabb politikai célt."
"Támogatja a társadalmi szerződést, aminek alapján az állam polgárai a törvényeket hozzák, és egyetértenek abban, hogy alávetik magukat nekik. Úgy gondolja, hogy az egyének tudják a legjobban, mi a jó nekik."
Ha te az vagy, nem pedig üres frázisokat durrogtató liberálnyik, akkor miért nem fogadod el 2,5-2,8 millió fidesz szavazó gondolati szabadságát? Miért kell orwelli disznónak hívni őket? Ez szerinted egy igazi liberális megtenné?
Én vállalom, hogy kőkemény keményvonalas konzervatív vagyok, a konzervativizmus minden ismérvével. Te mit vállalsz fel? Üres szólamokat a szabadságról! Ugyan már , király lány!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2020.12.10 12:25

Kedves Oligomer (és áttételesen tegnaputan)
Először is TISZTÁZZUK: soha nem voltam baloldali PÁRT szavazó (mert megrögzött liberálisként, volt-és jelenlegi baloldalinak tartott pártot nem tartok igazán baloldalinak, vagyis a kis érdekérvényesítésű emberek érdekeinek támogatójaként)
Tehát ezt tisztáztuk! :)
Más:
Kedves oligomer!
Kezdem Önt érteni...viszont amire utalt, hogy inkább egy diktátor...az az Önben lévő 20. századi kommunizmusban megélt SZOCIALIZÁCIÓ eredménye.
Olvasson erről remek tanulmányokat Csepeli György társadalompszichológusunktól, hogy hogyan változtatta meg az emberek ez irányú mentalitását a puha diktatúrákban szocializáltság!
Nem véletlenül érveltem a 21. századdal!
Ugyanis Önnek LÁTNIA kell.
A jövő NEM a Fidesz szavazóké!
Többször leírtam már: Orbánt NEM az EU, NEM Gyurcsány, és NEM Soros György fogja megdönteni, hanem a KÖNYÖRTELENÜL MÚLÓ IDŐ!
Lásd:
A mai facebook generáció SZERENCSÉRE magasról és jó bőven tesz Orbánra-és az ő il-liberális maffia államára!
Nézzen TIkTokot: ha tudná, hogy mit mondanak ott Orbánról a fiatalok! HÚHÚÚÚ! :)))...elakadna a lélegzete! :))))
Mint tudja, a fiatalok számára Orbán, minden csak "szűz qurva" nem! ÉS EZ ÍGY VAN JÓL! :)))
Ön mit képzelt? Hogy majd a facebook és az Instagram világában ezt a befeléforduló, nacionalista, turulos, trianonos csávót fogja éltetni! Na ne már! Ezt Ön se gondolta komolyan, hogy egy ma még 16-17 éves fiatal szexuálisan Orbán Viktorra gerjed (=mint ahogy a Fideszes szavazók)
Tudja -e Ön, hogy a fiatalok MIT CSINÁLNÁNAK Orbánnal-hajaj! Ahhoz a Fűrész horror filmek elbújhatnak :))))
Erről ennyit!
Más: meleg jogok, vagyis LMBTQ!
Itt is közzétették azon kutatást: ami Szájer József "botránya" okozott!

A szavazók HITELESSÉGI válságként élték meg ezt: kvázi azt nevesítették, hogy aljas képmutatás ez az egész Szájer-és közvetve az Orbán kormány részéről...UGYANAKKOR a melegek iránt TOLERÁNS, kvázi nem a melegeket "büntették" a botrány következtében...hanem az álságos KERESZTÉNY dumát!
Látja: így változik a világ...ez GENERÁCIÓS ELLENTÉT! A Fidesz törzsszavazói még a 20. század megélt megbélyegző szocializációjával élnek...a 21. századi fiatalok elfogadása már egészen más!
És EZ ÍGY VAN JÓL!
Lásd: az Orbáni propaganda KOMMUNIKÁCIÓ kifejezetten-és CSAK IS KIFEJEZETTEN ennek a 20. századi szavazóközönségnek tud hablatyolni...több RELEVÁNS társadalomkutató is megerősítette, hogy Orbán Viktor a fiataloknak nem tud mondani semmit, nem érti Orbán a 21. századi facebook generáció korszakát!
Ez van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html