Ez a magyar cégek új álomcélja?

Együttműködési megállapodást írt alá Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára szudáni partnerével a két ország közötti kereskedelmi és kutatási-fejlesztési kapcsolatok ösztönzésére a mezőgazdaság és élelmiszeripar területén - tájékoztatta az agrártárca az MTI-t.
Dzindzisz Sztefan, 2017. május 11. csütörtök, 11:01
Fotó: AFP

Magyarország számos területen kész együttműködni Szudánnal, így a vetőmagágazatban, állat- és növényegészségügyben, feldolgozóiparban, takarmányozásban, vágóhídi technológiák területén is. A magyar kutatók számára hasznosíthatóak a szudáni eredmények a mezőgazdasági klímaadaptációról - írták a közleményben. (Ez van az iráni-magyar atombiznisz mögött.)

A miniszterhelyettes a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy számos olyan magyar kutatóintézet és cég van, amely akár üzleti keretek között is kész az együttműködésre többek között a tejfeldolgozás, a vágóhídi technológia, az állatnyilvántartás és a mezőgazdasági gépészet területén. Elmondta, hogy a két országban közös, hogy mezőgazdasági potenciáljuk élelmiszerexportőrökké teszi őket, de ennek maradéktalan kihasználásához szükséges a helyi feldolgozóipar fejlesztése.

A miniszterhelyettes szudáni útja során a mezőgazdasági államtitkáron, Jagúb Mohammed et-Tájeb Ibráhím kívül egyeztetett Músza Tibin állattenyésztési miniszterrel, aki érdeklődését fejezte ki a magyar állatvédelem, állatorvosi együttműködés, valamint mentesítési programok és oltóanyagok terén. Nagy István tárgyalt továbbá a magyar-szudáni mezőgazdasági kapcsolatok fejlesztési lehetőségeiről Mudeszír Abdul-Gáni befektetési miniszterrel, Obejdalla Mohammed Obejdalla külügyi államtitkárral. A miniszterhelyettes a látogatás második napján találkozott Bakri Haszan Szaleh miniszterelnökkel és alelnökkel.

Szudán jelentős megműveletlen területekkel és mintegy 110 milliós állatállománnyal rendelkezik, célja a térség éléskamrájává válni a mezőgazdaság modernizálásával és a feldolgozás helyi kiépítésével. Az afrikai országban számos korábban Magyarországon tanult szakember is dolgozik vezető pozícióban - írta az FM.

HOZZÁSZÓLÁSOK