Ezért óvatos Merkel Putyinnal

Feltűnően óvatosan nyilatkozik az ukrán válsággal kapcsolatban Angela Merkel német kancellár annak ellenére, hogy egy kiszivárogtatott megjegyzése szerint Barack Obama amerikai elnöknek azt mondta: Vlagyimir Putyin mintha nem ebben a világban élne.
Napi.hu, 2014. március 5. szerda, 10:42
Fotó: Napi.hu

Angela Merkel enyhén szólva nem tartozik a forrófejű politikusok közé. Kerüli az erős retorikai fordulatokat. Az ukrán válsággal kapcsolatban azonban, ha lehet, még a szokásosnál is visszafogottabb álláspontot foglalt el - állapítja meg a BBC berlini tudósítója. Eddig két igen langyos kijelentést tett: aggaszt bennünket, ami a Krímben történik, illetve fontos Ukrajna területi egységének megőrzése.

Legalább kétszer beszélt telefonon Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Az első után a kancellári hivatal a konfrontációt kerülő tájékoztatást adott, amely szerint a két vezető egyetértett abban, hogy közös érdekük Ukrajna politikai-gazdasági stabilitásának fenntartása. A másodikon megállapodtak abban, hogy folytatják a párbeszédet.

Hol él ez?

Merkel úgy gondolkodik, mint egy tudományos kutató. Kiszűri az érzelmeket a helyzet értékeléséből - állítja Ewald Böhlke, a német külügyi intézet igazgatója arra utalva, hogy a német kancellár egy kutatóintézetben kezdte pályafutását. Fenn akarja tartani a kapcsolatot vezetőtársával, hogy lépésről lépésre kidolgozzák a helyzet a kedélyek lecsillapításának módját. Böhlke szerint Merkel és Putyin lényegesen eltérő személyiségek: az orosz elnököt sokkal erősebben befolyásolják az érzelmek, amelyek részben Oroszország történelmi nagyhatalmi státusából táplálkoznak.

Ez segíthet megérteni a New York Times kiszivárogtatását, amely szerint a német kancellár állítólag azt mondta Barack Obama amerikai elnöknek, hogy Putyin úgy viselkedik, mintha más világban élne. Merkel hivatala nem kommentálta az értesülést, amelyet láthatóan az amerikaiak szivárogtattak ki. A megjegyzés hangtónusának ismerete nélkül nem dönthető el, volt-e mögötte erős érzelem vagy sem.

Jó rendőr, rossz rendőr

Angela Merkel tehát láthatóan a folyamatos párbeszéd fenntartására törekedett az elmúlt napokban. Eközben más nyugati vezetők egyre keményebb hangot ütöttek meg. Ez akár egy szereposztást is takarhat a jól ismert jó rendőr-rossz rendőr módszernek megfelelően, amellyel igyekeznek jobb belátásra bírni Putyint. Ebben a játékban Németország elfogadhatóbb lehetőséget tárna az orosz vezető elé a visszavonulásra, mielőtt a Nyugat bekeményítene a gazdasági-politikai-diplomácia szankciókkal.

Ezt támaszthatja alá Frank-Walter Steinmeier német és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hét eleji genfi tárgyalása. A német politikus nem szólította fel keményen Oroszországot, hogy vonuljon vissza, hanem arra kérte partnerét, tegye világosabbá az orosz lépések mozgatórugóit. Putyin szerdai interjújának jó része erről szólt. A pontos megértés hiányában, az uniós vezetők csütörtöki rendkívüli csúcsértekezletén elkerülhetetlen lesz a szankciók elfogadása.

Gazdaság

Merkelnek emellett arra is tekintettel kell lennie, hogy a konfliktus tíz órányi autóútra van Berlintől, továbbá, hogy százezer orosz ajkú ember él Németországban és hatezer német vállalat tevékenykedik Oroszországban. A német fogyasztók vásárolják meg az orosz gázexport nagyjából negyedét, igaz, a németországi tárolók jelenleg jól fel vannak töltve és olcsó a gáz. Az utóbbi miatt az orosz fél érdekelt inkább a szállítások folyamatosságában.

A német-orosz külkereskedelmi forgalomban 2,1 milliárd euró a németek többlete. Erre is célozhatott Steinmeier, amikor arról beszélt, hogy a diplomáciai megoldás keresése nem jelent gyengeséget, hanem a legjobb útja a katonai konfrontáció elkerülésének. Végül is Németország a legnagyobb nyertese a hidegháború lezárulásának, és ezt senki sem tudja jobban Angela Merkelnél, aki a néhai Kelet-Németországban nőtt fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Segesvar, 2014.03.06 03:21

Szoval Mutti "ovatos"? Inkabb ugy kellene mondani, hogy szeretne hogy a kecske jolakjon es a kaposzta is megmaradjon. Ha az ukran krizis sokaig tart - es minden jel arra mutat - akkor Mutti igen anyagias orszaganak is szint kell valani. Nem lehet 2 balban egyszerre tancolni. Uzletelni Putyinnal, mintha semmi nem tortent volna es ugyanakkor megjatszani a nagy demokrata Ukrajna-partfogot. Ha a krizis sokaig tart akkor Ruszkiorszag gazdasagilag jol legyengul es ugyancsak gazdasagilag Muttiland is megerzi. Nekunk amerikaiaknak ez a lehetseges kimenet "wunderbar". Wir freuen uns darauf.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2014.03.05 20:57

@juliann: Abban én is úgy tudom, hogy elég jók de légvédelmi rakétát ritkábban vesz az ember, mint Junosz LED TV-t.
A világ összes fegyverbeszerzése politikai nyomásra történik,egy tömbön belül.
Kína minden esetben orosz fegyvert venne, mint anno mi a Gripeneket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.03.05 20:35

@acdc:
Oroszország gazdasága elmaradott, a nyersanyagokra épül.
Válasz:::A hadi csúcstechnikában elég jó !!!
A """MARS""" rakétában az USA-t megelözte !!!

Ma reggel nukleáris fej nélkül interkontinentális rakétákat löttek ki gyakorlatozás céljából !!!

Ma reggel KINA bejelentette az országa védelmében a fegyvergyártást óriásira emeli !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2014.03.05 20:10

Oroszország gazdasága elmaradott, a nyersanyagokra épül.
Putyin az oroszoknak tökéletes miniszterelnök nem lehet megvenni egy liter vodkával, mint Jelcint.
Egy nyílt háborút egyenlőre igyekszik elkerülni mindkét fél, ez pozitívum.
Más sem hiányzik, mint egy menekültáradat.
Remélem nem adják meg ezt az örömöt az amerikaiaknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.05 19:31

@bandesz: fugesszunk fel minden kapcsolatot az oroszokkal belertve a paksot is. aki okos az latja h a tobbi orszagnal nem eszik ilyen forron a kasat. a nemeteknek 100 akkora szerzodesuk van az oroszoknal mint paks es eszuk agaban sincs felmondai oket.


..jogos ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html