Bézs Könyv: az amerikaiak egyre inkább tartanak a kereskedelmi háborútól

A gazdasági aktivitás további erősödéséről számolt be az amerikai Fed szerdán közzétett szubjektív állapotfelmérése, a Bézs Könyv, kiemelve egyúttal, hogy a felmérésbe bevont gazdasági szereplők egyre inkább tartanak a fokozódó nemzetközi kereskedelmi feszültség hátrányos következményeitől - írja az MTI.
Szász Péter, 2019. június 5. szerda, 21:30
Fotó: Pixabay

A Fed 12 regionális központja évente nyolc alkalommal készít szubjektív állapotfelmérést gazdasági szereplők, közgazdászok, piaci szakértők megkérdezésével. A Bézs Könyv megállapításait monetáris politikai döntéshozó ülésein veszi figyelembe a Fed nyíltpiaci bizottsága.

A Fed június 18-19-én tartja legközelebbi kamatdöntő ülését. Jerome Powell elnök kedden már jelezte a Fed monetáris lazító szándékát a gazdasági aktivitás támogatására, a kereskedelmi konfliktus káros következményeinek enyhítésére.

A Fed a szövetségi tartalékbank rendszer 12 körzetében a gazdasági aktivitás "mérsékelt erősödését" állapította meg az áprilistól május közepéig terjedő periódusban.

A vizsgált időszakban a foglalkoztatás élénk növekedéséről számoltak be a megkérdezett szervezetek az ágazatok széles körében, a kiskereskedelemtől kezdve a feldolgozóiparon át az építőiparig. A körzetek nagy részében azonban már kínálati hiány korlátozza a munkaerő-felvételt, ami a bérek növekedéséhez vezetett.

Mindazonáltal a termelő ágazatok input árainak mérsékelt emelkedéséről szóló beszámolók alapján arra lehet következetni, hogy az amerikai fogyasztók még nem érezték meg a kereskedelmi háború hátrányos következményeit.

A Fed mostani helyzetfelmérése a gazdaság javuló megítélését tükrözi, hiszen az előző, április közepén publikált felmérésben a 12 körzet többségében a gazdasági aktivitás nem változott a megelőző időszakhoz képest, és csak néhány körzet jelentette, hogy némi élénkülés tapasztalható. A mostani felmérés azonban még a Mexikóra kivetett vámtételek bejelentése előtt készült.

HOZZÁSZÓLÁSOK