Az idei második negyedévben történelmi mélypontok várhatóak az Egyesült Államok makrogazdasági adataiban - mondta rendes kamatdöntést követő sajtótájékoztatón Jerome Powell, a jegybank döntéshozó testületének elnöke.

Powell szerint hosszú időre le kell mondani a teljes fogalakoztatásról, vagy akár a februárban látott rekordokról, amikor is 50 éve nem látott magaslatba ugrott a dolgozó amerikaiak aránya. Talán lassan, idővel majd vissza lehet azokra a szintekre kapaszkodni - mondta.

A kamatdöntést kísérő közleményben a Fed megerősítette, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel kész eleget tenni a mandátumának, az árstabilitás biztosításának, és a maximális foglakoztatási szint elérésnek. Ebbe a körbe tartozik, hogy változatlanul vásárol pénzpiaci eszközöket a jegybank, ezzel is igyekezve likviditást biztosítani a gazdaság vállalati és a lakossági szereplőinek. Powell szerint a Fed eddigi likviditásbiztosítási lépései megoldották a piac pillanatnyi kiszáradását. Ezért ezt a programot a jegybank folytatja, viszont kisebb mértékben.

A vállalások értelmében a Fed agresszívan és proaktívan használja azt a pénzügyi keretrendszert, amit az amerikai kormányzat biztosított, amivel a bankrendszeren keresztül igyekeznek hitelbőséget biztosítani. Hiába nulla közeli a kamatszint, ennek nincs hatása, ha a gazdasági szereplők nem élvezhetik ennek előnyeit.

Szükséges állami támogatás is

A Fed szerint azoknak a társadalmi csoportoknak, amelyek nem juthatnak hitelhez, szükségük van a célzott, költségvetési támogatásra, ez általános érdek a hosszútávú társadalmi károk megelőzésére. Kérdésre Powell kiemelte, hogy a Fed mindent megtesz, de törvények szabályozzák a működését, így nem tud közvetlenül adományokkal támogatni rászorulókat.

A mostani 0-0,25 sávos kamatsávot rendkívüli kamatvágásokkal léptette életbe a Fed. Az áprilisi ülés után azt kommunikálták, hogy ehhez egyelőre nem kívánnak hozzányúlni, viszont marad a járvány előtt is bevett adatvezérelt döntéshozatal.

Powell szerint rendkívül bizonytalanok a kilátások. A szakirodalom még nem érte utol a valóságot, de az vitathatatlan, hogy irdatlan károk vannak, ezeket a következő hónapokban lehet majd alaposabban felmérni.