Új korszakot nyit Amerikában a jegybank

Alapvető módszertani váltást jelentett be az Egyesül Államok központi bankja, ami a jövőben kész elengedni az inflációt, ha ezzel segíti a gazdaságot és a munkaerőpiacot. A piacok kedvezően reagáltak Jerome Powell, a Federal Reserve elnökének bejelentésére.
Rácz Gergő, 2020. augusztus 27. csütörtök, 16:42
Fotó: Getty Images

A Federal Reserve "robosztus" váltás mellett döntött eddig bevett gyakorlatában az inflációkövetés terén - mondta a Jackson Hole gazdasági csúcs keretében Powell.

A jegybank a döntés értelmében nem fog szigorúan ragaszkodni a 2 százalékos inflációs céljához, vagyis nem fog azonnal lépni és kamatot emelni, amennyiben a monetáris politika szempontjából kulcsfontosságú ráta megugrana és átlépné a célértéket.

Ez azt jelenti, hogy kisebb a valószínűsége a kamatemelésnek amennyiben visszaesik a munkanélküliség. A bevett gondolkodás szerint a csökkenő munkanélküliség együtt jár az infláció megemelkedésével, aminek elé akart menni a jegybank a feltételek szigorításával. Ez azonban az egyike azoknak a téziseknek, amelyeket az elmúlt évek cáfoltak.

Powell elmondása szerint a Fed úgy látja, hogy a tartósan alacsony inflációnak károsak a hosszú távú hatásai, ezért is döntött a módszertani váltás mellett.

Szinten változtattak a kitűzött célok megfogalmazásában. A Fed korábban a foglalkoztatás maximumától való "eltérést" figyelte, mostantól a maximális szinttől való "elmaradás" a meghatározó. Powell szerint ez látszólag csak apróbb fogalmazási kérdés, viszont komoly következményei vannak, mivel így a döntéshozatal jobban tud koncentrálni a gazdaságilag elmaradottabb területek munkaerőpiacára a döntéshozatalában.

Powell még hozzátette, hogy a hosszútávon a Fed továbbra is a 2 százalékos inflációs rátát tartja optimálisnak.

Kedvezően reagáltak a várhatóan huzamosabb ideig alacsony kamatszinteket eredményező bejelentése a részvénypiacok, emelkedni kezdtek a fontosabb tőzsdék.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2020.08.27 17:06

azaz alacsony kamatszintekre lehet számítani.

paradox módon a hírre gyengülnie kellett volna a dollárnak, erre erősödött.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html