Az ausztrál központi bank (RBA) monetáris politikai döntéshozó testülete kedden tartott ülésén a piaci várakozásokkal összhangban 25 bázisponttal, 0,75 százalékra vitte le az alapkamatot.

Az idén immár harmadik alkalommal hajtott végre kamatcsökkentést a jegybank igazgatósága: júniusban és júliusban is 25-25 bázisponttal vitte lejjebb az alapkamatot, de ennek eddig nem sok foganatja volt.

A piacok még egy 0,25 százalékpontos kamatcsökkentést valószínűsítenek a jövő év elejére, így 0,50 százalékra süllyedhet az alapkamat.

Ausztrália hanyatlás nélkül megúszta a 2008-ban kirobbant pénzügyi és gazdasági világválságot, a világ 12. legnagyobb gazdasága utoljára 1991-ben volt technikai recesszióban. Az elmúlt egy évben azonban felerősödtek a kockázatok, így lassult a növekedés, az infláció nyomott, az ingatlanpiaci helyzet törékeny, a munkanélküliség pedig emelkedik. A lakásárak az előző két évben tapasztalt folyamatos csökkenés után szeptemberben emelkedtek, de a kiadott építési engedélyek száma hatéves mélypontra került. Az építőipari munkahelyek megszűnése miatt a következő hónapokban 5,3 százalékról 5,5 százalékra emelkedhet a munkanélküliségi ráta.

Philip Lowe, az RBA kormányzója a keddi tanácskozás után kiadott nyilatkozatban elismerte, hogy részben a munkaerőpiaci helyzet romlása miatt döntöttek a kamatcsökkentés mellett. Az igazgatóság döntésével azt célozta, hogy támogassa a foglalkoztatottság és a jövedelmek növekedését, valamint erősítse az inflációs célszám elérésébe vett bizalmat. A gazdaságnak még mindig vannak szabad kapacitásai, és az alacsonyabb kamatok segíthetnek ezek kihasználásában - mutatott rá Lowe.

A második negyedévben tízéves mélypontra lassult az ausztrál gazdaság növekedése. A bruttó hazai termék (GDP) április-júniusban negyedéves összevetésben 0,5 százalékkal nőtt, csakúgy mint az első negyedévben. Éves összevetésben mindössze 1,4 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye, ami a legrosszabb érték 2009 óta, és jóval alacsonyabb a 3,5 százalékos hosszú távú átlagnál. Az első negyedévben 1,7 százalékkal nőtt a gazdaság éves összevetésben.