Fordulat: támadásba lendülnek a görögök

A szabadpiacon akar hitelt felvenni a görög kormány, amely a nyáron még attól is ódzkodott, hogy elfogadja a többi eurótagállam kölcsönének feltételeit. A pénzügyminiszter szerint egy év múlva próbálkozhatnak, ha a csillagok állása kedvező lesz.
Napi.hu, 2015. november 11. szerda, 12:28
Fotó: Reuters

Görögország 2016 második felében kötvényeket akar kibocsátani a szabadpiacon - árulta el a Reutersnek Euklid Cakalotosz, az athéni kormány pénzügyminisztere. A nyáron még az volt a kérdés, hogy a GDP-je 170 százalékát meghaladó adósságának törlesztésére képtelen ország esetleg elhagyja az eurózónát (Grexit), ám úgy tűnik, a görög vezetés ma már inkább azon gondolkodik, hogyan mérsékelhetné az költségvetés függését a többi eurótagállam kölcsönétől.

Cakalotosz a héten találkozott hedge fundok vezetőivel, hogy kiderítse, milyen érdeklődést mutatnának egy lehetséges kötvénykibocsátás iránt. Elmondása szerint a görög bankok év végi-jövő év eleji feltőkésítését követően a pénzügyi helyzet normalizálásának következő logikus lépése lenne az önálló forrásbevonás. Elmondása szerint sok befektető nyitott a lehetőségre, ám a Grexit emlegetése elriasztja őket.

Csúszik az adósságcsökkentés

Görögország utoljára tavaly bocsátott ki hosszabb futamidejű állampapírokat, ám miután 2014 végén nyilvánvalóvá vált, hogy a radikális baloldali Sziriza nyerheti meg a 2015. januári parlamenti választásokat, amely akkor még elutasította az eurótagállamok és az IMF megszorító gazdaságpolitikáját, senki sem érdeklődött a görög kötvények iránt.

Cakalotosz arról is beszélt a hírügynökségnek, hogy egyelőre csúsznak a tárgyalások az euróállamokkal a görög adósságok mérsékléséről. A nyáron, a harmadik (86 milliárd eurós) hitelcsomag elfogadásakor az athéni kormány még abban bízott, hogy az év vége előtt, az első reformcsomag elfogadása után beszélhetnek erről.

A pénzügyminiszter szerint ugyanakkor csak jövőre kerülhet napirendre ez a kérdés. A piaci befektetők világossá tették, hogy nem adnak hitelt Görögországnak anélkül, hogy donorai, az eurótagállamok ne enyhítenék követeléseiket, azaz nem dobják rá pénzüket a jelenlegi adóssághegyre. Cakalotosz szerint számos lehetőség mutatkozik a terhek enyhítésére. Például a 15-20 éves moratóriumot hirdethetnek a kamattörlesztésre.

Tolnák be a pénzt

Az eurózónának a jövő hét elejéig át kell utalnia tízmilliárd eurót a Görögországnak a bankok feltőkésítéséhez - jelentette ki a Reuters tudósítása szerint Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter még kedden. Lehetővé akarjuk tenni, hogy az általánosságban elfogadott megállapodást már a jövő héten teljesítsük - fogalmazott arra utalva, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei a hét elején egyetértettek a pénz átutalásában.

Testületük, az eurócsoport arra kérte az athéni kormányt, hogy fejezze be a pénzügyi szektor szabályozásával kapcsolatos munkát. Ennek fejében utat nyitnának a nyáron elfogadott 86 milliárd eurós segélycsomag következő kétmilliárd eurós részletének átutalása előtt és biztosítják a bankok tőkehelyzetét rendező forrást. A görög vezetés ezért arra készül, hogy a jövő héten egyetlen órási salátatörvényen nyújtja be a parlamentnek az újabb reformcsomagot.

Házi feladatok

A legnagyobb kihívást két házi feladat megoldása jelenti. Ez a feltétele, hogy a pénzügyi rendszert talpra állítsák, s ezzel lehetővé tegyék a júniusban bevezetett pénzfelvételi és -átutalási korlátozások megszüntetését. Az egyik a pénzintézetek csődtörvénye elfogadása, ami szükséges a feltőkésítésükhöz, a másik a privatizációs alappal kapcsolatos javaslat elkészítése. (Ebbe az eladható állami vállalatokat, tulajdonrészeket gyűjtik össze.)

Schäuble az eurócsoport hétfői ülése előtt úgy fogalmazott, hogy Görögország még több feltételt nem teljesített ahhoz, hogy megkaphassa a hitelrészletet - a pénzintézetek tőkepótlásáról nem nyilatkozott.

A vezetésével működő berlini pénzügyminisztérium éles bírálatokat kapott azt követően, hogy a nyáron kiszivárgott a görögök eurózóna-tagságának "ideiglenes" felfüggesztéséről szóló terve. A bírálók szerint ennek lebegtetésével az övezet széthullását veszélyeztették.

Mekkora legyen a védőernyő?

Most a lakásárverések feltételei körül alakult ki patthelyzet Athén és az eurózónás donorok között. Ez érinti a szociális biztonságot és a bankok hiteleinek minőségét is, nem beszélve arról, hogy morális kockázatokat okoz ha úgy lehet hiteleket felvenni és nyújtani, hogy azok törlesztésének elmulasztása nem jár egyértelmű következményekkel.

A görög kormány olyan rendszerre tett javaslatot, amely a lakástulajdonosok 70 százalékát megóvná a végrehajtás kockázatától - derül ki európai tisztviselők szavaiból. Az IMF, az Európai Bizottság, az Európai Stabilitási Mechanizmus és az Európai Központi Bank szakértői szerint ez túlságosan nagyvonalú megoldás. Ők azt ajánlják, hogy olyan rendszert alakítsanak ki, amely csak a legsérülékenyebbek fölé emelne védőernyőt.

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök azzal akarja megkülönböztetni kormányát elődeitől, hogy a megszorítások mellett futtat egy párhuzamos programot, amely enyhíti a lakosságra nehezedő terheket. Ez lett volna a célja a végrehajtások szűkítésének is. A kormányfő azt kérte minisztereitől, hogy terjesszenek elő javaslatokat a "hangulatjavító" intézkedésekre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2015.11.11 22:55

A görögök nagy játékosok, pontosan tudják, hogy nem lehet őket csak úgy kirúgni az EU-ból és az eurozónából sem. Szívatják Európát, ahogy csak tudják. Ki fogják harcolni, hogy az adósságuk jó részét elengedjék és még a huszonötödik mentőcsomagot is meg fogják kapni, mert ez az EU politikájának érdeke.

Igazuk van, így kell ezt csinálni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.11.11 21:19

@Vote:
nem fogják. először is pontosan tudják, hogy argentína sorsára jutnának az eu nélkül. bármelyik görög politikus izmozna egy kicsit, csak bemondják, hogy argentína és tiéd a felelősség az elmaradt pénzekért, nem tudnak mit csinálni. ciprasz lement többször kutyába, mert nem tehet mást. a görögök jól elbaszták, olyan adóssághegybe manőverezték magukat, amiből nem egyszerű kijutni. az biztos, hogy a családi ezüst beolvasztásra kerül. mostmég a mennyiségen lehet vitatkozni, de úgyis az lesz, hogy addig préselik őket, amíg ki nem fizetik. talán jobban kellett volna figyelni az állampolgároknak a szavazásnál, nem az a legjobb kormány, aki a legtöbbet ígéri...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2015.11.11 13:08

Soha egyetlen vállalásukat sem teljesítik, most sem tették. Hazudoznak folyamatosan, már az eurozónába sem szabadott volna bevenni őket. Utolsó cigány banda.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Vote, 2015.11.11 13:07

"Nincs szükség a görög államadósság részleges elengedésére, ezért ez nincs is napirenden - mondta el Klaus Regling, az euróövezet állandó mentőalapjaként funkcionáló Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) elnöke. Regling szerint az IMF sem ezt akarja. A mentőalap feje szerint ha az európai hitelek kedvező feltételeit mind egybevesszük, akkor rájövünk, hogy ezek a görög államadósság névértékének 50 százalékos leírásával érnek fel."

A nagy büdös helyzet az, higy a görögök cigánykodását a töbi EU-s országgal fizettetik ki.

A görögök persze basznaknadózni rendesen. Ki kellene ezeket baszni a picsába.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.11.11 12:56

Hahaha, aki ezeknek pénzt ad, az megérdemli a sorsát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html