Gyorsult a francia gazdaság

Gyorsult a francia gazdaság növekedése a harmadik negyedévben a lakossági fogyasztás élénkülésének és a vállalati beruházások bővülésének köszönhetően - derült ki a francia statisztikai hivatal (Insee) kedden közölt adataiból.
Szász Péter, 2018. október 30. kedd, 16:48
Fotó: AFP

Az első becslés szerint július-szeptemberben az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal gyarapodott Franciaország hazai összterméke (GDP). Ez duplája az előző negyedévben mért 0,2 százaléknak, de elmarad a francia központi bank és a SciencePo felsőoktatási intézmény gazdasági kutató központja (OFCE) által várt 0,5 százaléktól.

Az euróövezet második legnagyobb gazdaságában a harmadik negyedévben a beruházások, a lakossági fogyasztás és a külkereskedelem volt a növekedés fő hajtóereje.

A lakossági fogyasztás 0,5 százalékkal nőtt, míg a második negyedévben 0,1 százalékkal csökkent. A vállalati beruházások a második negyedévben elért 0,8 százalék után 0,9 százalékkal emelkedtek, különösen jelentősen nőttek az informatikai és autóipari befektetések. Az export 0,7 százalékkal nőtt a második negyedévben mért 0,1 százalék után, míg az import bővülésének üteme 0,7 százalékról 0,3 százalékra lassult július-szeptemberben.

Bár közgazdászok és a kormány is számított a konjunktúra javulására, az ütem még mindig nem elég erős ahhoz, hogy a francia gazdaság meg tudja ismételni tavalyi teljesítményét. A nyersadatok szerint 2017-ben Franciaország GDP-je 2,2 százalékkal nőtt, a naptári hatással kiigazítva pedig 2,3 százalékkal. Az idei első háromnegyed év egészében azonban csak 1,5 százalékra rúgott a növekedési ütem.

A francia statisztikai hivatal és a központi bank is arra számít, hogy idén 1,6 százalékkal nő a gazdaság. A kormány valamivel derűlátóbb, 1,7 százalékos GDP-növekedést vár.

A fotó forrása: Bertrand Guay/AFP.

HOZZÁSZÓLÁSOK