Hogyan tehet tönkre egy országot a politikai elitje?

Nagy-Britannia kívülről nézve megmagyarázhatatlan lázban szenved. Feladva szilárd politikai viszonyaikat és pragmatikus viselkedésüket a britek dühösen perlekednek egymással. Az értelmes önérdek követését felváltotta a veszedelmes dogmatizmus.
Komócsin Sándor, 2017. november 11. szombat, 12:07
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Néha jót tesz egy országnak, ha igyekszik a külföld szemével tekinteni magára - kezdi publicisztikáját a Financial Timesban (FT) Philip Stephens, aki két hónapot Berlinben töltött. Minden ottani beszélgetése azzal a kérdéssel kezdődött: Mi történt magukkal/veletek? A németek nem akarják kihúzni Nagy-Britanniát a brexit mocsarából, de komolyan aggódnak azért, hogyan lehetne kimászni ebből a zűrzavarból.

Olyan országnak látják az Egyesült Királyságot, amelynek politikai elitje egymással kibékíthetetlen, irracionális ellentétben álló csoportokra bomlott. A saját meggyőződésükhöz dogmatikusan ragaszkodó frakciók kilátástalan csetepatékba bocsátkoztak egymással. Mintha valamilyen megmagyarázhatatlan betegség térítette volna el őket a pragmatikus, kompromisszumokra nyitott, egészséges viselkedéstől.

Elvesztették a fonalat

Az FT publicistája úgy véli, a brit kormány és parlament kiengedte a kezéből az ország irányítását. A parlamenti képviselők többsége úgy gondolja, hogy a brexit hiba, ám ezt nem merik nyíltan vállalni, mert az a vád érné őket a bulvárlapok hasábjain, hogy felül akarják írni a "nép akaratát", amely a tavaly júniusi népszavazáson nyilvánult meg.

Ez történik, ha egy parlamenti demokráciában a súlyok és ellensúlyok rendszerét felülírja a többségi elv referendumokkal megtámogatott túlsúlya - véli Stephens.

A brexit az ország legnagyobb társadalmi-gazdasági-politikai projektje a második világháború lebonyolítása óta. Őrülten bonyolult, sorsfordító következményekkel járó folyamat, amelynek menedzselését elbénáskodta az idén júniusi választási kudarccal hitelét és befolyását vesztett kormány, illetve a belháborúba bonyolódott Konzervatív Párt.

Volt már ilyen - vagy mégsem?

Theresa May miniszterelnök regnálásának messze legfőbb jellemzője a kormányfő gyengesége. Miniszterei nyíltan szembe szállnak vele, külügyminisztere, Boris Johnson azon ügyeskedik, hogyan vehetné át a toryk és az ország vezetését. A párt képviselői és tagjai élesen megosztottak a szigetország és a kontinens viszonyával kapcsolatban: bár mindenki brexitpárti, nem tudnak megegyezni abban, mit is jelentsen ez.

Volt már hasonló megosztottság például száz éve, amikor az volt a vita tárgya, hogy Nagy-Britannia fenntartsa-e a szabadkereskedelmet az egész világgal vagy leszűkítse azt saját birodalmának országaira, kizárva az egyre erősebben a babérjaira törő Németországot és Egyesült Államokat. Akkor nem csupán egy párton belüli csata zajlott, míg most a toryk körein belül vívják a meccset.

Ravaszdi ellenzék

A Munkáspárt az 1970-es évek szocialista politikájának feltámasztását szorgalmazó Jeremy Corbyn kezébe tette a sorsát. Miközben a konzervatívok a brit birodalmi múlt nemezisét látják az EU-ban, az ellenzék vezére a burzsoázia uralmának eszközeként tekint rá.

Ez nem tartja vissza attól, hogy keresztbe tegyen a kormánynak az EU-val folytatott válási tárgyalásokon. Igazi célja, hogy kierőszakoljon egy előrehozott választást, amelyet megnyerhet és bejelentheti a szocializmus alapjainak lerakását Nagy-Britanniában.

És ez nem alaptalan vállalkozás. Mayt már a jövő héten megbuktathatják. A brexittárgyalásokon kialakult patthelyzet előrehozott választásokhoz vezethet. Ezeken nyerhet Corbyn. Az EU 27 tagállama nem akar olyan egyezséget ajánlani, amely megfelelne egyik-vagy másik Tory frakció álláspontjának, s ezzel végső győzelemhez segíthetné azt.

A káosznak is lenne előnye

Leszámítva azt a lehetőséget, hogy a szigetország megállapodás nélkül lép ki 2019 márciusában az EU-ból - ami azzal járna, hogy egyik napról a másikra önálló vámrezsimet kellene bevezetnie -, két lehetősége maradt az Egyesült Királyságnak. Vagy egy Kanadáéhoz, vagy egy Norvégiáéhoz hasonló megállapodásra jut az EU-val. Az előbbi komoly gazdasági hátrányokkal járna az EU-tagsához képest, az utóbbi kvázi tagság lenne, ami kiborítaná az elszánt brexitpártiakat.

Stephens emlékeztet arra, hogy másfél éve a görög politika kaotikus viszonyaihoz hasonlította azt, ami a függetlenségi népszavazás után Nagy-Britanniában kialakult. Ez akkor némileg túlzásnak tűnt, ám ma már valóság. Egyetlen reményük maradt a józan külső szemlélőknek: a politikai fejetlenség elvezethet egy következő referendumhoz, amely útját állhatja a brexitnek.

(A nyitókép forrása: Szabó Dániel, Napi.hu)

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2017.11.12 12:36

A britek a kilépés mellett döntöttek, ez nem igaz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2017.11.12 11:03

a britek az eu többi tagállamába irányuló exportja a brit gdp 13% ának megfelelő összeg, míg az eu többi tagállamának a britekhez irányuló exportja az uniós gdp mindössze 2,4% ának megfelelő összeg.

tehát itt egyértelműen brüsszel diktálja a feltételeket , mert egy kereskedelmi háború esetén a kontinentális eu csak köhintene, a brit gazdaság viszont évekig tartó brutális recesszióba zuhanna.

ezt nem magyarázták el a brit választópolgároknak, csak a román cigányokkal ijesztgették őket a brexitpárti politikusok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.11.12 10:15

@Bahnsteig_Eins: ok..de neked úgy néz ki, hogy az első (amúgy nem túl meggyőző lépés után (referendum) tudták pontosan, hogy mit is csináljanak?? az látszik,. hogy van valami egzakt tervük, menetrendjük??
ha így van,akkor mindenkinek (briteknek is) besegíthetnél, mert úgy tűnik, egy kis korrepetálásra szorulnak
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.11.12 10:11

@na4: kis javítás, remélem, tisztában vagy vele, mit írsz..
"Elegük lett Brüsszelből és a kelet-európai migránsokból"...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2017.11.12 09:20

Mit kell ezt agyonpicsogni? Elegük lett Brüsszelből és a migránsokból. Visszaszerzik GB-t. Ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html