Hová menekülnek a kispénzű oroszok? - A válasz meghökkentő

Érdekes megoldást találtak maguknak azok az oroszok, akik nem tudnak milliókat kicsempészni hazájukból, de dollár és euró betéteiken szeretnének valamit keresni.
Barabás T. János, 2016. február 26. péntek, 21:51
Fotó: MTI/EPA

Meglepő, de az oroszok most belarusz és krími bankokba menekítik dollár és euró betéteiket, mert ott magasabb kamatot kapnak értük, és kedvezőbb a biztosítás is - írta meg a Kommerszant. A Belgazprombanknál, a harmadik legnagyobb orosz bank, a Gazprombank belarusz leányvállalatánál 30 százalékkal nőtt az orosz ügyfelek betéteinek értéke.

Egy év alatt 28 százalékkal emelkedett az egyik legnagyobb orosz magán pénzintézet, az Alfa-Bank minszki fiókjában az orosz betétek értéke. Átlagos értékük elérte a 40 ezer dollárt - írta a RIA Novosztyi. A BPS-Sberbank is azt jelezte, hogy 2015 második felétől nőttek az oroszok által nyitott számlák.

A magyarázat egyszerű: a valutabetéti kamat 1,5-2-szerese a belarusz bankokban, mint amennyit az orosz bankok kínálnak, de ennél is vonzóbb, hogy az orosz rendszerrel ellentétben a belarusz biztosítás korlátlan összegű visszafizetést garantál.

Hasonló a helyzet a Krímben is, ahol a betéti kamatok mintegy 3 százalékkal magasabbak, mint az orosz szárazföldön - bár itt rubelről van szó. Az egy évre lekötött összeg után a krími bankok ügyfelei 14,2 százalékos kamatot kapnak, e fölött 12,7 százalékot, a félsziget központi bankja, az RBC most publikált adatai szerint. A Krímen kívül az orosz bankok által fizetett legmagasabb kamat 11,8, illetve 11,1 százalék.

A különbség egyrészt annak tulajdonítható, hogy a bankok késhegyre menő harcot folytatnak a betétesekért, akik az ukrán bankoknál még kedvezőbb feltételekhez szoktak. Másrészt a Krímből elüldözött ukrán bankok helyét kivétel nélkül a várható jogi küzdelmektől a komoly pénzintézeteknél kevésbé tartó kisebb orosz bankok vették át, amelyek a bizalomépítés érdekében kénytelenek magasabb kamatokkal vonzani a potenciális helyi ügyfeleket.

Az RBC adatai szerint idén április 1-én 18 orosz bank 530 fiókja működött a Krímben, ezek között sem állami, sem magán nagybank nem szerepelt. A magas betéti kamatok dacára a bankok nem veszteségesek, olyan magasra emelték hiteleik kamatait.

HOZZÁSZÓLÁSOK