Nem egészen két héttel ezelőtt jelent meg a vasárnapi kereskedelmet betiltó jogszabály tervezete Lengyelországban, amely szerint az üzletek a jövő évtől csak a hónap minden második és negyedik vasárnapján tarthatnának nyitva - emlékeztet a gazeta.pl. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártjának egyik képviselője, Janusz Sniadek azonban azt állítja, hogy a kereskedelmi tilalom havi három vasárnapot érint majd.

A munkaerőpiaci parlamenti albizottság vezetője, a Szolidaritás szakszervezet egykori első embere, jelenleg a PiS képviselője azt állítja, hogy még semmi sem dőlt el véglegesen. A kétheti megoldást csak azért javasolta, hogy a vasárnapi boltzár ügye - amely a PiS szövetségese, a Szolidaritás követelése - kimozduljon a holtpontról.

A vasárnapi boltzárral kapcsolatban nagy a határozatlanság: a társadalmi felmérések ellenmondanak egymásnak azzal kapcsolatban, hogy hányan támogatják, illetve ellenzik ezt az intézkedést. A kormány először a fiókba tette a Szolidaritás ezzel kapcsolatos javaslatát - teljes zárva tartás a kisboltok kivételével -, majd egy év után a szakszervezet nyomására elővette azt. A felek kompromisszumaként született a havi két tilalom, amelyet most Sniadek mintha felrúgna.

A Szolidaritás jelenlegi vezetője, Piotr Duda továbbra is minden vasárnapra érvényes kereskedelmi tilalmat akar, mondván: a PiS a két évvel ezelőtti választások előtt ezt megígérte a szakszervezetnek. Így most nem látni, milyen formában fogadja el végül a Szejm a törvénytervezetet.

(A nyitókép forrása: Marc Serota, AFP)