Az olasz statisztikai hivatal (ISTAT) szerdán kiadott második becslése szerint Olaszország hazai összterméke (GDP) 0,9 százalékkal nőtt 2016-ban az előző évben mért 0,8 százalékos gyarapodás után.

Az olasz kormány 0,8 százalékos gazdasági növekedésre számított a tavalyi évről, az idei évre pedig 1,0 százalékos GDP-növekedést jósol, összhangban a független kutatóintézetek többségével - írja az MTI.

Olaszország államháztartási hiánya a GDP-hez viszonyítva 2,4 százalékot tett ki tavaly, bőven alatta maradt az Európai Unió 3 százalékos plafonjának. Az olasz kormány az idei évre 2,7 százalékos deficittel számol.

Ugyanakkor Olaszország államadóssága - amely Görögország után a második legnagyobb az euróövezeti tagállamok között - újabb rekordot döntött meg. Míg 2015-ben a GDP 132,0 százalékára rúgott, tavaly már 132,6 százalékra nőtt ez az arány.

Az Európai Bizottság aggódik az olasz államadósság növekedése miatt, és arra kérte a római kormányt, hogy még április végéig fogadjon el pótlólagosan megszorító intézkedéseket 3,4 milliárd euró értékben.