A NATO négyévenként szokott jelentést készíteni a szervezetre váró kihívásoktól, amelyet egy másik szokott követni arról, hogy hogyan kellene reagálni ezekre a kihívásokra. Utóbbi jövő tavaszra készülhet el, s két jelentés alapján dolgozzák majd ki 2019-re a NATO új terveit - emlékeztet a 444.hu.

Denis Mercier tábornok, a NATO átalakításáért felelős főparancsnoka szerint "jelentősen növekedett a veszélye" egy "nagy államközi konliktus" kirobbanásának, ezért "minden eshetőségre fel kell készülni". A NATO-nak pedig Kína és India hadseregének erősödése miatt a hagyományos működési területén kívül, globálisan is mérlegelnie kell a helyzetet.

Az állami szereplők mellett egyre nagyobb kihívást jelentenek az államon kívüli szereplők, vagyis a különböző terrorcsoportok - hívja fel a figyelmet a jelentés. Ezek ugyanis egyre könnyebben juthatnak hozzá high-tech eszközökhöz.

Ezen túl kihívást jelenthetnek a környezeti hatások, például az egyre gyakoribb természeti katasztrófák, az Északi-sark hozzáférhetővé válása, de a globális eladósodottság és a pénzintézetekkel szembeni bizalomvesztés is. (Újabb ballisztikus rakétát lőtt ki Észak-Korea)