Békét akarnak, ezért készülnek a háborúra

Svédország nyártól visszaállítja a 2010-ben megszüntetett sorkatonai szolgálatot, válaszul arra a fenyegetésre, amelyet Oroszország fegyverkezése jelent - jelentette be Peter Hultqvist védelmi miniszter.
Domokos László, 2017. március 2. csütörtök, 15:17
Fotó: Reuters

Amíg nem volt kötelező a katonai szolgálat, önkéntes alapon lehetett jelentkezni katonának, de önkéntesekből nem volt elég - mondta a miniszter a közszolgálati rádiónak.

A TT hírügynökségnek nyilatkozva pedig hozzátette: A kormány szeretne egy stabilabb utánpótlási formát, és növelni akarja a hadsereg kapacitását, mert megváltozott a biztonsági helyzet - számolt be az MTI alapján az Inforádió.

A kormány tervezete szerint kötelező lesz egy 11 hónapos katonai szolgálat minden olyan svéd számára, aki 1999-ben vagy később született.

A javaslatot minden bizonnyal elfogadja a parlament is, mert a baloldali kormány és a jobbközép ellenzék egyetért a kérdésben.

A biztonsági helyzet megváltozása valósággá vált, s ez az orosz erőfitogtatásban nyilvánul meg, amelyre mindig találnak valami kifogást - mondta Wilhelm Agrell biztonságpolitikai szakértő az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva.

Svédország több mint két évszázada nem vett részt háborúban. Az országban először 1901-ben vezették be a sorkatonai szolgálatot. 2010-ben azonban úgy ítélték meg, hogy ez nem alkalmas utánpótlási módszer a modern kori hadseregben.

Július 1-jétől minden évben mintegy 13 ezer fiatalnak kell részt vennie sorozáson, de közülük csak 4 ezret választanak majd ki motiváltságuk és alkalmasságuk alapján arra, hogy következő január 1-jétől elkezdjék szolgálatukat.

Svédország nem tagja a NATO-nak, de részt vesz az észak-atlanti szervezet Partnerség a Békéért nevű programjában. Stockholm védelmi kérdésekben Finnországéhoz nagyon hasonló álláspontot foglal el, utóbbinak azonban 1340 kilométer hosszú közös határa van Oroszországgal. A két skandináv ország tavaly katonai együttműködési megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Winter, 2017.03.02 15:37

@mandokilaci: az lesz a remek, hogy most ezeket a drága csemetéket a svéd állam pénzén megtanítják harcolni. :PPPPPPPP

Hajrá Svédisztán! :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mandokilaci, 2017.03.02 15:33

Svédországban már ott vannak az " oroszok " Igaz hogy barna meg fekete bőrűek és nem pravoszlávok .Ellenben szívesen gyújtogatnak ,rombolnak két szociális segély között szívesen szaporítják feleségeiket és a svéd nőket is meg erőszakolják !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html