Putyin: na és mi van, ha oroszok voltak?

Az orosz elnök kijelentette az NBC amerikai tévéadónak adott exkluzív interjújában, hogy a legkevésbé sem érdekli, ha orosz állampolgárok megpróbáltak beleavatkozni a 2016-os amerikai elnökválasztásba, mert - mint állította - ezeknek az embereknek semmilyen kapcsolata nem volt a Kremllel.
Szabó Zsuzsanna, 2018. március 10. szombat, 11:10
Fotó: AFP

A pénteken adásba került interjúban Vlagyimir Putyin gyakran volt harcias, és ismét tagadta az amerikai hírszerző szolgálatoknak azt a vádját, hogy bárkit utasított volna az amerikai elnökválasztásba való beavatkozásra - írja az MTI.

"Miért gondolják, hogy az orosz hatóságok, beleértve engem is, engedélyt adtak erre bárkinek?" - kérdezte Megyn Kelly riportertől. Mint mondta, nem rendítette meg, hogy Robert Mueller különleges ügyész, aki Oroszország állítólagos szerepét vizsgálja a 2016-os amerikai elnökválasztásban, februárban megvádolt 13 orosz állampolgárt és három orosz céget azzal, hogy beleavatkozott a választásba: egyebek között támogatta Donald Trump elnök kampányát, és "lejáratta" Hillary Clinton demokrata párti jelöltét.

Na, és mi van, ha oroszok voltak? A legkevésbé sem érdekel, mert nem az orosz állam érdekeit képviselik

- jelentette ki Putyin.

Hol vannak a bizonyítékok?

Arra az általános kérdésre, hogy aggasztja-e, ha orosz állampolgárok alá akarják ásni az amerikai demokráciát, úgy válaszolt: még nem látta semmilyen bizonyítékát annak, hogy ezek az emberek megsértettek volna bármilyen orosz törvényt.

"Mi vezettünk be büntetőintézkedéseket az Egyesült Államok ellen? Az Egyesült Államok szankcionált bennünket. Mi Oroszországban nem állíthatunk bíróság elé senkit, amíg nem vétett orosz törvény ellen. Legalább mutassanak valamilyen dokumentumot, egy hivatalos kérést, és akkor megvizsgáljuk az ügyet! Elhiszi bárki, hogy Oroszország több ezer kilométerről befolyásolni tudta az amerikai elnökválasztás eredményét? Nem nevetséges ez a vád? Nem célunk beavatkozni, mert nem érnénk el vele semmit" - szögezte le az elnök.

Az NBC megjegyezte, hogy például John Brennan volt CIA-igazgató, jelenleg az NBC egyik hírmagyarázója azt állítja: Moszkva célja a beavatkozással az amerikai kormány meggyengítése volt, az, hogy cselekvésképtelenné váljon nemzetközi ügyekben, és ne tudjon olyan határozottan fellépni az orosz agresszióval szemben, mint amennyire addig tette.

Trump gyorsan tanul

Putyin az interjúban óriási tapasztalattal rendelkező üzletembernek nevezte Trumpot, és olyan elnöknek, aki bár újonc a politikai életben, "gyorsan tanul".

Ő érti, hogy ha együttműködésre akarja bírni egy partnerét vagy potenciális partnerét, akkor tisztelnie kell. A kölcsönös vádaskodás és sértegetés nem vezet sehova

- jelentette ki.

Oroszország az áldozat

Putyin - mint mondta - úgy látja, hogy Oroszország áldozat az orosz-amerikai kapcsolatokban.

"Nem mi bélyegeztük önöket ellenségnek. Önök határoztak úgy a törvényhozás szintjén, hogy Oroszország az ellenségeik közé tartozik. Miért? Mi vezettünk be szankciókat az Egyesült Államom ellen? Nem, ellenkezőleg" - szögezte le ismét, de hozzátette, hogy kész javítani az orosz-amerikai kapcsolatokon.

"Nézze, üljünk le, és beszéljük meg a dolgokat higgadtan! Úgy gondolom, hogy az elnökük is ezt akarja, de vannak erők, amelyek nem engedik neki" - mondta Putyin, aki az abszolút esélyes a március 18-i orosz elnökválasztáson.

Képünk forrása: Fotó: AFP photo/pool/Yuri KOCHETKOV

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Belze Bubi, 2018.03.11 17:13

@atombandi: Történelmi tény, hogy Sztálin uralkodása alatt a szovjet szolgálatoknak nem jött össze saját preferáltjuk bejuttatása a Fehér Ház Ovális Irodájába...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

reszeloaladar, 2018.03.11 13:21

Bármelyik országot lehetne mószerolni, amelyik titkosszolgálatot tart fenn. A hírt nem csak megszerezni kell, hanem a sajátot szétosztani is. De mivel a dolog jellegéből adódóan a műfaj a megtévesztésen alapul, így sem a megszerzett sem a szétoszott hír nem lesz feltételnül igaz.
Egyszerűbben fogalmazva minden hatalom igyekszik befolyást szerezni és gyakorolni más hatalmak felett. Ha befolyásszerzés formálisan nem sikerül (háború útján), akkor marad a bizonyos tisztségviselők beszervezése, vesztegetése, fenyegetése.
Ez sosem ment másképp. Az USA FARA törvénye még a II VIlágháború előtti, hogy idegen hatalmak fedett módon ne tudjanak beavatkozni.
Amúgy meg az sem az USA nem a Szovejett Unió nem fogta magát vissza, amikor kormányokat kellett bedönteni a világ bármely csücskében. A vasfüggöny leomlott, a világ egypólusúvá vált és az USA elhitte, hogy ez innentől kezdve csak neki szabad. Ororszország viszont újra itt van a mezőnyben és egy exKGB ügynök vezeti. Min vagyunk meglepődve.
Amúgy ha Putyin úgy gondolta, hogy neki vagy országának Trump előnyösebb, akkor ki gondolta komolyan, hogy nem tesz ezért valamit? Ellenkező esetben a CIA nem tenne meg mindent?
Annyit is mondhatott volna, hogy "persze hogy beavatkoztunk, ezért tartjuk az FSZB-t meg a GRU-t. Önök ezért tartják a CIA-t meg az NSA-t. Mi a kérdés?"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.03.11 11:32

Ez körülbelül ugy hangzott, mint amikor a másik törpe kijelentette, hogyha nem tetszik a felcsuti vasút, meghosszabítjuk bicskéig. Veszélyesek a gonosz törpék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix5, 2018.03.10 18:53

@MLB2018:
Figyelj, te ezt nem értheted: egy libsibolsi bármit megtehet, az mindig jogszerű, hiszen egy libsibolsi csakis elfogadó-befogadó és mélyen demokratikus lehet. Szavait, tetteit nem lehet megkérdőjelezni, azokat csak a született nácik vonják rendszeresen kétségbe...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2018.03.10 14:06

Russian Billionaire Claims Fusion GPS Funded By Soros

https://www.zerohedge.com/news/2018-03-09/russian-billionaire-claims-fusion-gps-funded-soros
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html