Hurrikán rontotta az amerikai ipari adatot

Az Egyesült Államokban nőtt az ipari termelés, de az ipari kapacitások kihasználtsága csökkent októberben - adta hírül az MTI.
Domokos Erika, 2018. november 16. péntek, 16:02
Fotó: Shutterstock

A Fed közölte, hogy szezonális kiigazítással számolva 0,1 százalékkal bővült az ipari termelés havi összevetésben a szeptemberi 0,2 százalékos növekedés után. Tavaly októberhez képest 4,1 százalékkal nőtt az ipari termelés.

Elemzők arra számítottak, hogy az októberi ipari termelés nagyobb mértékben, 0,2 százalékkal nőtt szeptemberhez viszonyítva. Az októberi növekedést kissé rontotta a Dél- és Észak-Karolinán átsöprő Florence hurrikán, amely valamivel kevesebb mint 0,1 százalékpontot vitt el a növekedési ütemből.

Havi összevetésben a feldolgozóipar termelése 0,3 százalékkal nőtt, ugyanakkor a bányaiparé 0,3 százalékkal, a közüzemi vállalatoké pedig 0,5 százalékkal csökkent októberben. Éves összevetésben a feldolgozóipar teljesítménye 2,7 százalékkal, a bányaiparé 13,1 százalékkal, a közműveké pedig 1,7 százalékkal nőtt.

Októberben az ötödik egymást követő hónapban nőtt az ipari termelés.

Az ipari termelés harmadik negyedévi évesített ütemét pénteken a korábbi 3,3 százalékról 4,7 százalékra módosította a Fed. A második negyedévben az ipari termelés 5,3 százalékkal bővült.

Az ipari kapacitások kihasználtsága 78,4 százalékon állt októberben a szeptemberi 78,5 százalék után. Elemzők gyengébb adatra, 78,2 százalékra számítottak.

A kapacitáskihasználtsági ráta 1,4 százalékponttal alacsonyabb az 1972 és 2017 közötti 79,8 százalékos hosszú távú átlagnál. A Federal Reserve döntéshozói általában úgy tekintenek a kapacitáskihasználtsági mutatóra, mint annak jelzésére, hogy mekkora mozgástere van még a gazdaságnak a növekedésre, mielőtt beindítja az inflációt.

HOZZÁSZÓLÁSOK