Ide vezethet a "szabadságharc" - itt a figyelmeztetés

Az európai országok azt kockáztatják, hogy a globális színpadon eljelentéktelenednek, ha a közös intézmények helyett a nemzeti szuverenitást erőltetik - figyelmeztetett a Bloomberg szerint az Európai Központi Bank (ECB) egyik vezető tisztviselője Londonban.
Szabó Zsuzsanna, 2017. február 23. csütörtök, 21:42
Fotó: MTI/EPA

"Meglehetősen tisztességtelen azt mondani, hogy 'vissza tudom szerezni a kontrollt'. Ez egy összekapcsolt világ és ezt a kis országok tudják" - fogalmazott egy londoni beszédében Peter Praet az ECB vezető közgazdásza a brexitpártiak hangzatos kampányszövegére utalva.

A Bloomberg szerint Praet kijelentése mintegy megerősítése volt Francois Villeroy de Galhau az ECB kormányzó tanácsának tagja által mondottaknak, aki egy interjúban arról beszélt, hogy egyetlen egy európai országnak sincs önmagában akkora súlya, mint az USA-nak vagy Kínának.

Európában egy sor választás jön ebben az évben, amelyeken a nacionalista pártok pont azzal kampányolnak, hogy visszaveszik a hatalmat Brüsszeltől - és vélhetően eredményeket is érnek el ezzel. Arra törekednek ugyanis, hogy meglovagolják azt a globalizáció, a szabadkereskedelmi megállapodások és a multilateralizmussal szemben kibontakozó nemzetközi kiábrándultságból fakadó hullámot, ami az Egyesült Királyságban az EU-ból való kilépés megszavazásához, az USA-ban pedig Donald Trump megválasztásához vezetett - mutat rá a Bloomberg.

Az ECB szerint az ilyen ígéretek inkább romba döntenék a gazdaságot, mintsem a jólétet hoznák vissza.

Egy nemzetállamként visszaszerezni a kontrollt egy multilaterális környezetben rendkívül bonyolult. Ez egy illúzió

- mondta Praet Londonban a Bloomberg szerint, aki azt is hozzátette, hogy bár optimista a brexit-tárgyalásokat illetően, de a dolgok nagyon gyorsan rosszra fordulhatnak.

Kis országok és a szuverenitás visszaszerzése

A kis európai országok a szuverenitás visszaszerzésével azt kockáztatják, hogy a globalizált piacokkal egyedül kell szembenézniük. Az EU és a közös piac egy demokratikus módja annak, hogy a gazdasági integráció hasznát le lehessen aratni, miközben a fogyasztók és a munkavállalók is védelmet élveznek - mutatott rá Praet.

Az európai gazdasági integráció szélesebb körű visszafordítása tartósan veszélyeztetné a gazdasági jólétet

- figyelmeztetett.

Miről beszélnek a jegybankárok?

Az Egyesült Királyságban Theresa May miniszterelnök a tervek szerint március végén indítja el a hivatalos folyamatát az EU elhagyásának, azzal a céllal, hogy teljesítse a "Leave-kampány" ígéretét, miszerint az Egyesült Királyság visszaveszi az irányítást a bevándorlás és a kormányzati költségvetés felett.

Franciaországban pedig Marine Le Pen ígérte meg, ha áprilisban hatalomra kerül, újratárgyalja az ország uniós tagságát és kilép az eurózónából.

Nem lesz jó ötlet

Villeroy de Galhau, a francia jegybank kormányzója gyakran figyelmeztet arra, hogy az eurózóna elhagyása meg fogja drágítani Franciaország adósságfinanszírozását és a versenyképességre is rossz hatással lesz. A L'Usine Nouvelle magazinnak adott interjújában emellett arról is beszélt, hogy Franciaország globális szerepe csökkenne egy ilyen lépés eredményeként.

Amikor az ECB elnöke a G-20-on beszél, az egész világ nagyon figyel Európára. Szükségünk van az európai szuverenitás eszközére

- hangsúlyozta.

Napirenden lesz

Ez a téma minden bizonnyal napirenden lesz a március 17-18-i G-20 pénzügyminiszterek és jegybankárok találkozóján Baden-Badenben, ami egyben az új amerikai pénzügyminiszter, Steven Mnuchin első nemzetközi fellépése is lesz - jegyzi meg a Bloomberg. A találkozón az európai országok minden bizonnyal szeretnének majd arra biztosítékot kapni, hogy az USA továbbra is kiáll a szabadkereskedelem, a lebegtetett árfolyamok és a bankok stabilitásorientált szabályozása mellett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

reszeloaladar, 2017.02.24 19:07

Persze nincs itt semmi globlis háttérhatalom, fantazmagória az egész. Csak néha kiintenek valamilyen "nemzetközi" szervezetek arcai, hogy mint ország kussoltok és teszitek azt amit eddig: nyugaton eladósodtok a jólét kedvéért, keleten nem kell eladósodni, de jólét sem lesz. Akinek ez nem tetszik az biztosan nem demokratikus, sőt populista. Ezért a minimum a külső megbuktatás, de egyéb büntetés sem kevés.
Csak tudnám mi lesz akkor, ha valakik már megvettek mindent. Embervadászat? Korlátlan kokain és kurvák? Örök élet?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2017.02.24 17:17

A Brexitnek sem lett volna szabad megtörténnie. Európának együtt kellett volna minden szempontból maradnia. Lerombolni néhány ostoba ember is mindent letud, de felépíteni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2017.02.24 17:15

Szerintem az életben Magyarországon az Orbán Viktor után nem fognak olyan vezetőt megválasztani, akinek valami köze is van a focihoz. Az emberek már csak rémülten néznek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.02.24 17:05

Orbán Viktor harca, ami minden csak nem szabadság, elve bukásra van ítélve. Egy szar gyűlölködő jobber nem nyerhet a szabadsággal szemben!
A jobboldali kommentelők bolsizásaival kitörölheti az nem menti meg!
A tőkés kizsákmányoló Nyugat egyszerre átvendett bolsevikká! Csoda történt emberek.
Az úttörők meg bolsiznak!
Nem ártana egy kis marxizmus tanítás sem degenerált jobbereinknek, meg a Tőke lapozgatása, hogy tulajdonképpen mi is volt a munkásmozgalom.
Valójában az itt hangoskodó jobbereknek íródott. Az elmebajos, tudatlan agy nélküli seregletnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2017.02.24 14:36

@makkmarci: A maguk egyik "politikai elemzője", tudja, az a lányosan tésztaképű, az a szelypegő, mondta: nem az a lényeg, ki volt, hanem kivé vált.

A maguk hordája bolsevikból - ki nem találná - liberális mázzal bevont bolsevikká változott! Ez aztán az átalakulás...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html