Ideje kijózanodni! Az oroszok győztek

Az ukrán politikai és gazdasági elit kezd kijózanodni a szeptember elején elfogadott tűzszünettel kapcsolatos illúzióiból. Ma már úgy látja, hogy befagy az ország délkeleti részén kialakult válság, folyamatos bizonytalansággal rongálva Európa gazdasági kilátásait is.
Napi.hu, 2014. szeptember 14. vasárnap, 11:59
Fotó: Reuters

Az ukrán szakértők egyre józanabbul értékelik a szeptember elején Minszkben tető alá hozott kelet-ukrajnai tűzszünetet. Korábban azt gondolták, hogy a megállapodás a kijevi vezetés sikere, amelyet segítettek az Oroszországot nyomás alá helyező uniós szankciók. Ma már ezzel homlok egyenest ellenkező vélemények is megfogalmazódnak a sajtóban - derül ki a bne regionális hírportál elemzéséből.

A tűzszüneti megállapodás kulcsfontosságú eleme egy különleges jogállás, amelyet az ukrán kormány ígérete szerint az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt lévő donyecki és luhanszki régiók kaphatnának meg. A gond az, hogy egyrészt tisztázatlan ennek a fogalomnak a tartalma, másrészt a lázadók a fegyvernyugvást kihasználva folyamatosan bővítik az ellenőrzésük alatt lévő területeket.

Játék a szavakkal

A minszki protokoll, amelyet Ukrajna, Oroszország, az EBESZ és a Donbasnak nevezett térségben tevékenykedő szeparatisták képviselői írtak alá, nem tartalmazza a föderalizálás kifejezést, ehelyett decentralizálásról beszél - fejtegette egy televíziós talk show-ban Irina Garascsenko, Petro Porosenko ukrán államfő tanácsadója. Az előbbi szót tabuként utasítja el az ukrán politikai elit.

A tanácsadó elmondta azt is, hogy a speciális státusról szóló törvényt benyújtották a parlamentnek, amely szeptember közepén dönthet arról, mi legyen a tartalma annak a nagyobb "gazdasági és humanitárius önállóságnak", amelyet a két régió megkaphat. A vita kemény lesz - tette hozzá, de énnél többet nem árult el a lehetséges "nagyobb szabadságról", amit a térségek lakói élveznének.

Eközben szólnak a vészharangok Kijevben, mivel a lázadók - elsősorban az orosz határ felé - bővítik a területeiket. Az ukrán hadsereg helyzetét mutató új térképeken látszik, hogy kihasználták az ukrán erők visszahúzódását az orosz tüzérség lőtávolságából. Mostanra a szeparatisták kezén van a donyecki régió teljes határszakasza. A luhanszki terület egy részén ellenőrzik az orosz-ukrán határt. Egy héttel a tűzszünet életbe lépése után egyre inkább úgy tűnik, hogy a lázadók az orosz medvével a hátukban a konfliktus befagyasztására készülnek.

Taktika és stratégia

Porosenkónak azért volt szüksége a fegyvernyugvásra, hogy időt nyerjen az ukrán gazdaság összeomlásának megelőzésére - írta facebookos blogbejegyzésében Tarasz Berezovec politológus. Orosz kollégája, Vlagyimir Putyin eközben elégedetten szemlélheti, hogy sikerült létrehozni egy terrorista enklávét Ukrajna területén. Célja továbbra is az, hogy destabilizálja a kijevi rendszert, megelőzze, hogy Ukrajna az EU vagy a NATO tagállamává váljon.

Jurij Lucenko belügyminiszter, egyben Porosenko egyik tanácsadója szeptember 9-én arról beszélt, hogy a szeparatisták ellenőrzése alatt lévő területeket el kell szigetelni egy speciális zónába. Olyan helyzetet kell teremteni, hogy az ország kijevi irányítás alatt lévő része, illetve ez a zóna gazdasági-életmódbeli versenyt vívjon egymással. Úgy valahogy, ahogy annak idején a két német állam, az NSZK és az NDK állt szemben egymással.

Lucenko biztos benne, hogy az analógiának megfelelően itt is az ország nyugati fele győzne, ami meggyőzné a leszakadó régió tagjait, hogy érdemes újra csatlakozniuk Nyugat-Ukrajnához. Egy korábbi nyilatkozata alapján ezt tartja a hosszú távú megoldásnak Porosenko is, aki bízik abban, hogy az európai integráció az életkörülmények javulását hozza, aminek kellő demonstratív hatása lenne Délkelet-Ukrajna lakóira.

Időzített bombák

Berezovic ugyanakkor úgy véli, hogy Porosenkónak lehetnek hátsó szándékai is a tűzszünettel és a végeláthatatlan tárgyalásokkal. Lehet hogy csak időt akar nyerni a hadsereg és belbiztonsági szervezetek megerősítésére, hogy ezt követően, egy-két év múlva eséllyel támadhassák meg a levált térségéket. Az analógia ez esetben a délszláv háború: a horvátok hasonló felkészülés után vették vissza Szerbiától a szakadár Krajinát.

Mások mindent veszni látnak a tűzszünettel, ami az oroszbarát csoportok és Moszkva kezére játszik. Sose kellett volna leülni tárgyalni az úgynevezett Donyecki, illetve Luhanszki Népköztársaság képviselőivel - állítja Vitalij Bali, az 1+1 TV televíziós csatorna politikai kommentátora. A speciális jogállás egy időzített bomba, amellyel ezek a régiók közelebb kerülnek a leváláshoz, ugyanis elismeri, hogy van Ukrajnának egy olyan része, amelyen nem érvényesül a központi hatalom.

Káosz

Kétlem, hogy a Rada választásokra készülő pártjai bármilyen törvényt elfogadnának a kritikus régiók különleges státusáról - fogalmaz Timothy Ash, a Standard Bank feltörekvő piaci elemzője. Porosenkónak nincs meg ehhez a támogatottsága, hiszen nincs saját pártja a parlamentben. Emellett teljesen tisztázatlan, hogy végül is kinek ígérnék oda a központi hatalom egy részét a decentralizálással. A két "népköztársaság" ugyanis meglehetősen bizonytalan állapotban lévő, senki által nem választott szervezet.

Gazdasági elemzők szerint a kaotikus polgárháború mellé most egy nem kevésbé zavaros tűzszünet párosult. A GDP az év második felében 11 százalékkal zuhanhat - mondja Elena Belan, a feltörekvő piacokra specializálódott Dragon Capital befektetési társaság elemzője. Ha a fegyveres konfliktus lefagy, egyfajta állóháborúvá válik, amelyben Ukrajna elveszti befolyását területe egy része felett, akkor még nagyobb lehet a gazdaság idei hanyatlása, ami áthúzódhat 2015-re. Az válság elhúzódása tartósan károsítaná Európa gazdaságát is.

Vereség

Az ukránok elkeseredésének adott hangot a Kyiv Post angol nyelvű hírportál szerkesztőségi cikkében. Eszerint a tűzszünet voltaképpen fegyverletétel az ukránok részéről. Oroszország minden elért, amit jelenleg akart: katonai győzelmet aratott, engedményeket kapott a kijevi vezetéstől és elkerülte az igazán durva nyugati szankciókat.

A Moszkva támogatását élvező szeparatisták visszaszerezték az ukrán hadsereggel szemben folytatott harcokban elvesztett területeket, és ma úgy tesznek, mint akiknek semmitől sem kell tartaniuk: sajtókonferenciákat tartanak és azt ígérik, hogy vezetésükkel Délkelet-Ukrajna visszakerül az Orosz Birodalomba. Putyin úgy vélte, hogy a Nyugat blöfföl. Kiprovokálta, hogy külföldi ellenfelei terítsék ki a lapjaikat, és kiderült, hogy igaza van. Győzött.

HOZZÁSZÓLÁSOK