Irán rakétatámadása hozhatta el a konfliktus végstádiumát

A szakértők homlokegyenest ellentétes értékelést adnak a szerda hajnali iráni rakétatámadásról: van, aki szerint aggasztóan gyors és elkapkodott csapás volt, van, aki szerint éppen ennyi kellett ahhoz, hogy a lecsendesítsék konfliktusukat, más úgy látja, a dolog összetettebb.
Komócsin Sándor, 2020. január 8. szerda, 11:57
Fotó: Getty Images

Teherán megtorló rakétacsapása az iraki amerikai bázisok ellen Kászim Szulejmáni tábornok likvidálásra válaszul túl gyorsan, túl dühösen történt, ezért megvan a veszélye annak, hogy választ válasz követi, s végül a konfliktus ellenőrzése kicsúszik a felek ellenőrzése alól - vélekedett a CNBC-nek nyilatkozva Alex Vatanka Közel-Kelet-szakértő. Irán tucatnyi ballisztikus rakétát lőtt ki Irakban lévő amerikai célpontokra. A károkat még nem mérték fel, úgy tűnik, halálos áldozata nem volt az akciónak. Vatanka úgy véli, túlságosan korai megmondani, mit válaszolhat az amerikai hadsereg. A legfőbb kérdés, hogy találnak-e halálos áldozatot, és ha igen, hányat?

Más véleményen van Richard Schmierer, az USA korábbi ománi nagykövete. Szerinte az iráni támadás jó lehetőséget kínál arra, hogy a felek azt mondják: mindketten jól odacsaptunk a másiknak, megmutattuk, hogy nagy erővel rendelkezünk, úgyhogy akár itt be is fejezhetjük az adok-kapok meccset. Más szóval itt a lehetőség, hogy felek visszavegyenek egymás fenyegetéséből és megnyugodjanak a kedélyek, végül is sem Iránnak, sem az USA-nak nem érdeke egy elhúzódó, elmérgesedő konfliktus, nem beszélve a háborúról.

Erődemonstráció

Az iraki bázisok elleni támadás célja az volt, hogy a teheráni rezsim megmutassa: képes elérni rakétáival ezeket a célpontokat, és képes kárt okozni - véli Harry Kazianis, a Center for the National Interest intézet védelmi kutatócsoportjának igazgatója. A iráni hadseregnek kétezer ballisztikus rakétája van - így a csapás azt mutatja, hogy egy komoly támadásban nagy károkat tudnának okozni. Valójában egy nagy akciót az USA nem tudna ellensúlyozni: ha a ballisztikus rakéták elhárítását célzó összes eszközüket a Közel-Keletre csoportosítanák át, akkor is csak enyhíteni tudnák a hatást.

Az USA kétféleképpen reagálhat a szerda reggeli támadásra. Az egyik, hogy a rakéták indítóállomásaira mérne csapást, ami arányos válasz lenne, a másik, hogy kiterjedt légi támadásokat kezdene. Az utóbbinak az a gyengéje, hogy hosszabb felkészülési időt igényel a tengeren és a környező amerikai bázisokon is, ami lehetővé tenné Teheránnak, hogy megelőző csapásokkal próbálja útját állni a támadásnak.

Üzenet

Kazianis úgy véli, hogy az iráni rezsim az USA-nak és Donald Trump elnöknek akart üzenni azzal, hogy nem valamelyik vele szövetséges félkatonai szervezet akciójával válaszolt Szulejámáni lebombázására. Azt akarták megmutatni - egyébként nem csak közvetlen ellenfeleiknek, hanem az egész világnak -, hogy katonai szempontból nem kispályás versenyzők. Ballisztikus rakétákat sok éve fejlesztenek, oly annyira, hogy a szakértő szerint ebben a fegyvernemben nagyhatalomnak számítanak.

Irán olyan katonai arzenállal rendelkezik, hogy még az USA hadseregének is nagyon nagy kihívást jelenteni legyőzni őket, egy szóval egy igazi katonai konfliktus igencsak véres lenne. A szakértő összességében úgy fogalmaz, hogy a szerdai rakétacsapást szándékosan csinálták látványosan, szándékosan akarták megmutatni, hogy ha nem is győzhetnének egy háborúban, kőkemény ellenfelek lennének.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

M0ng00s3, 2020.01.09 07:36

@gybognarjr: kész tényként próbálsz beállítani egy valószínűleg bullshit-et.Kanada az ukránoknál érdeklődhet főleg ,....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gybognarjr, 2020.01.08 20:32

@Suzywong: Az ügy nem lesz lezárva soha. Terroristák nem állnak le, gyilkolnak, míg meg nem halnak.
Irán sok megtorló terror támadást tervez és fog végrehajtani a jövőben, általuk pénzelt és ellátott proxi csoportokkal. Most, hogy az Ukrán gép esetleges lelövését is vizsgálat alatt fogják tartani, a Világ közvéleménye miatt szünetel a bosszúállás. Irán, az Ukrán gép gyanús lezuhanása miatt most nem a legjobb színben tűnik fel, még a terroristákat támogató és kedvelő csőcselék számára sem..
---------------------
Remélem Canada nyomást fog gyakorolni a nemzetközi porondon, 63 állampolgáruk tragikus és szükségtelen halála miatt, csakúgy mint a többi érintett államok, polgáraik életét értékelve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gybognarjr, 2020.01.08 20:24

Érdemes lenne a cikkek címeit a tényekhez igazítani. Az Iráni rakétatámadás US bázisok ellen, rövid távú, pontatlan és komolyabb eredmény nélküli volt. Amíg 22 rakéta alig éri el célpontját, 30-33 kilóméterre esik le, vagy fel sem robban, így nem okoz komoly károkat, addig ez nem jelent irdatlan nagy halálos veszélyt.
A dron rakéta támadás, ami megölte az Iráni terrorista vezért és a hasonszőrű Iraqi terrorista vezetőt, az viszont hajszálpontos bevetése volt a fegyvernemnek. Ugyanezt meg lehet ismételni a Föld sok más helyén, az Iráni rakétatámadások pedig csak helyhez kötött amatőr próbálkozások ezidáig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2020.01.08 15:11

irán előre figyelmeztette az iraki korményt , hogy pontosan mikor mit fognak támadni, tudva azt, hogy azonnal továbbadják az amerikaiaknak az infót.

így ki tudták üríteni az objektumokat, emiatt sem személyi sérülés nem volt, és az anyagi kár is kicsi.

ezzel az iráni kormény kielégítette a hazai közvélemyént, hogy odavágott amerikának, de egyben azt is jelezte, hogy nem akar háborút és ezzel lezártnak tekinti az ügyet.

most trumpnál van a labda, kérdés miként reagál, ..

ha ráereszti iránra a hatalmas amerikai légierőt, azzal pár nap alatt porrá tudja rombolni iránt, ugyanakkor a világ is megszenvedni, mert összeomlik a légiközlekedés és az egekbe megy az olajár.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.01.08 12:35

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html