Irán ma megteszi azt, amitől sokan tartottak

Irán kedden értesíti a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy megkezdi az urándúsító kapacitásának növelését célzó folyamatot - közölte Berúz Kamalvandi, az Iráni Atomenergia Szervezet szóvivője az ISNA félhivatalos iráni hírügynökséggel.
Szabó Zsuzsanna, 2018. június 5. kedd, 07:13
Fotó: Reuters

Az ügynökséget levélben értesítik arról, hogy Irán megkezdi kedden az urán-hexafluorid (UF6) előállításához szükséges kapacitásnövelés folyamatát - jelentette be Kamalvandi. Iránnak megvan a képessége arra, hogy felgyorsítsa az urándúsításhoz használatos nagyteljesítményű centrifugák építését.
Az UF6-ot urándúsításhoz használják - írja a hvg.hu az MTI-re hivatkozva.

A mostani lépés előzménye, hogy Donald Trump amerikai elnök május 8-án bejelentette: országa kilép az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodásból, és újra életbe lépteti az atomalku ratifikálásakor felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben. Az egyezmény többi aláírója, azaz Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína, Oroszország, valamint az Európai Unió azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy kitartanak az egyezmény mellett, amíg Irán is így tesz.

Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője hétfőn figyelmeztetett, hogy amennyiben az atomalku "maradó" aláíró felei nem tudják az egyezménnyel járó gazdasági előnyöket biztosítani Irán számára, Teherán visszaállíthatja urándúsító képességét.

"Utasítottam Irán atomügynökségét, hogy álljanak készen az urándúsító kapacitásának helyreállítására" - mondta.

Kamalvandi úgy fogalmazott: az ajatolláh az ország nukleáris kapacitásával kapcsolatos bizonyos folyamatok felgyorsítását rendelte el, hogy szükség esetén fokozott ütemben tudjanak előrehaladni.

Az urándúsítás azt jelenti, hogy növelik a hasadó (U 235-ös) izotópok arányát a természetes uránban, hogy lehetővé váljék benne a nukleáris hasadás láncreakciója. A dúsítás egyik technikája a centrifugálás, amelynek során a természetes uránból - különféle finomítási eljárások után - nyert urán-hexafluorid gázt bevezetik a centrifuga hengereibe, ahol a nehezebb (U 238-as)  molekulák a centrifuga peremére csapódnak, a könnyebb (U 235-ös) molekulák pedig a közepén maradnak.

A 2015-ben született atomalkuban Irán vállalta, hogy az urándúsításhoz használatos nagyteljesítményű centrifugák számát tíz éven belül kétharmadára csökkenti. Akkor Iránban 19 ezer centrifuga volt, azonban közülük kevesebb mint tízezer működött.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2018.06.06 14:55

Irán szempontjából ,,, az atom a béke záloga !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.06.06 14:45

trumpékat netanjahu piszkálja nyilván irán külpolitikai okokból, hogy irán a megnyert iraki szíriai háboruk után nem vonja ki erőt és befolyását ezekből az országokból, félnek egy ilyen jól szervezett plusz ellenségtől a határaik mellett
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.06.05 08:43

Trumpnak igaza van. Ez a korábbi egyesség csak álca volt, Irán stikában tovább folytatta az atomprogramját. Azt hitték, mindenkit átverhetnek. Cél az atombomba. Kezdhetünk félni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html