Az amerikai GDP 11 éve nem látott növekedési ütemre gyorsult a harmadik negyedévben, ami arra utal, hogy a gazdaság nemcsak átmenetileg kapcsolt magasabb fokozatra. A kereskedelmi minisztérium harmadik becslése szerint öt százalékkal nőtt a bruttó hazai termék július és október között az egy évvel korábbihoz képest.

Az első becslés még 3,9 százalékos tempót mutatott - így a két felülvizsgálat nyomán összesen 1,5 százalékponttal emelték a növekedési ütemre adott kalkulációt -, a Reutersnek nyilatkozó elemzők 4,3 százalékot jósoltak. A hivatalos adat jelentős változtatása nem ritkaság, mivel a kormány csak fokozatosan jut hozzá az előzetes számítások felülvizsgálatához szükséges adatokhoz.

A második negyedévben 4,6 százalékkal bővült az USA gazdasága - 2003 óta nem fordult elő két ilyen erős egymást követő negyedév. Elemzők szerint a nagy lendület utat nyit a Fed előtt, hogy a jövő év közepétől elkezdje emelni alapkamatát.

Történelmi csúcs

A növekedést részben az erős belső kereslet hajtja. A végső számítások szerint ez 4,1 százalékkal ugrott meg a július-szeptemberben a korábban becsült 3,2 százalék helyett. Ez volt a leggyorsabb tempó 2010 második negyedéve óta. A vállalatok befektetései 8,9 százalékos bővüléssel szárnyaltak. Erre korábban 7,1 százalékos becslést adtak a statisztikusok.

Rossz hír ugyanakkor, hogy a friss számítások szerint a változékony repülőgépgyártást és védelmi ipart figyelmen kívül hagyó beruházási adat stagnált novemberben. Ez ugyanakkor valamivel biztatóbb a szeptemberi és októberi enyhe visszaesésnél. A negyedik negyedév növekedését emellett a magas készletek foghatják vissza, mivel ezek felhasználása csökkenti a termelést. Az alacsony üzemanyagárak és a növekvő foglalkoztatás viszont hajtja a gazdaságot.

A GDP-adat nyomán történelmi csúcsot döntött a New York-i tőzsde vezető indexe, a Dow Jones. A mutató 0,3 százalékkal erősödve először lépte át a 18 000 pontos határt. A Nasdaq és az S&P-500 szintén nőtt a jó hírre reagálva.