Itt az újabb deviza rémálom

Meglehetősen sokféle magyarázat adható arra, hogy erősödik a dollár, az azonban kétségtelen, hogy ez egyeseknek jó, másoknak rossz hír. Magyarország több ok miatt is a második csoportba kerülhet. Csütörtökön kétéves rekordot döntött az euróval szemben a zöld hasú valuta.
Napi.hu, 2014. szeptember 26. péntek, 15:57
Fotó: Admiral Markets

Az euró hanyatló pályára került, mert az eurózóna gazdasága lassan visszacsúszik a recesszióba. A font zuhan, mert nem csillapodnak a félelmek a skót és immár az angol függetlenedési törekvések miatt. A jen szánkázik, mivel a tokiói kormány és jegybank gazdaságösztönző politikája (abenomics) kifullad, és Japán immáron a harmadik egymás követő elveszett évtizede felé tart.

Ezek azok a feltételezések, amelyek más világvaluták gyengülésére vezetik vissza a dollár izmosodását. Egyszerűbb magyarázatnak tűnik azonban, hogy a helyzet a következő: a dollár válik egyre erősebbé. Az amerikai deviza 11. egymást követő héten át szívta fel magát, ami a leghosszabb ilyen periódusa az elmúlt 17 évben - állapítja meg a MarketWatch a dollár erősödésének okait és következményeit összegző cikkében. Csütörtökön 1,2757 dollárt kellett adni egy euróért - 14 hónapja nem volt 1,28 dollár alatt az árfolyam. A harmadik negyedévben eddig hétszázalékos pluszt szedett össze a zöld hasú, így jó úton van afelé, hogy három éve nem látott negyedéves erősödést produkáljon.

A folyamatnak kedvező hatása lehet az USA gazdaságára: a nyersanyagok olcsóbbá válhatnak, az infláció csökkenhet és vállalati nyereségek pedig nőhetnek. A dollár azonban nem csupán az Újvilág valutája, így izmosodása számos hatással járhat a világ különböző térségeiben.

Vakok közt...

Mielőtt ezt szemügyre vennék, fel kell tenni a kérdést: mi a jó teljesítmény oka? Az egyik lehetséges válasz, hogy az amerikai jegybank, a Fed jobban kezelte a 2008-ban elmélyült világgazdasági válságot, mint a többi nagy központi bank, aminek jutalma az USA viszonylag gyors gazdasági növekedése. Ezt segíti az palagáz- és olajpala-forradalom, ami csökkentette az energiaárakat javítva az amerikai vállalatok versenyképességét.

Van azonban egy ennél kevésbé hízelgő magyarázat is annak a mondásnak a mintájára, miszerint a vakok közt a félszemű a király. Japán, az eurózóna, Nagy-Britannia egyaránt súlyos adósságok alatt nyög, rontja gazdaságuk versenyképességét a nagyvonalú jóléti rendszer és a lakosság elöregedése. Ebből a társaságból nem nehéz kiemelkedni.

Lökést adhat

Az erős dollár nemzetközi hatásai közül ötöt emel ki a MarketWatch. Az első úgy szól, hogy emiatt kisebb lesz az Európai Központi Bank (ECB) mennyiségi monetáris enyhítési csomagja. Az európai jegybank a jövő hónapban készül beindítani programját, már csak a részletek a kérdésesek. Az erős dollár azonban gyenge eurót jelent, ami javítja az európai exportcégek esélyeit, következésképpen jó lökést adhat az eurózóna gazdasági növekedésének.

Ez persze kevés lenne egy igazi fordulathoz, de néhány európai országban azért látható hatással járna, ami elegendő muníciót adna azoknak az - elsősorban német - döntéshozóknak, akik nem szimpatizálnak a pénznyomtatással. Az ECB végül hozna néhány intézkedést, de sokkal szerényebbeket, mint amelyeket enélkül tenne. Ez Magyarországnak sem lenne jó hír, mivel a kisebb pénzbőség nyomán halványabb lenne a magyar államkötvények iránti kereslet.

Kaszálnak a kínaiak

Kína az erős dollár egyértelmű haszonélvezői közé tartozhat. A pekingi vezetés próbálja tartani a hét százalék feletti GDP-bővülési tempót, miközben az ország pénzügyi rendszere recseg-ropog. Az dollár izmosodása felértékelné az ország 3,8 ezer milliárd dollár értékű devizatartalékát, amelynek nagy részét még mindig amerikai valutában őrzik. Ez forrást teremtene a gazdasági nehézségek leküzdéséhez. Ami Kínának jó, az Magyarországnak, amely magas adósságot számol el dollárban rossz, mivel ennek törlesztése többe kerülhet.

Megugranának a cégfelvásárlások is, miután az amerikai vállalatok trezorjaiban szép készpénztartalékok halmozódnának fel. Ilyenkor rendszerint beindul a cégvezetők fantáziája, amelynek szárnyalását segítheti, hogy az európai tőzsdéken jegyzett vállalatok részvényei még mindig viszonylag olcsók.

Forradalmak

Néhány forradalom is kirobbanhat az erős dollár miatt. Olyan autokratikus berendezkedésű államok rendülhetnek meg, amelyekben a hatalmon lévő elit a természeti erőforrások kiaknázásából származó bevételre támaszkodik. Mármint ebből csorgat vissza a népnek, hogy megvásárolja lojalitását. Ha leértékelődik hazai a valuta, akkor nőnek az importkiadások, így kevesebb marad osztogatásra, ami forrongásokhoz vezethet. Venezuela, Szaúd-Arábia vagy akár Oroszország vezetése aggódhat.

Végül gyengülhet az érdeklődés a dollár alternatívái, köztük az utóbbi hónapok sztárja, a bitcoin internetes fizetési eszköz iránt. A bitcoin népszerűségét részben annak köszönhette, hogy a fél világ az interneten lóg, így pénzügyei jelentős részét intézheti egy virtuális devizával. Az a lényeg, hogy minél többen elfogadják. Az internetes pénzt emellett az amerikai valutával szembeni bizalmatlanság is segítette, ami azonban a dollár erőre kapásával enyhülhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.09.29 10:51

Makrogazdaság. Százmilliárdos vásárlást jelentenek be csütörtökön
2014. szeptember 28. 21:50

Ezen a héten Nápolyban ül össze az Európai Központi Bank (EKB) döntéshozó testülete, majd várhatóan

csütörtökön jelentik be, hogy pontosan milyen fajta (és mennyire kockázatos besorolású) eszközfedezetű

értékpapírokat és fedezett kötvényeket kívánnak vásárolni. A vásárlási keretük akár több száz milliárd

euró is lehet.

Az Európai Központi Bank várhatóan most csütörtökön jelenti be, hogy pontosan mely eszközfedezetű

értékpapírokat, illetve fedezett kötvényeket kívánja felvásárolni.

TEHAT:

A szeptember elején bejelentett lépés a kamatvágások és a hitelprogram (TLRO) mellett
kíván további likviditást juttatni az eurózövezetbe, hogy elhárítsa a deflációs veszélyt.

HOVA:

likviditást juttatni az eurózövezetbe:

TEHAT pontosabban a BANKOKBA

Velemeny:

Eddig is az volt a hiba, hogy a kamatvágások és a hitelprogram (TLRO) ellenere nem profitalt a

gazdasag, mert az EZB csak a Bankok likviditasat biztositotta.

Igy a kötvenyvasarlasbol eredö penz csak a bankok likviditasat növeli es nem a gazdasagot.
A Bankoknak eddig sem volt eredeke a gazdasag olcso hitellel törtenö ellatasa.
Az olcso penz a bankok altal a kötvenyekbe került.

A mostani EZB lepes nem fogja elharitani a deflacios veszelyt es az EURO orszagok gazdasaga sem fog

ezzel a lepessel kijönni a recessziobol.

A fent leirtak csupan privat velemeny.

A magyar FORINT az EUROVAL szemben erösödni fog.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2014.09.29 09:29

@tever kneif: Az US Dollar erösödesevel a magyar forint jelenlegi szintje, tovabb növeli mindenütt az exportot, ahol US DOLLAR - BAN TÖRTENIK AZ ELSZAMOLAS.

Hát persze. Legújabb, nagyösszegű külföldi hiteleink dollárban "keletkeztek", melyeket a nagy mágus kormánya vett fel. Ezekért majd jelentősen többet kell fizetnünk. Mint ahogy többet fizetünk az euróban felvettek után is, mert a jobbanteljesít kormány tartósan az egekbe lökte az árfolyamot.
A magyar export 2013-ban egyébként 72 %-ban az EU-ba irányult, és ez a jövőben sem lesz nagyon másként, így aztán lehet szurkolni az erős dollárnak. Persze kizárólag szakértői szinten, szakmai alapon, úgy ahogyan Ön teszi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.09.29 08:59

US Dollar - FORINT viszonya. Kurz: EUR/HUF 08:42 312.79

Az US Dollar erösödesevel a magyar forint jelenlegi szintje, tovabb növeli mindenütt az exportot, ahol US DOLLAR - BAN TÖRTENIK AZ ELSZAMOLAS.

Tehat a magyar gazdasag tovabbi kapital bearamlasra szamithat a Dollar bazisu kereskedelem alapjan.
A Forint esetleges gyengülese tovabbi VERSENYKEPESSEG növekedest es keresletet general.

A növekvö export viszi elöre a belsö termelest, nö a kereslet, emelkednek a termelöi arak, nö kismertekben az inflacio, nincs tovabb deflacio veszely.

A gazdasag erösödesevel Forint erösödes varhato.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2014.09.27 17:37

A nagy eszű Matolcsi vajon kiszámolta-e már mekkora hasznot hajtottak az országnak ,amikor a 4% alatti IMF kölcsön visszafizetését részben a 2011 március 29-én és 2011 április 11-én 30 éves futamidejű 7,875 %-os kamatozású USD-alapu deviza kötvény bevételéből eszközölte . Orbán azt nyilatkozta ,hogy saját lábunkra álltunk, véleményem szerint a nép lábán állnak és a népnek fáj nem nekik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tasi69, 2014.09.27 16:36

Ha ezt a matolcsi tudta volna!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html