A litván kormány arra figyelmeztet, hogy Vlagyimir Putyin államfő néhány héttel Donald Trump megválasztott amerikai elnök beiktatása előtt, azaz jövő január elején tesztelheti a NATO elkötelezettségét a balti országok megvédése mellett - írta a BBC. Linas Linkevicius külügyminiszter nagyon aggódik a Baltikumért és a szíriai Aleppo városáért.

Sehol a világon nem követik olyan szoros figyelemmel Trump elnökségének előkészületeit, mint az Oroszországgal határos térség országaiban. A litvánok meg vannak győződve arról, hogy sötét félelmeiket alátámasztják történelmi tapasztalataik. Észtország, Lettország és Litvánia a rendszerváltás előtt a Szovjetunió tagköztársasága volt.

Nagyon nagy gond

A litván fővárosban, Vilniusban egy utcai művész az egyik ház falára felfestett egy képet, amelyen Putyin és Trump ölelkezik egymással. A kormány természetesen nem ilyen drasztikus stílusban ad hangot a félelmeinek azzal kapcsolatban, hogy a megválasztott elnök a kampányban elhangzott szavai szerint partnerséget keres Oroszországgal.

Európának ebben a részében nem tartják reálisnak a partneri viszony kialakítását, ezzel szemben közvetlen katonai fenyegetést látnak a moszkvai vezetés politikájában. Linkevicius szerint Oroszország nem szuperhatalom, hanem szuperprobléma (angol szójátékkal: Russia is not a superpower, it's a super problem.)

Erősítenek az oroszok

Az orosz kormány természetesen tagadja, hogy fenyegetnék a balti államokat. Szerintük a NATO növeli a regionális feszültséget azzal, hogy tagországainak bővítésével kelet felé halad Európában, és ennek részeként közelebb tolja katonai erejét az orosz határokhoz.

Eközben a Litvánia, Lengyelország és a Balti-tenger közé ékelődött kalinyingrádi orosz exklávéban az elmúlt időszakban több lépésben megerősítették az orosz hadsereg egységeit, ami - például a kőkemény légvédelem miatt - alaposan megnehezítené a NATO felvonulását a Baltikumban egy katonai konfliktus esetén.

Hatalmi vákuum

Linkevicius szerint Putyin az elnökváltás körüli hatalmi vákuumot használhatja ki a helyi NATO-erők felkészültségének, illetve a nyugati szövetség politikai elszántságának tesztelésére. Szerinte könnyen lehet, hogy ugyancsak erre alapozva porig rombolják Aleppót.

A 34 éves külügyminiszter még emlékszik az orosz tankok lánctalpainak csörgésére, ugyanis gyerekként átélte, amikor a szovjet hadsereg 1991-ben megpróbálta eltörölni a föld színéről a függetlenséget követelő vilniusi tüntetőket. A legjobban azok értik az oroszok észjárását, akik a szomszédukban élnek - vonta le a tanulságot Litvánia történelméből.

Meg lesz a két százalék

Trump kifogásolta a választási kampányában, hogy egyes NATO-tagállamok, köztük a baltiak nem költik védelemre GDP-jük két százalékát, pedig a NATO-csatlakozáskor ezt vállalták. A vilniusi kormány elszánt abban, hogy ezt a lyukat betömi. A határozottságot mutatja, hogy újra bevezették a hadkötelezettséget.

A lakosságot ellátták a kézikönyvvel az orosz katonai eszközökről. Ennek segítségével az emberek egy orosz támadás idején felismerhetik például az ellenség járműveit, és - a szintén a brosúrában található eligazítás alapján - tájékoztathatják a litván hadsereget az oroszok helyzetéről.

A BBC tudósítóját meglepte, hogy a litvánok ennyire riadókészültségben vannak, de Linas Idzelis őrnagy, a hadsereg tisztje megerősítette, hogy úgy érzik: napról napra nő az országukat fenyegető orosz veszély.