Jelentősen nőtt az amerikai külkereskedelmi hány

Novemberben 10,4 százalékkal 47,8 milliárd dollárra nőtt az Egyesült Államok külkereskedelmi hiánya. A hiány június óta nem volt ekkora. A munkaügyi tárca adatai szerint decemberben 0,1 százalékkal csökkentek az importárak az USA-ban.
portfolio.hu, 2012. január 13. péntek, 15:19
Fotó: Napi.hu

Meglepetést okoztak a kereskedelmi tárca mai számai. Novemberben 10, 4 százalékkal 47,8 milliárd dollárra nőtt az Egyesült Államok külkereskedelmi hiánya, ami 3,8 milliárd dollárral magasabb az elemzői konszenzusnál.

A külkereskedelmi hiány növekedése kedvezőtlen hatással lehetett a negyedik negyedéves növekedésre, így könnyen lehet, hogy lefelé módosítják korábbi növekedési prognózisaikat az elemzők. A legfrissebb felmérések szerint évesített negyedéves alapon 3,2 százalékos lehetett a növekedés, ám ezek a felmérések még akkor készültek, amikor a friss külkereskedelmi számok nem voltak ismertek.

A munkaügyi minisztérium decemberi export- és importár indexeket tett közzé fél háromkor. Az importárindex 0,8 százalékos csökkenést jelzett, ami mindenkit meglepett, hiszen az elemzői konszenzus +0,2 százalék volt. Az energia- és élelmiszeráraktól megtisztított magárindex szerint 0,1 százalékos volt a drágulás decemberben.

HOZZÁSZÓLÁSOK