Bezzeg cseh turistának lenni jó

A cseh kormány a szolgáltató állam jegyében ideiglenes konzulátusok sorozatának felállításával támogatja az ország külföldön tartózkodó lakóit, és akikek ezek sem segítenek, azoknak is kínálnak egy különleges lehetőséget.
Barabás Júlia, 2020. július 2. csütörtök, 06:21
Fotó: Pixabay

A Cseh Köztársaság ideiglenes konzulátusi irodákat nyit azokon a helyeken, amelyek a cseh turisták legkedveltebb utazási célpontjai. Horvátországban Splitben, Bulgáriában Burgasban kínálnak ilyen segítséget az elanyátlanodott cseh utazóknak - idézte a Tomás Petricek külügyminiszter tájékoztatását a Radió Praha hírportál.

További ilyen konzulátust nyithatnak a horvátországi Fiume kikötővárosban - tette hozzá a miniszter. Ugyanakkor szemben az elmúlt nyárral, idén a Barcelonában például nem nyílik cseh ideiglenes konzulátus, mert várakozások szerint a koronavírus-járvány miatt, ami különösen keményen érintette Spanyolországot, oda nem sokan utaznak.

Ha esetleg olyan helyre utazna a cseh állampolgár, ahol nincs a környezetében egy kilométeren belül egy ideiglenes konzulátus, akkor sem hagyja magára a prágai külügyminisztérium, amely igyekszik megfelelni a szolgáltató állam követelményeinek. Ők egy prágai telefonszámot hívhatnak fel, nevezzük konzulátusi call centernek, ahol segítséget nyújthatnak neki. Mindezeken túl a világ minden táján élő 223 tiszteletbeli konzultól is kérhetnek segítséget a cseh turisták.

HOZZÁSZÓLÁSOK