A washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken közölte, hogy októberben a magánszektorban 161 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta pedig 5 százalékról 4,9 százalékra csökkent. Az adat kissé elmarad a várakozásoktól, elemzők 175 ezer új alkalmazott felvételére számítottak októberben.

Az alkalmazotti létszám növekedésének üteme lelassult, amit elemzők természetesnek tartanak, mert a munkaerőpiac közel van a teljes foglalkoztatottsághoz. A munkahelyek száma az idén eddig havi átlagban már csak 181 ezerrel nőtt a tavalyi 229 ezerrel szemben.

Az amerikai tartalékbank kamatpolitikájának kialakításakor elsősorban a munkaerőpiac helyzetére és az inflációra figyel. Janet Yellen, a Fed elnöke szerint a gazdaságnak havi 100 ezer új munkahelyet kell teremtenie, hogy lépést tartson a munkaképes korú lakosság növekedésével.

A decemberi kamatemelést az is valószínűvé teszi, hogy a bérek gyorsuló ütemben nőnek, októberben 10 centtel, 0,4 százalékkal emelkedtek az átlagos órabérek a szeptemberi 0,3 százalék után.