Jól járnak a magyarok - kapitális öngól lehet a brexit

Egy brit professzor úgy véli, semmit sem fognak elérni a britek a bevándorlás korlátozásánál a brexit segítségével, más szóval óriási öngólt rúgnak a kilépéssel, amelyre nagyon sokan azért szavaztak, mert elegük van a bevándorlókból.
Komócsin Sándor, 2017. november 2. csütörtök, 18:26
Fotó: Pixabay

A bevándorlás kezelése az egyik kritikus probléma Nagy-Britannia uniós kilépési folyamatában, miután a londoni kormány az EU elvárása ellenére egyelőre nem vállalt garanciát arra, hogy a már a szigetországban élő és dolgozó uniós vendégmunkások - köztük több százezer magyar - megtarthatják ottani "szerzett jogaikat". Ugyanakkor hiábavalóan reménykedik, aki azt hiszi, hogy brexit véget vet a migráció gondjának - idézi a CNBC egy brit szakértő véleményét.

Már itt vannak

Paul Collier, az Oxfordi Egyetem gazdasági és közpolitikai stúdiumokkal foglalkozó professzora éppen az említett helyzetre hivatkozik, nevezetesen arra, hogy már most óriási bevándorló tömeg tartózkodik a szigetországban. Hiába ígéri Theresa May miniszterelnök, hogy a kilépés után az Egyesült Királyság visszaszerzi az ellenőrzést a határai felett, meg van kötve a keze azokkal az uniós állampolgárokkal kapcsolatban, akik már ott élnek.

Nagy-Britannia tíz évvel ezelőtt elkövetett egy óriási hibát - emlékeztet Collier. Szemben a többi nyugat-európai országgal - elsősorban Németországgal, amely a legvonzóbb célország lehetett volna a nyugatra igyekvő keleti vendégmunkások szemében - kinyitotta a kapuit. Nem élt azzal a lehetőséggel, hogy hétéves halasztást (derogációt) kérjen a vendégmunkások beáramlásának szabaddá tétele előtt.

Hatalmas hullám

Ez a döntés azzal a következménnyel járt, hogy a legmozgékonyabb kelet-európaiak, akiknek elegük volt a keleti bérekből, Nagy-Britanniát célozták meg mint olyan országot ahova azonnal eljuthattak - folytatja a professzor hozzátéve mondandójának lényegét: nincs olyan forgatókönyv a brexitre, amely lehetővé tenné a már ott lévő európai bevándorlók kizsuppolását.

Pedig a vidéki brit átlagpolgárok jelentős része pont azért szavazott 2016 júniusában a brexitre, mert elege volt a kelet-európaiakból. Bár a statisztikai adatok ezt nem támasztják alá, többségük úgy vélte, hogy a vendégmunkások elveszik előlük az állásokat. Hasonló érzések vezetik azokat a német és osztrák szavazókat, akik az euroszkeptikus pártokra adták a voksukat az idei választásokon.

Sokan vannak

A fullfact.org független elemző cég becslése szerint 3,6 millió olyan ember él a szigetországban, aki más EU-s tagország állampolgára. Ez a munkaképes korú népesség hat százaléka. Ezzel egyidejűleg 2015-ben 123 ezer menekült tartózkodott az országban.

Collier szerint nem lehetetlen vállalkozás az európai menekültkérdés megoldása. Azt javasolja, hogy az EU azon országokban segítése a munkahelyek teremtését, amelyek nagy befogadói a dél felől induló bevándorlóknak. Az egyik példa erre Jordánia, amelyet különösen nyitottnak és vendégszeretőnek tartanak. A professzor úgy látja, hogy ezt a lehetőséget eddig az európai országok figyelmen kívül hagyták.

Egy kivételt azért ő is megemlít, ami némileg módosítja ezt az optimista képet, nevezetesen a szíriai menekültek ügyét. Becslések szerint 70 ezer ember zsúfolódott össze a Jordánia és Szíria közötti senki földjén irtózatos körülmények között - tudósított korábban a The Economist. A segélyszervezetek tevékenységét lehetetlenné teszik a helyi bandák és jordániai határon a nyáron történt bombamerénylet miatt az ország vezetése joggal tarthat attól, hogy az erőszak átterjedhet Jordániára is.

A nyitókép forrása: Pixabay.com.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.11.05 21:39

@atombandi: "egy csomo penzt visszakapnak belole"

Mármint a sajátjukból... De jó nekik... Nem is értem miért szavaztak a brexitre, az ostobák, mikor a brüsszeli bohócokat is eltarthatnák belőle, meg persze a magyar mutyikalandpark-építgetőket is... Még szerencse hogy itt vagy te aki "elmagyarázza" hogy mindez miért is jó nekik...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.11.05 21:33

@Bahnsteig_Eins:
sok mindent nem tudsz angliarol. az nhs-s tema azert volt hazugsag, mert az angoloknak kulon megallapodasuk van az euval, es egy csomo penzt visszakapnak belole. a kampany arrol szolt, hogy a teljes osszeget az nhsbe fogjak utalni, es senki nem fog forrasoktol elesni.

ugye aki tovabb lat az orranal, annak egybol leesik, hogy max a ketto kulonbozeterol lehet szo. de minden ketelyt szetoszlatott nigel farage, amikor a voksolas masnapjan bejelentette, hogy ezt az igeretuket nem fogjak teljesiteni. tele van vele a net, belinkeljem?

es nem, nemcsak a munkavallalok maradhatnak, hanem mindenki, aki allampolgarsagot kap. marpedig igen felgyorsultak ezek a folyamatok. es vannak egy csomoan, ahol csak a ferj dolgozik az a felesege nem, akkor o nem maradhat? a gyerekekkel mi lesz?

kicsit tultoltad a temat, mert feluletesen tajekozodtal. en itt bent a forgatagban nem ugy latom a dolgokat, ahogy te. nem is ertem mirol akarsz meggyozni, hogy nem az van, amit latok? te biztosan jobban tudod 2000km tavolbol, hogy mi itt a helyzet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.11.05 18:48

@atombandi: "a migransok nem tuntek el. azota mar kinyiltkoztattak, hogy mindenki maradhat."

Nem csak ostoba vagy, hanem hazudsz is. NEM mondták hogy mindenki maradhat, főleg nem mondták hogy minden ingyenélő segílyturista maradhat. A kelet-európai MUNKAVÁLLALÓKNAK mondták hogy maradhatnak, érted a különbséget, egybites?

Az "nhs-be a beigert penzek" pedig egyelőre nem is érkezhettek meg, mert azok jelenleg továbbra is a brüsszeli kasszába mennek, ebben csak a kilépés hivatalossá válásakor, várhatóan 2019-ben, lesz változás.

Hazudsz tehát, egybites, próbáld elfogadni az angol nép döntését ha ott akarsz maradni, mert szerintem miattad nem fogják megváltoztatni...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.11.05 18:03

@Bahnsteig_Eins:

a helyzet az, hogy korantsem annyira rasszistak, mint hiszed. ok tenyleg elhittek, hogy csak akarni kell es akkor majd kurva jo lesz, ismeros szlogen ez mashonnan is, mostanaban sokan likeoljak. a helyzet az, hogy atvertek oket. ahogy atvertek a katalanokat is, de beszelhetunk az amcsikrol is, es jonnek nemsokara az olaszok.

a hulyeket mindig konnyu megteveszteni, mert nem ismerik fel, mikor hoznak rajuk hatranyos torvenyeket. a paraszt csak kimegy a foldre, es mivel a krumpli ugyanugy no, mint tegnap, azt hiszi nem valtozott semmi. az ilyeneknek sullyed le a valasztas a hit szintjere, amire meg mediasok hada les, probaljak szondazni az ostoba tomeget, hogy melyik hivoszo a legjobb.

3 dolog volt, amivel kampanyoltak.
1. az nhs-be a beigert penzek nem erkeztek meg, be is vallottak, hogy nem is fognak.
2. a migransok nem tuntek el. azota mar kinyiltkoztattak, hogy mindenki maradhat.
3. a gazdasagi fuggetlenseg milyen jo lesz. hat nem lett, befektetes nincsen, csak brexit miatt lelepo cegek.

szerinted az emberek szeretik ha atbasszak oket? amikor erre rajonnek, akkor is orulni fognak? erdekes, hogy a megvezetett tomegek altal meghozott szar donteseknel sorban all a tapsolo korus. kozben meg a szart kevero politikusok eltuntek a sullyesztoben. ok mar nem kerhetoek szamon, az evszazad baklovese miatt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bahnsteig_Eins, 2017.11.05 15:07

@atombandi: "tovabbra sem erted. a kampany a kelet europaiak ellen szolt"

Persze, mert Brüsszel liberális szájkosara miatt nem szólhatott a fekák ellen, ostoba. Pedig tele van velük a született angolok hócipője, én sok angollal beszéltem. "Kelet-európai" alatt pedig a román, magyar, bulgár stb. cigányokat értik, akik valóban nem dolgozni mennek oda.

"nem erted az angolokat."

Láthatóan te nem érted őket, azért ért olyan hatalmas sokként a Brexit, hogy azóta se tudtad kiheverni...

A fentiek alapján pedig már komolyan kétlem hogy valóban Angliában dolgozol, olyan mértékű a sötétséged velük kapcsolatban. Persze, ha mosogatóként csak pakisztániakkal beszélsz, akkor mindjárt érthetővé válik az álláspontod...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html