Kamu az oroszok új csodafegyvere?

Nem kétséges, hogy a szombati győzelem napi díszszemle sztárja az új orosz harckocsi, az Armata lesz, ám még helyi szakértők is kételkednek a fegyver kiválóságában. Számos kérdés vethető fel vele kapcsolatban, amelyek közül első az, hogy végül is mi szükség van rá?
Napi.hu, 2015. május 8. péntek, 18:31
Fotó: Reuters

Már a főpróbákon is méltóságteljesen gördült tova a moszkvai Vörös téren a nemzeti indulók ritmusához igazított lánctalpgörgőin Oroszország új "csodafegyvere", a T-14 Armata harckocsi. Nem kétséges, hogy a nácik felett aratott győzelem 70. évfordulójára emlékező szombati parádé sztárja ez a tank lesz - vélik a Moscow Times hírportálnak nyilatkozó szakértők. Nagy kérdés azonban, hogy valójában mit is ér az új fegyver?

Bár a bemutatkozását övező pompa és "éles" harchelyzet - az Ukrajna délkeleti részén dúló polgárháborúban orosz tankok is részt vesznek - nagy felhajtást kelt az újdonság körül, a szakértők nem dobtak hátast tőle. Az orosz média a világ legjobb harci járműként ajnározza az Armatát, ám ez csak a nacionalista hevülettől fűtött nagyközönségnek érzelmeinek kiszolgálását, felszítását célozza.

A T-14-es hatékonyabb és biztonságosabb a szovjet időkben tervezett elődeinél, ám jelenlegi formájában aligha képvisel óriási előrelépést a harckocsik tervezésében - állítja Ruszlan Pukhov, a védelmi kutatásokkal foglalkozó, moszkvai Technológiai és Stratégiai Elemzések Központjának igazgatója. Az Armata biztosan nem hoz fordulatot a háborúzásban - teszi hozzá Ben Moores, az IHS nemzetközi védelmi tanácsadó cég vezető elemzője. Csupán egy modernebb, jobb harci jármú, mint a korábbi orosz tankok.

Öreg ágyú nem vén ágyú

Amikor a harckocsit a jövő év elején elkezdik gyártani, egy 12,5 centiméteres átmérőjű, szabványos ágyúval fogja elhagyni az üzemet. Ez ugyan számos különböző munícióval megtölthető, ám ezek a lövedékfajták már az ősöreg, több mint 40 éves - viszont sokkal olcsóbb - T-72-es tankok ágyújához is rendelkezésre álltak. Pukhov úgy fogalmaz, hogy a csodatank a dédnagyapjához gyártott lövedékek kilövésére lesz képes. Emiatt kisebb lesz a lőtávolsága és az átütő ereje, mint amilyet nyugati versenytársai fel tudnak mutatni.

A mérleg másik serpenyőjében a modern fegyverek legfontosabb jellemzője, a célzóképesség, az irányíthatóság és a védelem van - derül ki Moores szavaiból. Ezen a téren lényegesen többet tud az Armata elődeinél. Ezzel a teljesen automatizált töltési rendszerre - távirányítású tornyában nem is tartózkodik senki -, illetve arra utalt, hogy a háromfős személyzet a jármű első részében lévő, külön védelemmel rendelkező "páncélszekrényben" tevékenykedik.

Ipari lobbi

Az utóbbi kétségtelenül az orosz tervezési logika változását mutatja, hiszen az orosz fegyverek kialakításánál eddig kevésbé számított a kezelő személyzet túlélése, mint nyugati versenytársaiknál. Pukhov szerint a fejlesztésnél figyelembe vettek mindent, amit nyugaton az elmúlt 30 évben kitaláltak. Másrészt annyiban nincs változás, hogy az új szupertank létrehozását minden bizonnyal az ebben érdekelt iparág erőteljes lobbizása előzte meg. A gyártó cég alkalmazottai és családtagjaik a regnáló hatalom hűséges szavazói.

A tankot gyártó UralVagonZavod munkásai 2011-ben kétezer kilométeren át vezettek néhány tankot üzemüktől Moszkváig, hogy bizonyítsák rátermettségüket és az orosz vezetés iránti hűségüket (igaz, az ellenzék ki volt borulva a költséges demonstráción). Kevesebb mint egy évvel később Vlagyimir Putyin államfő személyesen ajánlotta a cég vezetőhelyettesének, egyben a tankdivízió fejének egyik emberét.

Ezt követően 2013-ban a hadügyminisztérium hogy, hogy nem feladta első rendeléseit az Armatára. A tank ára ugyan titkos, de biztos, hogy 2300 T-14-es rendszerbe állítása szép, kerek összeget hasít ki a 2020-ig tartó, 20 ezer milliárd rubeles (400 millió dollár) katonai fejlesztési programból.

Miért is?

Végül is az Armata kétségtelenül erősíteni fogja az orosz haderőt, ha nagy tömegben harcrendbe áll, ám nincs válasz arra a kérdésre, hogy valójában mi szükségük van erre mostanában. Azokhoz a csetepatékhoz, helyi háborúkhoz, amelyeket az oroszok a szomszédaikkal vívnak, bőven megfelelnek a régi T-90-esek. Az oroszbarát ukrajnai lázadók, akiket Moszkva fegyverekkel is támogat, ennél sokkal kevesebbel is megfutamították az ellenük felvonult ukrán csapatokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2014, 2015.05.11 22:38

@foldnyuzo: A 'dagad' szót szándékosan használtam, mint ahogy ez a szövegkörnyezetből értelmezhető is- 60-as iq felett.

"Jellemző, hogy még egy önálló mondatra sem telik a tudományodból ollózgatsz össze-vissza." Pont ezért vagy nevetséges mert te csak a vágyálmaidat vakarod ide, én meg utánajárok a történéseknek. wishful thinking vs. realitás

"Azt a Putyint nyalod.." Miért tenném? nekem közömbös nép az orosz (is). Viszont ámerika agresszív ámokfutását már ideje volt megállítani. Ellensúly kell egy békés világhoz, persze ez nem tetszik az ámerikai elitnek.
Meg neked sem mert a te fejed csontig benne van ezeknek a valagában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2015.05.11 22:13

@MLB2014:
Ne plagizálj én mondtam előbb hogy dagad a fejed a net mocskától. Gondolom az agyad tompulása a következő böfögésed része lesz. Jellemző, hogy még egy önálló mondatra sem telik a tudományodból ollózgatsz össze-vissza.

Azt a Putyint nyalod amelyik a Szovjetunió nagyságát vizionálja újra. Nekünk ez nagyon nem tetszik, ha teljesülne álma te lennél az egyik pufajkás rémosztag vezetője.

Eléggé nevetséges látvány volt a lerobbant csodatank rángatása egy másikkal, amelyik az istennek sem mozdult.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2014, 2015.05.11 21:45

@foldnyuzo: A legmodernebb ámerikai fegyvereitek sz@rt sem értek a Fekete-tengernél és szíria partjainál. Jók ezek a bádogtankok. Ettől neked dagad a fejed, én meg jól szórakozom a dedós, primitív megnyilvánulásaidon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2015.05.11 19:41

@foldnyuzo: Ja bádogtank, mi? Erre telik az oroszoknak...
Jaj, de sötét itt valaki.

Akkor a kínaiak is csak véletlenül hadgyakorlatoznak közösen a Földközi-tengeren az oroszokkal éppen most. Nem érdekli őket a fejlett (legfejlettebb) hadászati technika... Á, dehogy :)

http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/orosz-kinai-hadgyakorlat-kezdodik-a-foldkozi-tengeren-2357281

És erről már tavaly döntöttek:

http://www.vg.hu/kozelet/politika/orosz-kinai-hadgyakorlat-a-foldkozi-tengeren-439296
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2015.05.11 18:15

@MLB2014:
A szenny az a kedvesed a neten látom. Csak olvasgasd szorgalmasan attól dagad a fejed, tompul az amúgy sem éles agyad.

Bádogtank, erre telik az oroszoknak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html