Kaszálnak a brexiten a lengyelek

Lengyelország külkereskedelmi mérlege folyamatosan javul az Egyesült Királysággal szemben, mióta a britek az EU elhagyása mellett döntöttek. Az export nő, az import csökken.
Barabás Júlia, 2020. február 16. vasárnap, 07:20
Fotó: Getty Images

Lengyelország és az Egyesült Királyság külkereskedelmének alakulása azt a feltételezést támasztja alá, hogy a brexit elsősorban az exportáló brit vállalatoknak okozhat gondot. A szigetországba exportáló lengyel cégek egyelőre nyertek a britek uniós kilépésén - derül ki azokból a statisztikai adatokból, amelyeket a Business Insider Polska idéz.

A teljes lengyel kivitel értéke 2019-ben 235,8 milliárd eurót tett ki, ez 1,8 milliárddal meghaladta az import összértékét - derült ki lengyel statisztikai hivatal (GUS) adataiból. Ezen belül a lengyel export az Egyesült Királyságba 2019-ben 14,1 milliárd euró volt, ami 177,6 millióval több mint egy évvel azelőtt. Ugyanakkor az import 254,8 millió euróval, a 5,56 milliárd eurós szintről 5,31 milliárd euróra csökkent.

Ennek hatásaként a lengyel külkereskedelmi szaldó az Egyesült Királysággal 430 millió euróval javult. Ez jóval több, mint 1,5 milliárd zloty (110 milliárd forint, a budapesti vizes vébé költsége). Az import 2016, a brit függetlenségi népszavazás óta először csökkent. Ugyanebben az időszakban az export megszakítatlanul nőtt. A GUS adatai szerint azoknak a brit áruknak a lengyelországi behozatala is esett, amelyet ugyan nem ott termeltek meg, de onnan exportáltak.

HOZZÁSZÓLÁSOK