Megdöbbentő jóslat: alacsony árakkal hamorsan feltámad a turizmus

Egy német utazási szakértője szerint már idén magához térhet a turizmus annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány éppen ezt az ágazatot sújtja a legjobban. Ebben nagy szerepe lehet a kedvező áraknak.
Barabás Júlia, 2020. április 14. kedd, 11:08
Fotó: Napi.hu

Marek Andryszak, a TUI Deutschland utazási iroda elnöke szerint a turisták már idén nyáron újra elkezdenek utazni az irodákkal. Kezdetben az árak jóval alacsonyabbak lesznek a megszokottnál - írta a lengyel Rzeczpospolita. A cégvezető szerint az idei nyári szezonban gyengébb eladásokat várnak a megszokottnál, de átlagosan nem fognak jelentősen esni az utazások.

A lényeg: szerinte a turisták döntésére nagyobb hatással lesz a gazdasági válság miatt várható árcsökkenés, mint a koronavírus-járvány. Az is meggyőződése, hogy a német kormány gyors és határozott cselekvésének köszönhetően sikerül legyőzni a járványt, és az idegenforgalomban 2021 nem lesz különösebben más, mint a 2019 volt.

Az áresés nagyon rossz a turisztikai ágazatnak, ám a vásárlók jól ki tudják használni azt. Ráadásul a szervezőktől további kedvezményeket, utazási vouchereket kapnak, amellyel azt jutalmazzák, hogy náluk hagyták a pénzüket. A német TUI elnöke elismeri, hogy rövid távra nehéz tervezni. Jelenleg Németországban április 20-ig érvényesek a korlátozások, de hogy 21-től minden megváltozik-e vagy éppen május közepén következik-e ez be, még nem lehet tudni. És semmit sem jelent, ha a németek megadják az utazási engedélyt, de például Spanyolország nem engedi be azokat, akik oda utaznának.

Andryszak meggyőződése, hogy az utazási szezon csúcsán, augusztusban, szeptemberben a turistaforgalom visszatér a normális üteméhez. Minden válság, amin az idegenforgalom átment, megmutatta, hogy az ágazat hosszú távon stabilan működik. A káros hatások két-három év alatt, sőt lehet, hogy hamarabb elpárologhatnak - szól az optimista prognózis.

HOZZÁSZÓLÁSOK