Koronavírus: egy magyar orvost is kitüntetett Erzsébet királynő

Közzétették azoknak a névsorát, akiket 2021 beköszönte előtt II. Erzsébet a lovagrendek tagjaivá kívánt emelni, érdemeik elismeréseképpen. A lapokban négy teljes oldalt betöltő listán magyar név is szerepel: Szakmány Tamás Walesben élő orvosprofesszor a Brit Birodalmi Rend tagja lett - adta hírül az InfoRádió.
Domokos Erika, 2021. január 2. szombat, 07:20
Fotó: Reuters

Az elmúlt hetekben javaslatok hangzottak el arról, hogy változtassák meg a Brit Birodalmi Rendnek az elnevezését, hiszen Nagy-Britanniának már nincs gyarmatbirodalma. De egy hagyományt Angliában nehéz megváltoztatni. A tagok a nevük után írhatják az MBE betűket, jelezve, hogy kitüntették őket - számolt be a magyar vonatkozású hírről az Inforádió londoni tudósítója.

Szakmány Tamás Érden érettségizett a Vörösmarty Gimnáziumban, majd a pécsi tudományegyetem orvosi karának elvégzése után lett aneszteziológus szakorvos. 2004-ben tapasztalatszerzés végett ment Angliába, Liverpoolban dolgozott és ott értesült arról, hogy Pécsett, az egyetemi klinikán leépítéseket terveznek, ezért a kint maradás mellett döntött. Öt éve lett Wales-ben a Gwenti Kórház súlyos betegeket ellátó részlegének az orvosa, majd vezetője. Hamarosan a Cardiffi Egyetem is igényt tartott a szaktudására, meghívta professzorának.

A koronavírus-járvány kitörésekor rendkívül fontos szerepet kaptak az aneszteziológus szakorvosok, Szakmány professzor a súlyos betegek kórházi ellátásának walesi koordinátora lett. Hatékony munkáját ismerte el a királynő, amikor érdemeiért a Birodalmi Rend tagjává tette - olvasható az infostart.hu oldalon.

HOZZÁSZÓLÁSOK