Koronavírus: ilyen mellékhatásokról kapott bejelentést a szlovák hatóság

Szlovákiában összesen 631 olyan bejelentést regisztráltak, amely a Covid-19 vakcina feltételezett mellékhatásairól szólt. Ebből a számból 19 esetet a Pfizer jelentett be, a többit betegek, orvosok, gyógyszerészek és más egészségügyi dolgozók - jelentette be Magdaléna Jurkemíková, az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal szóvivője.
Szabó Zsuzsanna, 2021. február 13. szombat, 23:47
Fotó: Getty Images

Jurkemíková elmondása szerint az összes bejelentésből 32 eset számít súlyosnak, köztük egy haláleset, amelyről korábban már beszámoltak. A Pfizer-BioNTech Comirnaty nevű vakcinájáról 627, a Covid-19 Vaccine Modernáról pedig négy bejelentés érkezett - tette hozzá az Újszó szerint.

A szlovák gyógyszerellenzőrzési hatóság szóvivője szerint a bejelentések döntő többsége rövid távú, nem súlyos mellékhatásokról szól. Példaként említette, hogy az injekció beadásának helyén fellépő fájdalom átalakulhat váll- és végtagfájdalommá ott, ahová az injekciót beadták, továbbá hőemelkedés, láz, hidegrázás, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom, gyengeség, fáradtság, hányinger és egyéb tünetek léphetnek fel. Az ilyen tünetek enyhe vagy közepes intenzitásúak, és néhány órán vagy napon belül megszűnnek.

A súlyos, feltételezett mellékhatások között allergiás reakcióról, prekollapszusról, szinkópáról, trombózisról és anafilaxiás reakcióról is beszámoltak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2021.02.14 12:08

@europeer:

Kérdezz!

A lányom Pfizer-t kapott, már a másodikat is legalább két hete.
A nejem két napja AstraZeneca elsőt...

Legutolsó információm szerint élnek... :-)

Viccet félretéve mindkettőjüknek volt, illetve a nejemnek van enyhe mellékhatása. De ezek messze lábon hordhatók és vállalhatók. Gyakorlatilag a minden oltásnak van kisebb-nagyobb mellékhatása, ami az immunrendszer működését jelzi. És ez a jó, ez a cél!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tretyakov, 2021.02.14 11:54

@europeer: Még ideát van, csak még mindig messze. Kicsit lehet a laikus számára egyszerüsíteni a dolgokat, de ez még nem biztos , hogy segít a megítélésben.Az azonnali anafilaxiás reakció súlyos, de ritka.
Ha a covidról kiderült eddigi patológiai elváltozások valóban komolyak és az oltás ugyanezen utóbetegségeket kiváltani képes / ritkán/pl. autoimmun betegség, sokszervi gyulladás stb., ez persze komoly dilemma, de az tény , hogy egy fertözö betegség akut szövödményeit csak egy oltás tudaj megelözni. Lehet, hogy vannak hatásos gyógyszerek is, de amikor ezeket alkalmazni kezdik, már régen rossz, megelözésre nem valók és általában sok a mellékhatás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2021.02.14 11:09

Csúnya!
Vajon mi az igazság a vakcinákkal kapcsolatosan? Hol van az igazság?
Odaát?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html