A COVAX eszköz olyan kockázatmegosztási mechanizmus, amely csökkenti a kockázatokat a beruházásokat eszközlő, ám a jövőbeli keresletet illetően bizonytalan gyártók számára, és mérsékeli annak a veszélyét is, hogy az országok esetleg nem jutnak hatásos oltóanyaghoz. A COVAX 2 milliárd adag oltóanyag beszerzését hivatott biztosítani 2021 végéig.

Az új kötelezettségvállalás kiegészíti az EU által a COVAX javára korábban felajánlott 400 millió euró összegű garanciát, így az EU a legjelentősebb adományozók egyikének számít - olvasható az Európai Bizottság erről szóló közleményében.

A 11. Európai Fejlesztési Alap (EFA) általános tartalékából folyósítandó, 100 millió eurós javasolt összeget a Covid-19-oltóanyagokhoz való egyetemes és méltányos hozzáférést szolgáló COVAX irányítási feladatait ellátó GAVI Oltóanyag-szövetség fogja megkapni vissza nem térítendő támogatás formájában.

Eddig összesen 184 ország vesz részt a COVAX-ban, köztük 92 olyan alacsony és közepes jövedelmű gazdaság, amely a GAVI COVAX előzetes piaci kötelezettségvállalás révén jogosult a Covid-19-oltóanyagokhoz való hozzáférésre. A vissza nem térítendő támogatáson keresztül az Európai Bizottság és partnerei az eszközben részt vevő valamennyi fél - köztük az afrikai, karibi és csendes-óceáni (AKCS) államok - számára biztosítják a jövőbeli Covid-19-oltóanyagok beszerzésének lehetőségét.

Ez a támogatás stratégiailag kiegészíti azt a 400 millió euró összegű bankgaranciát, amelyet az EU az Európai Fenntartható Fejlődési Alap (EFFA) keretében az Európai Beruházási Bankon (EIB) keresztül a GAVI rendelkezésére bocsát, így 500 millió euróra növelve a COVAX-hoz való teljes uniós hozzájárulást. A 400 millió euró összegű garanciáról szóló megállapodást szintén most csütörtökön írták alá - jegyzi meg a bizottság közleménye.

Több uniós tagállam szintén hozzájárul a COVAX-hoz, ennek keretében több mint 870 millió eurót - ezen belül 100 millió euró uniós vissza nem térítendő támogatást és 400 millió euró uniós garanciát - sikerült előteremteni a COVAX céljaira. Ez az összeg magában foglalja a Franciaország (100 millió euró), Spanyolország (50 millió euró) és Finnország (2 millió euró) által ma (csütörtökön) bejelentett új hozzájárulásokat is.

Az oltóanyagokat az UNICEF ellátási részlege és a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet (PAHO) oltóanyag-hozzáférési megújuló alapja fogja beszerezni és eljuttatni az egyes országoknak.