Nagy a baj New Yorkban - már a hadsereget is bevetik

Ezer katonát telepítenek New Yorkba, több millió maszk gyártása van folyamatban - jelentette be Donald Trump amerikai elnök szombaton, a kormányzati munkacsoport szokásos napi sajtókonferenciáján. A koronavírus-járvány ezen a napon rekordszámú, 1224 emberéletet követelt az Egyesült Államokban.
Domokos László, 2020. április 5. vasárnap, 08:35
Fotó: Reuters

Katonák tízezreit telepítik a tagállamokba szükség esetén a járvány elleni küzdelem segítésére. A következő két hét lesz a legnehezebb, sok halálos áldozatra lehet számítani, bár az ország egyes vidékeit egyelőre kevésbé érinti a járvány - mondta az elnök az MTI szerint

A szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség (FEMA) mintegy 180 millió N95-ös, azaz orvosi maszk gyártását rendelte meg amerikai vállalatoktól, és most dolgozik azon, hogy további 3 millió maszkot rendeljen. 29 millió adag maláriaellenes gyógyszerrel, hidroxi-klorokinnal töltik fel az országos stratégiai tartalékot - sorolta Donald Trump.

Az elnök - tőle szokatlanul - személyes dolgokat is említett: elmondta hogy New Yorkban két barátja is lélegeztetőgépen van, mert a koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenved. Újságírói kérdésre válaszolva kitért legkisebb gyermekére, a 14 éves Barronra is. Közölte, hogy a tinédzser nagyon szigorúan betartja az előírásokat, ki sem megy az utcára.

Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos központ igazgatója, a kormányzati munkacsoport tagja szerint "nem szabad meglepődnünk, a halálos áldozatok száma növekedni fog". A társadalmi távolságtartás működik. "Könyörgök az amerikaiaknak, maradjanak otthon, ez a módszer működik - fogalmazott Fauci"

Deborah Birx orvosnő, a kormányzati munkacsoport tagja szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy a következő két hét "nagyon kemény lesz". Lehet, hogy az új fertőzések száma valamelyest csökken, de a halálozások aránya nem. Kiemelte New Yorkot és New Orleanst mint a járvány epicentrumát, de hozzátette, hogy további epicentrumok kialakulására lehet számítani Pennsylvaniában, Coloradóban és a szövetségi fővárosban, Washington DC-ben.

Muriel Bowser, Washington polgármestere szerint a fővárosban várhatóan minden hetedik ember megfertőződik a koronavírussal. A városban legalább 93 ezer diagnosztizált fertőzéssel számolnak, és a járvány a csúcspontját várhatóan június közepén, július elején éri el.

Donald Trump szombat este katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Arizonát, az állam kormányzója, Doug Ducey kérésére. Ez azt jelenti, hogy Arizona több pénzt kap majd a szövetségi kormányzattól.

A floridai Miamiban szombaton este kikötött az a Coral Princess nevű amerikai üdülőhajó. A hajózási társaság szerint több vírusfertőzött utas tartózkodik a fedélzeten, a dokkolás után azonban kiderült, hogy az üdülőhajón két halott is van. Szinte bizonyosan a koronavírusba haltak bele

Szombat volt az egyik legszomorúbb nap: ezen a napon halt meg ugyanis a legtöbb koronavírusos beteg az Egyesült Államokban. A Johns Hopkins egyetem és kórház 1224 halottról számolt be estig. Ezzel az országban több mint 8490-re emelkedett a koronavírus okozta betegségben elhunytak száma.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.04.05 22:33

Bizony baj van Twitterbohóc?

Most kellene csinálni valami értelmeset, nem elég a twitteren baromkodni és hazudozni össze-vissza.
Ráadásul belátható időn belül elnökválasztás jön. És a halottak számának emelkedésével egyre kényelmetlenebb lesz a kampány. Az USA nem Kína...az USA-ban az újságírók mindenütt ott vannak és meg is írják a kellemetlen történeteket. A halottaknak van nevük és családjuk is, akiknek az orra alá lehet tenni a mikrofont és az elkészült intejú le is megy a médiában....

Bár ha jobbon meggondolom, az egyik demens vén hazudozó hülyét ( Trump) váltaná a másik ( Biden )...szóval szart a fosra....XDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html