A végzet elérheti Svédországot is

Svédország különutas stratégiájának köszönhetően egyelőre úgy tűnik, viszonylag enyhe visszaeséssel megúszta a kronavírus-járványt. Szakértők szerint azonban az év végére már a svéd gazdaság is súlyos recesszióba zuhanhat, miközben eddig jóval több halálesetet regisztráltak, mint a környező országokban.
Lovas-Romváry András, 2020. május 11. hétfő, 11:23
Fotó: AFP - képünk illusztráció

Svédország külön utat választott a többi európai országhoz képest a Covid-19 járvány leküzdésére. Nem rendeltek el olyan szigorú korlátozásokat, mint a több európai ország, s ennek köszönhetően az első negyedévben a svéd gazdaság sem teljesített olyan pocsékul, mint a többi európai országé.

Lehet azonban, hogy az előny csak pillanatnyi, s bár első ránézésre nem tűnik fel, de súlyos áldozatok árán született. A súlyos áldozatot a Covid-19-ben elhunytak magas száma jelenti a skandináv államban, hiszen a tegnapi statisztikák szerint ez elérte a 3225 főt. Bár abszolút értékben ez a szám nem tűnik nagynak, azonban ha az egymillió főre eső halálozások számát nézzük, akkor a statisztikák szerint Svédország a kilencedik helyen áll 319 fővel, megelőzve például - egyelőre - az Egyesült Államokat is.

A múlt hét közepén maga Anders Tegnell - a svéd egészségügyi hatóság vezető epidemiológusa, akit a svéd védekezési modell atyjának tartanak - is úgy nyilatkozott,hogy ez a szám ijesztően magas - írja a Newsweek. A szakember nem volt korábban sem meggyőződve arról, hogy a szigorú korlátozások nélküli védekezés a legjobb módszer, s jelenleg is folyamatosan felülvizsgálják az ország védekezési stratégiáját.

A gazdaságban ugyanakkor egyelőre mutatkoznak az eredmények - mutat rá összefoglalójában a Financial Times. A múlt héten publikált adatok szerint a svéd gazdaság márciusban biztosan sokkal jobban teljesített, mint a többi európai, hiszen a negyedévbe az EU-ban mért átlagos visszaesés mértéke elérte a 3,8 százalékot, addig ez Svédországban mindössze 0,3 százalékos volt. Ugyanakkor a közgazdászok szerint valószínűtlen, hogy Svédországot ne érné el a visszaesés az év további részében. Az országban a GDP csökkenés idén az Európai Bizottság előrejelzése szerint elérheti a 6,8 százalékot.

Az ország jegybankja, a Riksbank előrejelzése ennél is borúlátóbb. Szerintük a recesszió mértéke elérheti a 7-10 százalékot is, miközben a munkanélküliségi ráta 9-10,4 százalék közé ugorhat, ami nagyon durva szám egy skandináv ország számára.

Korai lenne azt állítani, hogy jobban csináltuk, mint mások. Végül úgy gondoljuk, Svédország többé kevésbé úgy fog kijönne ebből, mint a többiek - mondta a lapnak Christina Nymen, a Handelsbanken vezető közgazdásza, a Riksbank monetáris tanácsának korábbi alelnöke.

Ennek egyik oka, hogy a svéd gazdaság kicsi és nagyon nyitott, erős feldolgozóiparral. A Volvo kamion- és személyautógyárai is bezárásra kényszerültek több hétre. Nem a svéd helyzet miatt, hanem ezért, mert a más országokban történt lezárások miatt komoly fennakadások keletkeztek az ellátási láncokban. A 2008-as válságban is a svéd gazdaságban keletkezett közvetlen károk viszonylag kicsik voltak, az ország gazdasága mégis az átlagnál jobban megsínylette a visszaesést - mondta Nyman.

S annak ellenére, hogy a lezárások nem voltak olyan drasztikusak, mint más országokban, a távolságtartási intézkedések önkéntes betartása miatt így is nagyon sokat esett a vendéglétóipar és a kiskereskedelem forgalma. David Oxley, a Capital Economics szakértője szerint a relatív jó első negyedéves GDP-adat nemcsak a márciusnak de, az átlagnál jobb januári és februári adatoknak is köszönhető volt.

A svéd SEB bank előrejelzése 6,5 százalékra teszi a svéd gazdaság várható visszaesését, ez nagyjából a várt német és brit visszaesésnek felel meg, míg a korlátozásokat bevezető szomszédos országok, Norvégia és Dánia gazdaságának várható mínuszát 9-10 százalékra várják.

A Riksbank - sok más jegybanktól eltérően - nem kamatvágásokkal igyekezett segíteni a gazdaságot, hanem a hitelkínálat biztosításával. Ha az emberek otthon maradnak, nehéz a kamatvágásokkal ösztönözni. Azt, hogy végül jobban jövünk-e ki ebből az egészből, egyszerűen nem tudom megmondani. Ezt majd az idő dönti el - mondta a Stefan Ingves, a jegybank kormányzója a brit napilapnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2020.05.12 16:29

@znojmo:
"Aki megmaradt az életrevaló volt"

Akkor te hogy a faxba maradtál meg?
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.05.12 15:44

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2:
Igen a 2000 év szelektált. Aki megmaradt az életrevaló volt, megéltek a jég hátán, tudtak írni olvasni. Magyarul az üldözötteket az üldözőik tették naggyá.
Nem ők az egyetlenek. Rokonaik az arabok nem önként mentek a sivatagba, hanem menekültek mások elől. Megedződtek és kitörtek, hogy uralmuk alá hajtsák üldözőiket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2020.05.12 15:38

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: Mocskos fajgyűlölő náci, takarodj vissza a nürnbergi celládba!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.12 14:51

@tegnaputan: ja, és még Orsós gazdádat is a nyakunkba ültette a Földkirály, hülye csicska. Röpül is havonta Izraelbe segget nyalni.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sancho12, 2020.05.12 14:41

@tegnaputan: Bozgor és ezt a sok szart amit ide böfögtél,szerinted kit érdekel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html