Leállítottak egy csernobilihez hasonló orosz atomerőművet

Negyvenöt évi üzemelés után leállítottak egy szovjet időkben épült atomreaktort az északnyugat-oroszországi Szentpétervár közelében - írja az MTI.
K. Kiss Gergely, 2018. december 22. szombat, 14:57
Fotó: Pixabay

A leningrádi atomerőmű 1. blokkját a terveknek megfelelően végleg leállították - közölte az oroszországi atomerőműveket üzemeltető Roszatom állami vállalat, amely szerint az urán fűtőanyag teljes eltávolítása a blokkból 2023-ig tart majd.

Az 1973-ban üzembe helyezett reaktor az első Szovjetunióban épített RBMK-1000 típusú reaktor volt. Ugyanilyen típusú reaktorblokkban történt robbanás 1986 áprilisában a csernobili atomerőműben, a történelem legsúlyosabb atomerőmű-balesetét okozva. A baleset után valamennyi hasonló típusú reaktorban fokozott biztonsági előírásokat vezettek be.

A leningrádi atomerőműnek három szovjet gyártású RMBK reaktora és egy VVER típusú 1200 megawattos új reaktora van, amelyet az idén helyeztek üzembe.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

renitencs, 2018.12.23 07:32

Tehát NEM az ERŐMŰVET állítják le, csak a legrégebbi reaktort. Amely egyébként jóval régebbi, mint Paks1.És nem csak leállítják "utód nélkül", hanem a leállítás előtt felépítettek helyette egy korszerűbb újat. MÁR MEGINT MÁSRÓL SZÓL A CIKK CÍME, MINT A KONKRÉT TÉNYEK.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html