Milyen lenne az Egyesült Államok hanyatlása? - teszi fel a kérdést Tyler Cowen egyetemi közgazdász professzor a Bloombergen megjelent, vendég szerzőként írt cikkében. Nem azért firtatja ezt a lehetőséget, mert úgy gondolja, hogy már megindult a folyamat, hanem azért, mert úgy gondolja, a legelvakultabb optimistákat is érdekelheti, milyen veszélyek leselkednek az országukra.

A szakértő kizárta a totális természeti vagy háborús katasztrófákat és az eltúlzott, hisztérikus hangulatú jóslatokat. Pusztán a közgazdasági folyamatok előrevetítésére hagyatkozott. Kiindulópontja szerint az USA nagyobb alkotmányos válság nélkül túljut Donald Trump elnökségén, és a viták, amelyeknek a nemzet legfőbb gondjait kellene tisztázniuk bőven ezután is folytatódnak.

Lassulás

Az elmúlt években a termelékenység éves növekedése üteme nagyjából egy százalék körül alakult és a gazdasági növekedés tempója nem érte el a korábbi időszakokénak a felét. Emiatt emelni kell az adókat és nagyjából 2200 dollárral mérsékelni kellene az egy adófizetőre eső állami kiadást ahhoz, hogy az államadósság GDP-hez viszonyított aránya ne nőjön a jelenleginél is magasabbra. Az utóbbi mutató egyébként a Trump adócsökkentései előtti állapotot tükrözi.

Cowen negatív forgatókönyve szerint a hiány eltüntetése érdekében az amerikai kormány kénytelen lesz visszafogni az infrastruktúra fenntartására fordított kiadásait. Ennek következében az ország legalább harmada egy idő után lepusztult, rozsdaövezetszerű állapotba kerül és nem sikerül mérsékelni a különböző népcsoportok életszínvonala közötti különbségeket.

Kényszerpálya

A lakosság elöregedése és a különböző jogosultságok sérthetetlensége arra kényszeríti a jövendő elnököket - legyenek akár demokraták, akár republikánusok -, hogy a kiadáscsökkentések és az adóemelések valamilyen kombinációjával próbálja orvosolni a hiányt. Az előbbi miatt zsugorodni fog a hadsereg rendelkezésére álló pénz, az utóbbi miatt nem tud felpörögni a gazdasági növekedés.

A Medicare állami egészségügyi rendszer és a társadalombiztosítás talpon marad, de az USA elveszti azt a képességét, hogy az egész világra kiterjessze befolyását. Eközben a világ más tájain sem állnak le az Egyesült Államokat háttérbe szorító folyamatok.

Kínaiak, oroszok

Kína kevesebb mint öt év alatt visszaszerzi fennhatóságát Tajvan felett és Kelet-, illetve Délkelet-Ázsiában létrehoz egy szoros ellenőrzése alatt álló befolyási övezetet. Törökország és Szaúd-Arábia atomhatalommá válik és erősen megnő a szerepük a régiójukban. Oroszország folytatja a volt szovjet utódállamok zaklatását, beleértve ebbe, a balti országokat is.

A NATO elveszti hitelességét, kivéve néhány kétoldalú kapcsolatét például az USA és az Egyesült Királyság között. Kelet-Európa egy részébe visszatér a fasizmus. Az észak-amerikai szabadkereskedelmi rendszer, a NAFTA csak papíron fog létezni, feltételrendszerét állandóan újra fogják tárgyalni és a világ régióiban felerősödnek a helyi államok belső civakodásai.

Negatív fejlődés

Egy olyan terület lesz, amelyen jelentős technológiai fejlődés megy végbe: a kábítószerek előállítása. Új, az eddigieknél is keményebb drogok jelennek meg, amelyeket otthon lehet majd összekotyvasztani összetevőikből. Ezért értelmetlenné válik a kábítószer-terjesztés útvonalainak blokkolása. Évente több mint 80 ezer ember hal meg az USA-ban alkoholprobléma miatt és 60 ezer drogtúladagolásban. Ezek a számok növekedni fognak.

Az arc- és járásfelismerő rendszerek fejlődésének eredményeként minden eddiginél mélyebben belegyalogolnak az emberek magánszférájába. Ezért az amerikaiak további néhány százaléka dönt úgy, hogy teljesen leválik minden hálózatról. A gyilkoló drónok terjedését csak a rendőrségi drónok hadának felküldésével tudják megakadályozni. A hang- és képrögzítési technológiák további fejlődése miatt minden hivatalos és magánbeszélgetés porhintéssé válik.

A vezető nélküli autók terjedése miatt még nagyobb dugók alakulnak ki, mivel az idősek ragaszkodni fognak az autós közlekedéshez (amit ma képességeik romlása miatt fel kell adniuk). Ehhez fűződő joguk felül fogja írni az újabb dugódíjak bevezetését, aminek eredményeként még több időt fognak az utakon tölteni az emberek. Csak nem az előttük lévő autó hátulját fogják nézni, hanem a tévét.

Környezeti gondok

A klímaváltozással kapcsolatos legrosszabb félelmek nem fognak igazolódni, de az egymást követő viharok okozta károk, illetve az emelkedő tengerszint miatt szükségessé váló beruházások költsége elnyeli a GDP-növekedés 0,5 százalékát. Ezért amikor a gazdaság három százalékkal erősödik, az emberek ezt nagyjából csupán kétszázalékos plusznak fogják érzékelni.

Aki úgy véli, hogy ez a sötét forgatókönyv nem valószínű, annak választ kell adnia arra, mire alapozza ezt - véli a közgazdász professzor. A termelékenység növekedése felmegy három százalékra? Lehet, de szükség is lesz erre, mert az orvosságok fejlődése miatt tovább emelkedhet az átlagéletkor, ami a nyugdíjasok számának emelkedését hozhatja. Hogy egy technológiai ugrásnak köszönhetően fennmarad az amerikai hadsereg fölénye a világon? Hogy az ember letelepedik a Marson?

Mekkora szerencsére lenne szükség ahhoz, hogy a pozitív várakozások valamelyike teljesüljön? - kérdez vissza a Bloomberg közgazdász professzor publicistája.

A fotó forrása: Reuters