Sajtóértekezletén Szumowski a jelenleg május 10-re kiírt elnökválasztásra vonatkozó álláspontját ismertette, egészségügyi szempontból. Javaslata az, hogy ha a lengyel politikai pártok hagyományos szavazást akarnak, amelyen az állampolgárok a szavazóhelyiségekben személyesen adják le voksukat, legkorábban két év múlva tartsák meg - mondta.

Amennyiben nem tudnak megegyezni egy ilyen megoldásról, az elnökválasztás egyetlen biztonságos módszere a levélben szavazás - folytatta az egészségügyi miniszter. Ezzel Szumowski a múlt héten lemondott kormányfőhelyettes, Jaroslaw Gowin által előterjesztett, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) által támogatott alkotmánymódosítási javaslatra utalt, amelynek értelmében a járványhelyzet miatt két évvel elhalasztanák az elnökválasztást. Andrzej Duda jelenlegi elnök addig tisztségében maradna, két év múlva viszont nem indulhatna újból a választáson.

Az ellenzéki pártok - bár a járványhelyzetre és a választók biztonságára hivatkozva szintén az elnökválasztás elhalasztását követelik - már jelezték, hogy az ilyen alkotmánymódosítást ellenezni fogják. A tervezet elfogadásához kétharmados parlamenti többség szükséges, amellyel a PiS nem rendelkezik.

Az ellenzék szerint rendkívüli állapotot kell meghirdetni Lengyelországban, ami lehetővé tenné a választás elhalasztását akár a jövő évig. A PiS szerint az ilyen megoldásra a jelenlegi járványhelyzetben nincs törvényes lehetőség.

A PiS képviselői közben az alsóházban (szejm) múlt héten megszavazták a járvány miatt a levélben szavazást elrendelő, valamint a választási időpont egy- vagy kéthetes elhalasztását lehetővé tevő tervezetet. Ez jelenleg az ellenzéki többségű szenátus május elejéig születendő döntésére vár.

A levélszavazásról Szumowski a sajtónak elmondta: ennek egészségügyi szempontból "nincs jobb vagy rosszabb időpontja". Közölte: az ilyen formájú voksolás technikai részleteit illetően akkor tesz majd javaslatokat Mateusz Morawiecki kormányfőnek, amikor a vonatkozó törvény visszakerül a szenátusból az alsóházba.

Felmérések szerint jelenleg Andrzej Duda egyértelműen az elnökválasztás fő esélyese.

A lengyel közszolgálati televízió pénteken közölte: május 6-án választási vitát tartanak, részvételi szándékát Duda mellett már megerősítette Robert Biedron baloldali, valamint Krzysztof Bosak radikális jobboldali jelölt.