Úgy tűnik, a magyar kormányt már igazán tetemre se akarja hívni a nemzetközi sajtó, ugyanis egy gyors kereséssel csak két cikk kerül az internetező szeme elé az Európai Parlament szerdai vitájáról, amelyen ismét a jogállamiság magyarországi csorbítása volt a téma. A brit Guardian vette a fáradságot egy hosszabb összefoglaló készítésére, az euronews.com pedig néhány sorban számolt be az eseményről.

A brit sajtóorgánum viszonylag sok hozzászólást ismertet, kezdve Judith Sargentini holland zöld európai parlamenti képviselő megjegyzéseivel. Ő írta azt a jelentést, amelynek alapján az Európai Parlament tavaly szeptemberben javasolta az EU állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsnak, hogy tűzze napirendjére a jogállami normák magyarországi megsértését. A politikus kerek listát sorolt fel arról, hogyan folytatta a budapesti vezetés a jelentésében kifogásoltakhoz hasonló intézkedéseket az elmúlt hónapokban.

Dicséret a visszautasítás

A tudósítás hosszan idézi Frans Timmermanst, az Európai Bizottság elnökhelyettesét, aki azt mondta: sajnálja, hogy Sargentini nem kapott lehetőséget arra, hogy az EU-s vezetők előtt ismertesse elemzését. A Guardian idézi a magyar kormány reakcióját, amit a vitára adott (eszerint egy Soros Györgyhöz köthető akcióról van szó a budapesti vezetéssel szemben), és kitér arra, hogy az Orbán-kormány hivatalos álláspontja szerint Timmermans Soroshoz köthető baloldali, liberális szervezetek képviselője.

A holland származású EU-biztos visszautasítja, hogy uniós tisztviselőként privát politizálást folytatna, úgy véli, hogy a jog uralmának kérdésében a bizottság egységes álláspontját képviseli. Aggódnék, ha Orbán Viktor elkezdene őszintén megdicsérni - tette hozzá. Ezzel a brit lap szerkesztőinek értékelése szerint világosan jelezte, milyen mély ellentétek feszülnek Brüsszel és Budapest között.

A Guardian megemlíti azokat a hozzászólásokat is, amelyek támogatták a magyar kormányt. Egy lengyel képviselő szerint például az európai felső tízezer azokat az embereket támadja, akiktől meg akar szabadulni. A legjobb példa erre Jörg Haider osztrák radikális jobboldali politikus háttérbe szorítása.

Korábban kellett volna!

Az euronews.com rövid beszámolójához kapcsolódva véleményt kért Laurent Pechtől, a Middlesex University professzorától, az európai jog szakértőjétől. Pech úgy látja, hogy az EU lecsúszott arról a lehetőségről, hogy megállítsa Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét, mármint abban az igyekezetében, hogy csorbítsa a jog uralmának érvényesülését az országában.

Hatéves késésben vagyunk, az EU-nak 2012-ben vagy 2013-ban kellett volna egységesen fellépnie ebben a kérdésben, amikor az Európai Parlament először megfogalmazta komoly aggályait a budapesti vezetés tevékenységével kapcsolatban - fejtegette. Szégyen, hogy az Európai Bizottság gyakorlatilag hosszú időn át visszautasította, hogy alávesse a magyar kormány az úgynevezett jogállamisági eljárásnak.