Még soha nem dolgoztak ilyen sokan az EU-ban

Történelmi rekordra emelkedett az Európai Unióban és az euróövezetben a foglalkoztatottak száma az idei első negyedévben.
Domokos Erika, 2017. június 14. szerda, 11:52
Fotó: Napi.hu

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) szerdán kiadott jelentése szerint a január-márciusi időszakban 234,2 millió munkavállaló dolgozott az Európai Unióban, ebből 154,8 millió az euróövezetben. Még soha nem dolgoztak ilyen sokan, minden idők rekordja megdőlt az unióban és az euróövezetben is - írja az MTI.

Az Eurostat becslése szerint a 28 tagú unióban, az előző negyedévhez képest, 0,4 százalékkal, éves összevetésben pedig 1,4 százalékkal gyarapodott a foglalkoztatottak száma. A 19 uniós országot tömörítő euróövezetben negyedéves összehasonlításban szintén 0,4 százalékos, éves alapon pedig 1,5 százalékos növekedést mértek.

A tavalyi utolsó negyedévben, az előző három hónaphoz képest, 0,4 százalékkal emelkedett a foglalkoztatottak száma az EU-ban és az eurózónában is, éves összevetésben pedig 1,1 százalékos, illetve 1,4 százalékos növekedést mértek.

Az országokra bontott statisztika szerint a legjobban, 2,8 százalékkal Észtországban nőtt a foglalkoztatottak száma január-márciusban az előző negyedévhez képest, majd 1,7 százalékkal Málta és 1,2 százalékkal Svédország következik. Magyarország 1,0 százalékos növekedéssel a hatodik legjobb eredményt ért el.

Csökkenést mértek Lettországban (-1,9 százalék), Romániában (-1,2 százalék) és Litvániában (-0,5 százalék).
Éves összehasonlításban Málta a listavezető 6,0 százalékkal, majd Írország következik 3,5 százalékkal, Ciprus 3,4 százalékkal és Portugália 3,3 százalékkal. Magyarország 2,8 százalékos növekedéssel ebben a kategóriában is a hatodik legjobb eredményt könyvelheti el.

Nőtt az euróövezet ipara áprilisban

Márciushoz képest szakértők által várt mértékben nőtt az euróövezet ipara áprilisban - írja az MTI az Eurostatra hivatkozva. Áprilisban szezonális kiigazítással, 0,5 százalékkal bővült az euróövezet 19 tagállamának ipari termelése az előző hónaphoz képest, amikor 0,2 százalékos növekedést jegyeztek fel.

Éves szinten az áprilisi növekedés 1,4 százalékra lassult a márciusi 2,2 százalékról. Szakértők némileg szerényebb, 1,3 százalékos áprilisi éves szintű ipari termelésnövekedést vártak.

Az Európai Unió 28 tagállamában áprilisban 0,2 százalékra lassult az ipari termelésnövekedés márciushoz képest, amikor 0,3 százalék volt a bővülés. Tavaly áprilissal összevetve az ipari termelés 1,4 százalék volt a márciusi, éves szintű 2,7 százalék után.

Áprilisban havi összevetésben a legnagyobb mértékben Írországban nőtt az ipari termelés, 7,7 százalékkal, Máltán 2,9 százalékkal, Portugáliában pedig 2 százalékkal. A legnagyobb csökkenés Szlovákiában volt, 10,9 százalékos, Luxemburgban 3,3 százalékos, Görögországban pedig 2,9 százalékos.

Az egy évvel korábbihoz képest a legnagyobb mértékben Lettország ipari termelése nőtt, 9,6 százalékkal. Észtországban 9,5 százalék, Szlovéniában 7,8 százalék volt a növekedés. A legjelentősebben Luxemburgban (-3,3 százalék) és Szlovákiában (-3,2 százalék) csökkent éves szinten az ipari termelés.

Az Eurostat adatai szerint Magyarország ipari termelése éves összevetésben 2,4 százalékkal nőtt áprilisban, havi összehasonlításban pedig 0,8 százalékkal csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kiss.tamas@kissti.hu, 2017.06.14 13:17

Magyarország ipari termelése éves összevetésben 2,4 százalékkal nőtt áprilisban, havi összehasonlításban pedig 0,8 százalékkal csökkent.
Ez nem ellentmondásos?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html