Az amerikai jegybank (Fed) philadelphiai részlege csütörtökön közölte, hogy a feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató 1,9 pontra emelkedett októberben az előző havi mínusz 4,5 pontról. Augusztusban még mínusz 6,0 ponton állt az index. Elemzők átlagosan mínusz 1,0 pontot vártak októberre. A nullánál kisebb érték a feldolgozóipari szektor zsugorodását jelzi, a pozitív érték pedig bővülésre utal.

Az új megrendelések alindexe a szeptemberi mínusz 10,6 pontról mínusz 3,7 pontra emelkedett októberben, a foglalkoztatási mutató pedig mínusz 1,7 pontról 2,6 pontra növekedett. A várakozásokat tükröző alindex 36,7 pontról 43,3 pontra ugrott októberben, a vállalatok jóval nagyobb rész számít tevékenységének bővülésére, mint csökkenésére.

Bár a feldolgozóipar általános teljesítményét mutató index 1,9 pontos értéke kedvezőbb az elemzői várakozásoknál, messze elmarad az egy évvel korábbi 40,8 pontos rekordtól. Ilyen magas értékre 1993 decembere óta nem volt példa.

Tavaly október óta a legjobb értéket, 15,2 pontot májusról jegyezték. Idén minden egyes hónapban jóval gyengébben teljesített a feldolgozóipar az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest a közép-atlanti térségben. Elemzők szerint a Fed philadelphiai körzetének feldolgozóipari aktivitásról közölt adata általában az országos trendet tükrözi.

Javult az átfogó index is

Javult az Egyesült Államok átfogó gazdasági mutatója (Leading Economic Index - LEI) októberben - közölte csütörtökön a Conference Board gazdasági kutató intézet. A LEI-indikátor 0,6 százalékkal 124,1 pontra emelkedett, miután szeptemberben és augusztusban is egyaránt 0,1 százalékkal csökkent az értéke. Elemzők 0,5 százalékos növekedésre számítottak októberre.

A több mértékadó makrogazdasági mutatóból képzett indikátor 100 pontos értéke a 2004-es helyzetet tükrözi. A jelenlegi helyzet megítélését tükröző almutató értéke 0,2 százalékkal, 113,0 pontra emelkedett a szeptemberi 0,1, illetve az augusztusi 0,2 százalékos növekedés után. A jövőbeni várakozásokat mutató alindex 0,2 százalékkal 119,3 pontra nőtt a szeptemberi 0,6 és az augusztusi 0,2 százalékos emelkedés után.

Az átfogó gazdasági mutató erősen növekedett októberben, alapvetően olyan tényezők kedvező alakulásának köszönhetően, mint a hozamkülönbözet, a részvényárfolyamok és a kiadott építési engedélyek - mutatott rá Ataman Ozyildirim, a Conference Board közgazdásza. Hangsúlyozta, hogy a harmadik negyedévi gyenge növekedés dacára javulni látszanak a gazdasági kilátások, az amerikai gazdaság továbbra is növekedési pályán marad.

A hatvan ország mintegy 1200 gazdálkodó szervezetét felölelő Conference Board gazdaságkutató nonprofit társaság több makrogazdasági mutató figyelembe vételével állítja össze LEI mutatóit, amelyek a tapasztalatok szerint nagy pontossággal jelzik előre a gazdasági ciklusok alakulását.