Megerősödhet az EU - Trumpnak köszönhetően

Donald Trump odavetett megjegyzései az EU-val kapcsolatban, amelyek azt tükrözik, hogy tőle akár szét is eshet az európai államközösség, megerősíthetik a szorosabb unió híveit. Ha az USA gyengébb szövetségese Európának, akkor neki magának kell gondoskodnia magáról.
Napi.hu, 2017. január 21. szombat, 18:12
Fotó: MTI/EPA

Donald Trump, az USA új elnöke nem csomagolta be véleményét az EU-val és a NATO-val kapcsolatban. Tőle akár szét is eshet az unió, amely alapvetően Németország meghosszabbított keze, a NATO pedig egy idejétmúlt szervezet. Ezekkel a megjegyzéseivel két táborra osztotta a nyugati világot: az egyik oldalon ő, az uniót elhagyó Nagy-Britannia, a brexit hívei, az euroszkeptikusok állnak, a másikon mindenki más.

Ez a világos megosztottság azonban nem az utóbbi csoport megfélemlítését eredményezi, hanem éppen ellenkezőleg: váratlan ajándék az európai föderalistáknak - kezdi elemzését Leonid Bershidsky, a Bloomberg Berlinben dolgozó publicistája. Ha Trump tartja magát ehhez a kemény politikai irányvonalhoz, az rákényszeríti Európát, hogy a korábbinál sokkal függetlenebb geopolitikai szereplőként lépjen színre.

Nem elég nagyok

Ha az Egyesült Államok nem megbízható, mindig kéznél lévő szövetséges, hanem csupán alkalmai partner vagy akár versenytárs a világpolitika alakításában, akkor sokkal könnyebb meggyőzni az európai választókat az integráció előnyeiről - véli a szakíró. Kevés európai ország elég nagy ahhoz, hogy önállóan próbáljon meg szembe nézni az egyre veszélyesebb, kiszámíthatatlanabb világgal.

Bershidsky az elmúlt hónapok statisztikai adataival támasztja alá mondanivalóját. A brexitről szóló döntés után erősödött az EU támogatottsága a kontinensen. Az Európai Bizottság szervezésében készülő Eurobaromter felmérés szerint tavaly tavasz óta az uniót pozitívan megítélők aránya egy százalékponttal, 35 százalékra nőtt, miközben a negatív véleményt megfogalmazóké 27-ről 25 százalékra csökkent.

Az európaiak 81 százaléka támogatja az emberek szabad mozgását szemben a korábbi 79 százalékkal. (Ez az az ügy, ami a legjobban idegesíti a briteket.) Az európaiaknak nem tetszik az a lehetőség, hogy be legyenek zárva saját országuk határai közé, és nem igazán díjaznák azt sem, ha az európai gazdasági rendszer megroppanása miatt nemzeti valutáik elvesztenék az értéküket.

Meggondolhatja magát

Mindez nem jelenti azt, hogy a föderalizmus hirtelen mindent kétséget elsodort volna az útból. Például Angela Merkel kancellár is az erősebb nemzetállamokra épülő döntéshozatalt támogatja a brüsszeli bürokrácia szerepének növelésével szemben. Trumpnak azonban olyan elvárásai vannak, amelyet számos ország nem tud teljesíteni, ráadásul még rá is tehet egy lapáttal ezekre.

Például hónapok óta veri az asztalt azért, mert Észtországon, Görögországon, Lengyelországon és Nagy-Britannián kívül egyetlen NATO-tagállam sem teljesíti azt a vállalását, miszerint GDP-je két százalékát költse védelmi kiadásokra. Kérdés azonban, hogy ha ezt az igényét teljesítenék, akkor megelégedne-e az eredménnyel. Az USA bármelyik NATO-országnál legalább háromszor többet költ erre a célra.

Mi van, ha kitalálja, hogy az USA európai szövetségesi népességük vagy területük arányában járuljanak hozzá a katonai szövetség büdzséjéhez? Vagy ha úgy dönt, hogy esetről esetre fog határozni az amerikai hadsereg bevetéséről a NATO-tagoszgáog kisegítésében. Ezek olyan kockázatok, amelyekkel Trump megjelenése - vagy, ha tetszik, az amerikai nacionalizmus hatalomra kerülése - előtt nem kellett számolniuk.

Közös védelem

A legtöbb EU-tagállam és az Európai Parlament támogatja az unió katonai integrációját, igaz, a skandináv országok és Ausztria ellenzik a közös parancsnokság felállítását. Az új elnök megalkuvó politikája megerősítheti ezeket a szándékokat, különösen azoknál az országoknál, amelyek határosak Oroszországgal. Még a zsebüket is könnyebben megnyithatják a közös kiadások előtt, ha azok a biztonságot szolgálják.

Kereskedelem

A másik terület, amelyen Trumpnak köszönhetően szorosabbá válhat az EU integrációja, a kereskedelem. Jelenleg nagyon népszerűtlenek a szabadkereskedelmi egyezmények. A Kanadával kötött megállapodásnt nem sikerült érvénybe léptetni, az USA-EU szerződés (TTIP) ügye elakadt. A helyzet azonban megváltozik, ha az új elnök vezette USA kedvezményt kínál Nagy-Britanniának, ami versenyhátrányt okozhat az EU-tagországoknak.

Az EU nagysága önmagában azt ígéri, hogy ha versenyezni kell a világpiacon, akkor bárkivel, még az USA-val szemben is kedvező helyzetből indulhat. Ehhez azonban el kell hárítani a belső kereskedelem előtt tornyosuló akadályokat. És Trump Németországra vonatkozó megjegyzése is visszaüthet, mivel minden európai ország szívesen együttműködik Berlinnel, miközben Trump nagyon népszerűtlen.

Vegyék a kezükbe!

Trump elnöksége nem fog örökké tartani. Ahhoz azonban elég kárt okozhat az Újvilág és az öreg kontinens viszonyában, hogy az európaiak úgy érezzék: fel kell készülniük a hasonló csapásokra. Az európai föderalisták kaptak egy lehetőséget arra, hogy ellentámadásba menjenek át követve Merkel válaszát Trump Európát bíráló megjegyzéseire: az európaiaknak saját kezükbe kell venniük a sorsukat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.01.22 14:22

az eu lenyegesen nagyobb lelekszamban az usanal, 500 vs 360 millio. a vagyoni aranytalansagok teren sincs akkora kulonbseg, mint gondolna az ember, nemcsak kelet europa szegeny, de az usa tagallamok kozott is van jopar lecsuszott. az usa gazdasagi folenyenek egy jelentos resze az asvanykincseinek koszonheto, amibol europa mara mar jellemzoen kifogyott.

hagyan lehetne megis az usaval versenyre kelni? eloszor is a keleti allamokat fel kell zarkoztatni. bar mindenki azt hiszi, de ez elsosorban nem penz kerdese. a megorokolt burokraciat, a korszerutlen adozast, az alacsony hatekonysagu szervezesi keszseget le kell cserelni. ebben mind segithet egy egysegesitett rendszer. a magyar oktatas annyit er, mint az amerikai kuka mellett allo kezemelegitok bolcsessegei. en szetvalasztanam az eu-n belul, hogy mi legyen tagallami hataskor, es mi legyen kozos. adozas, nyugdij, egeszsegugy, hatarvedelem, szerintem egyertelmuen eu-s hataskor kell legyen. az oktatasnak a jelentos resze is. ha ezek megvannak, akkor lehet tovabb lepni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2017.01.22 13:39

@kartacs:
A paraszt egy ősi foglakozás képviselője, az ő kenyerét eszed.
Trump támadásai arra ösztönzi a tagállamokat a normálisakat, hogy ne hagyják magukat!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.01.22 09:55

EU-nál is látni fogják, hogy hova vezet az eddig merkel által hirdetett nemzetállami fennsőbbség, a nihilbe, mint a a német önálló ide az összes menekülőt program, ami nem kérdezi meg az összes többi eu-tag egyöntetü véleményét, mert ő jobban tudja a többieknél, mi a jó mindenkinek, közben az imámok és sejkek és egyéb sötét alakok sunyin vigyorognak,
erdogán is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kartacs, 2017.01.22 08:34

Nem csodálkozom azon,hogy a cikkíró nem adta hozzá a nevét.
Hasonló idiótával a flaszterparaszt óta nem találkoztam,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2017.01.21 19:47

A cikk legalább egy igazságot és egy hazugságot tartalmaz.

Igazság: Az Eu-t eleddig ámerika (jelesül a CIA, az Eu megálmodója és létrehozója) irányította Merkelen keresztül. (nem volt kidobott pénz a lehallgatásra fordított összeg)

Hazugság: Merkel a nemzetállamok megerősítésének a híve. (pont ő, aki a IV. Birodalom vezére?)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html