Meghökkentő pofon Merkelnek - óriási változások jönnek?

A német politikai közép fokozatosan kiürül, miután a legnagyobb politikai erők az egymást követő közös kormányzásokban amortizálják hitelességüket, és a mögöttük maradó űrbe új pártok nyomulnak be, mit sem törődve azzal, hogy ezzel véget érhet a német gazdaságot segítő, legendás stabilitás.
Komócsin Sándor, 2017. november 28. kedd, 07:08
Fotó: AFP

A német politikusok közül Christian Lindner, a Szabaddemokrata Párt (FDP) vezetője a legvakmerőbb. Azzal, hogy elsétált a konzervatívokkal és a Zöldekkel kötendő koalícióról folyó tárgyalásoktól, azaz szembe ment Angela Merkel kancellárral, nagy tétre menő hazárdjátékba kezdett. Összezavarta ellenfeleit és megalapozta pártja és saját hosszabb távú sikerét - véli Wolfgang Münchau, a Financial Times (FT) Európával foglalkozó publicistája.

Megdöbbentő indok

A szakíró szerint a legmegdöbbentőbb Lindner döntésében annak indoka volt. Azzal a magyarázattal állt fel a tárgyalóasztaltól, hogy kitart a liberálisok választási ígérete mellett, miszerint nem támogatják az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) megerősítését, sőt célszerűnek látnak annak fokozatos felszámolását.

Ez a szervezet arra hivatott, hogy - hasonlóan az IMF-hez - kisegítse a pénzügyi zavarba kerülő eurótagállamokat. Ezzel erősíti az euróövezet pénzügyi stabilitását viszont egyértelmű, hogy ennek legnagyobb anyagi kockázatát az alap legnagyobb befizetője, Németország viseli.

Merkel szerint az ESM-nek el kell érnie az IMF szintjét, ez az EU jövőjének pénzügyi alapja. Az FDP azonban úgy látja, hogy az ESM közvetítésével végső soron jelentős részben a németek vennék át a kisebb, gyengébb eurótagállamok finanszírozását. Ezért fel akarják számolni az intézményt - az alapjába összedobott pénzt visszautalnák az eurótagállamoknak.

Nem szokás

Lindner elismételte érveiket, majd szépen felállt a tárgyalóasztaltól, amivel megsértette a német szokásjogot. Arrafelé nem úgy van, hogy egy politikus tesz egy határozott ígéretet a választóknak, majd akkor is kitart mellette, ha ez rövid távon népszerűtlen. Meg is kapta a magáét a német publicistáktól, akik korábban nem tapasztaltak ilyesmit.

Azt jósolták, hogy az FDP támogatottsága zuhanni fog, mert a választók mindenekelőtt kompromisszumkészséget várnak a politikai vezetőktől. Ez azonban csak részben következett be: az alkura kész Zöldek erősödtek a koalíciós tárgyalások szétesése után készült közvélemény-kutatások szerint, míg az FDP kissé gyengült.

Münchau mélyen ellenzi az FDP álláspontját az ESM-mel kapcsolatban. Úgy véli, a pénzügyi biztonsági alap megerősítése nélkül megszűnik a közös európai valuta. Ugyanakkor csodálja Lindner bátorságát, azt, hogy kitartott pártja választási ígérete mellett.

Mi jöhet?

Bár ez a politika az FT szakírója szerint káros az eurózónának és Németországnak is - olyasmi, mint a brexit az Egyesült Királyságnak -, az FDP és vezetője hosszabb távon sokat nyerhet vele. Az FDP ugyanúgy euroszkeptikus, mint az Alternatíva Németországnak (AfD) párt, amely néhány éves múlt után bő 12 százalékkal először jutott be a Bundesdagba szeptemberben, ám nem szélsőséges.

Az AfD nem zárja ki tagjai közül a nácikat, míg az FDP következetes nemzeti-konzervatív párt, amely radikálisan liberális gazdaságpolitikát képvisel. Tökéletes kompromisszumot kínál a CDU/CSU képviselte régi konzervatív elit és a mérsékelt szavazóknak elfogadhatatlan AfD között.

Sok CDU-szimpatizánsnak elege van az - éppen újraformálódni látszó - nagykoalíciók kompromisszumaiból. Ők az FDP-ben találhatnak új pártot maguknak. Erre utal a múlt hét egy másik "botrányos", meghökkentő fejleménye: a CDU ifjúsági szervezete Merkel távozását követelte.

Az ellenpélda

A német politikai paletta szétaprózódását segítheti a szociáldemokraták (SPD) Lindnerével ellentétes politizálása. A párt elnöke, Martin Schulz november közepéig elutasította az újabb nagykoalíciót, ám pártjának mezei parlamenti képviselői, akik féltik az állásukat, rávették, hogy puhítson álláspontján.

Lényegében készek értelmetlenné tenni, hogy elnökük Angela Merkellel szemben indult a kancellári tisztségért a parlamenti választáson. Sutba dobják Schulz racionális érvelését, miszerint az eddigi nagykoalíció pártjai összesen 14 százalékot veszítettek támogatottságukból 2017-ben 2013-hoz képest.

Így Schulz éppen az ellenkezőjét csinálja annak, amit kollégája, Jeremy Corbyn a brit Munkáspárt élén tett. Corbyn akkor is kitartott brit mércével "kommunista" gazdasági programja mellett, amikor úgy látszott, ezzel hatalmasat bukik a pártja a júniusi előrehozott választásokon. Ehelyett a következetesség - szemben az ellenfél, a toryk következetlenségével - szavazatokat hozott neki és pártjának.

Mi lesz?

Az FT cikkírója szerint végső soron összejöhet az újabb nagykoalíció. Az SPD keménykedhet, Merkelnek engednie kell. Az alkut nem lesz könnyű elfogadtatni a szociáldemokraták párttagságával. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, sok baloldali csalódni fog, s ezért vákuum keletkezhet a baloldalon, amelybe a legjobb eséllyel a Zöldek nyomulhatnak be. (Soha nem volt olyan kicsi a különbség köztük és az SPD között, mint most)

A hollandoknak nem újdonság pártok sokszínűsége. A márciusi választások után kilenc hónapba telt, mire a parlamentbe jutott tucatnyi pártból négy képes volt koalíciót alkotni. Ott ugyan nincs ötszázalékos bejutási küszöb, de ha lenne, akkor is hét párt került volna be a törvényhozásba.

Míg a 2013 után felállt németországi koalíció 80 százalékos többséggel rendelkezett a parlamentben, a 2017 utáni nagykoalíciónak - ha létrejön - csak 56 százaléka lesz. Akárhogy is nézzük, a német politikai palettán sok kisebb párt osztozkodik majd, ami véget vethet a legendás német politikai stabilitásnak.

A nyitókép forrása: AFP

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2017.11.29 17:15

@zana:
nezd meg a bekamenet tagjait, aztan rajossz, hogy nem cafol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2017.11.29 13:44

@atombandi: " a 21. szazadban szuletett embereknek mar nem hivoszo, az eljunk a kozepkorban, meg utaljuk a szomszedot, mert az jo. a konnyes szemu zaszlo lobogtatas erteke halvanyul rendesen, a 2vh eszmeit magaba foglalo, abban terdig gazolo nyuggerek elfogynak..."
Magyarország mai állapota cáfol téged sajnos. A hangoskodók mindig különbnek érzik magukat másoknál. Orbán a mocskos sárból előkapott nacionalista túlzókra épít, szemükben még ellenzék sincsen, csak külföldről pénzelt áskálódók.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.11.29 12:15

@malkom:
magyarul ingaeffektus. a szelsoseges liberal nezetek atmennek egy szelsoseges nacionalizmusba. elkepzelheto, de annyira nem valos veszely. egyelore sehol nincs meg az a tobbseg, ami miatt ebbol altalanos szabalyt lehetne faragni. a brexit meg trump is inkabb egy elitellenes protesthadjarat volt, ahol azert vastagon atbasztak a valasztasi igeretekkel a nepet, de igy is csak egy eppen atbilleno gyozelemre tellett, ami azota rendesen errodalodott.

ketsegkivul minden orszagban van egy nacionalita mag, aki vadaszik a csalodott centrumos szavazokra, de tartosan egyik sem tudott jelentos erove noni. es a jovoben egyre kevesbe lesz erre eselyuk, a 21. szazadban szuletett embereknek mar nem hivoszo, az eljunk a kozepkorban, meg utaljuk a szomszedot, mert az jo. a konnyes szemu zaszlo lobogtatas erteke halvanyul rendesen, a 2vh eszmeit magaba foglalo, abban terdig gazolo nyuggerek elfogynak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

malkom, 2017.11.29 11:30

Az elméletileg migránsellenes CSU mintha nem is létezne, velük megegyezett Merkel úgy, hogy lényegében valami miatt kapituláltak. De ha a szocik további engedményeket akarnának akkor biztosan a sarkukra állnak nézve a bajor közvélemény állapotát. Ezzel a szélsőjobb hatalomra jutása elkerülhetetlennek látszik, ez az ultraliberalizmus hátulütője amit még mindig nem értenek baloldalon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.11.29 10:23

@Bahnsteig_Eins:
en meg azt gondolom, hogy az eu a legnagyobb valsagok utan is talpon maradt. persze lesznek meg kihivasok, de ugy latszik, hogy par 15%-os parton kivul nagyobb nyomas nincs. nem vagyok biztos benne, hogy az afd meg tudna ismetelni az eredmenyet fel ev mulva, szerintem kimaxoltak, amit tudtak. ekkora hatszellel is "csak" ennyire futotta, az spd-cdu kormanyoz tovabb...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html